Skip to main content

Τα δύο τηλεφωνήματα που... τρόμαξαν τον Αλέξη Τσίπρα

Οι δύο κρίσιμες τηλεφωνικές συνομιλίες του Έλληνα πρωθυπουργού και το πακέτο... «take it or leave it» που έβαλαν στο τραπέζι οι δανειστές.

Μπορεί να είναι απλώς "κακίες" των διαδρομιστών σε Βρυξέλλες και Βερολίνο. Μπορεί, όμως, να συνιστά και αντικειμενικό γεγονός. Γεγονός πάντως αποτελεί ότι μετά τη μερική περιθωριοποίηση του υπουργού Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκη, από τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους, ένας ανώτατος κοινοτικός αξιωματούχος αισθάνεται περίπου "δικαιωμένος". Ο λόγος αφορά στον πρόεδρο του Eurogroup Γκερούν Ντάισελμπλουμ.

Όπως αποκάλυψε ο τελευταίος, πριν από τη συνομιλία του Σαββατοκύριακου, μεταξύ του κ. Αλέξη Τσίπρα και της Αγκελα Μέρκελ, είχε προηγηθεί τηλεφωνική συνομιλία του κ. Ντάιζελμπλουμ με τον Ελληνα πρωθυπουργό, με σχεδόν παρόμοιο περιεχόμενο.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες της Voria.gr, κοινή ήταν η αίσθηση - μετά το τέλος αυτών των δύο τηλεφωνικών συνομιλιών - ότι αν η ελληνική πλευρά δεν έπαιρνε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες τότε θα ετοιμαζόταν ένα «πακέτο συμφωνίας» το οποίο θα ετίθετο υπόψη της ελληνικής κυβέρνησης προσεχώς, με τη λογική του take it or leave it.

Οι συντάκτες του, θα ήταν: Βερολίνο, Βρυξέλλες, Ουάσιγκτον (ΔΝΤ) και Φρανκφούρτη (ΕΚΤ). Οπως πληροφορούμαστε, η ευνοϊκή εκδοχή του σεναρίου ήταν αυτή που προέβλεπε ότι το «πακέτο» θα περιελαμβάνε μια σειρά από μέτρα, από τα οποία η Αθήνα θα καλούνταν να επιλέξει σε πρώτη φάση έναν ορισμένο αριθμό, προκειμένου να τα υλοποιήσει. Η αρνητική εκδοχή προέβλεπε ότι δεν θα υπήρχε καν η δυνατότητα επιλογής. Κι αυτό ακριβώς ήταν που τρόμαξε τον κ. Τσίπρα.