Skip to main content

Τα δύσκολα έρχονται στη Θεσσαλονίκη για τον Αλέξη Τσίπρα

Οι δικαιολογίες έχουν στερέψει και ο πρώτος που το αντιλαμβάνεται καλύτερα απ' όλους στην Κουμουνδούρου είναι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός.

Πλανώνται στον ΣΥΡΙΖΑ όσοι πιστεύουν ότι «η δύσκολη τελετή εγκαινίων της ΔΕΘ, για μας, ήταν η περσινή». Κι αυτό γιατί θεωρούν ότι το ...άγος του αλήστου μνήμης «προγράμματος της Θεσσαλονίκης», που είχε παρουσιάσει από εδώ, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρωθυπουργός εν αναμονή, ο κ. Αλέξης Τσίπρας, βάραινε την περσινή διοργάνωση.

Προφανώς, ξεχνούν ότι πέρυσι τα εγκαίνια της Εκθεσης βρισκόταν χρονικά στην τελική ευθεία προς τις κάλπες, τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε λέγοντας, λίγο - πολύ, ότι «δεν προλάβαμε να εφαρμόσουμε όσα υποσχεθήκαμε» γιατί δεν μας άφησαν, δεν μπορούσαμε, δεν είχαμε τον χρόνο κλπ κλπ. Φέτος, 12 μήνες μετά, οι δικαιολογίες έχουν στερέψει (σ.σ όχι απελπιστικά, αλλά στερεύουν, είναι ξεκάθαρο...).

Και ο πρώτος που το αντιλαμβάνεται, ενδεχομένως καλύτερα απ' όλους, στην κυβέρνηση και στην Κουμουνδούρου, είναι ο ίδιος ο κ. Τσίπρας. Γι αυτό και ζήτησε με τρόπο πιεστικό, όπως μπορούν να διαβεβαιώσουν τα αρμόδια υπουργεία, «υλικό» για ένα κοινωνικό πακέτο. «Ο,τι υλικό», για την ακρίβεια. Ο κ. Τσίπρας δεν διανοείται ότι θα «ανέβει» στην Θεσσαλονίκη με άδειες της βαλίτσες. Κι επειδή έχει το επικοινωνιακό χάρισμα, γνωρίζει ότι είναι σε θέση να ...πολλαπλασιάσει τους άρτους, αρκεί να του εξασφαλίσουν μερικούς. Θα είναι αρκετό το επιχείρημα της «πάταξης της διαπλοκής» και η διανομή των 246 εκατ. ευρώ από τις τηλεοπτικές άδειες στις ευπαθείς ομάδες; Ή η φημολογούμενη ελάφρυνση στον ΕΝΦΙΑ (ή όπως αλλιώς θα ονομαστεί) όσων έχουν ακίνητα με αντικειμενική αξία μέχρι 30 ή 50 χιλ. ευρώ;

Σε κάθε περίπτωση, αυτή τη στιγμή, το μεγάλο ερώτημα στο Μαξίμου είναι: Υπάρχει, ακόμα, έδαφος για να καλλιεργήσουμε την προσδοκία; Η πλειοψηφία των ενοίκων του, εξακολουθεί να πιστεύει πως «ναι». Κάποιοι μάλιστα εκτιμούν ότι «αν κερδίσουμε χρόνο, μπορούμε όχι απλά να επανακάμψουμε, αλλά και να ξανακερδίσουμε εκλογές». Οπως λένε «αφούν στην χειρότερη συγκυρία της διακυβέρνησης μας, έχουμε τη ΝΔ σε απόσταση βολής, όλα είναι πιθανά».

Οι πιο ρεαλιστές, πάλι, είναι της άποψης ότι «δεν υπάρχει καμία απολύτως περίπτωση, όποτε και αν στηθούν κάλπες, να πέσουμε κάτω από το 20%. Συνεπώς, θα είμαστε εδώ και την επόμενη μέρα, είτε ως ρυθμιστές είτε ως κυβέρνηση».

Και ο πρωθυπουργός; Βρίσκεται κάπου στη μέση. Κι από την ομιλία του στα εγκαίνια, σε λίγες μέρες, θα έχουμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε προς τα πού κλείνει περισσότερο.

Υπομονή...