Skip to main content

Τα δύο σενάρια που εξετάζονται για το νέο καθεστώς ΦΠΑ

Ανατροπές στο καθεστώς ΦΠΑ με την καθιέρωση ενός ενιαίου συντελεστή που θα επιβάλλεται σε όλα σχεδόν τα αγαθά και τις υπηρεσίες.

Ανατροπές στο καθεστώς ΦΠΑ με την καθιέρωση ενός ενιαίου συντελεστή που θα επιβάλλεται σε όλα σχεδόν τα αγαθά και τις υπηρεσίες φέρνουν οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους εταίρους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει σύγκλιση των δύο πλευρών για υιοθέτηση ενός ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ, χωρίς όμως να έχει ξεκαθαριστεί το ακριβές ύψος του συντελεστή. Δύο είναι τα σενάρια που έχουν δει το φως της δημοσιότητας αναφορικά με τον νέο καθεστώς του ΦΠΑ.

Συγκεκριμένα, το πρώτο προβλέπει την επιβολή ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ 16% σε όλη την Ελλάδα και διατήρηση ενός μειωμένου συντελεστή, ίσως 6,5% -8%, μόνον για τα φάρμακα, τα βιβλία και τα βασικά είδη διατροφής. Το δεύτερο προβλέπει την επιβολή ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ 18% σε όλη την Ελλάδα και διατήρηση ενός μειωμένου συντελεστή 13% για τα τρόφιμα και υπερμειωμένου συντελεστή 6,5% για τα φάρμακα και τα βιβλία.

Σύμφωνα με το σχέδιο που βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων οι συντελεστές 23%, 13% και 6,5% που ισχύουν σήμερα θα καταργηθούν. Στόχος είναι τα έσοδα από τον ΦΠΑ να αυξηθούν από το επίπεδο των 13 δισ. ευρώ σήμερα στο επίπεδο των 16 δισ. ευρώ το 2016.

Σύμφωνα με την Ημερησία, η υιοθέτηση του σχεδίου για ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ 16% αναμένεται να φέρει αυξομειώσεις σε πολλά βασικά είδη και υπηρεσίες. Τρόφιμα, εστίαση, λογαριασμοί ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ και μεταφορές θα επιβαρυνθούν κατά 2,65%, ενώ καύσιμα, ρούχα, παπούτσια, ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά είδη, αλλά και υπηρεσίες, όπως κομμωτήρια και γυμναστήρια θα έχουν μείωση ΦΠΑ κατά 5,7%.

Ειδικότερα με τις αλλαγές που εξετάζονται στο καθεστώς ΦΠΑ προκύπτει:

  • Αύξηση από 13% σε 16% του συντελεστή ΦΠΑ που επιβαρύνει τα τρόφιμα, την εστίαση, τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης και φυσικού αερίου, τα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς, τα κόμιστρα των ταξί, τις υπηρεσίες επισκευής και συντήρησης παλαιών κατοικιών, τις ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, την ιατρική περίθαλψη και τα εισιτήρια κινηματογράφου. Μια τέτοια αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ θα έχει ως συνέπεια όλα τα παραπάνω αγαθά και υπηρεσίες να ανατιμηθούν αυτόματα κατά 2,65%.
  • Μείωση από 23% σε 16% του συντελεστή ΦΠΑ που επιβαρύνει πωλήσεις ειδών ένδυσης - υπόδησης, επίπλων, ειδών οικιακής χρήσης, νεόδμητων οικοδομών (πλην α’ κατοικίας), οικοδομικών υλικών, αυτοκινήτων, καυσίμων, τσιγάρων, αλκοολούχων ποτών, ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών, πλαστικών ειδών, χαρτικών, παροχή υπηρεσιών τηλεπικοινωνιών, κομμωτήρια, ινστιτούτα αδυνατίσματος και αισθητικής, γυμναστήρια, δικηγόρους, συμβολαιογράφους, λογιστές, φοροτεχνικούς. Μια τέτοια μείωση του ανώτατου συντελεστή ΦΠΑ θα έχει ως συνέπεια να μειωθούν οι τιμές όλων των παραπάνω προϊόντων και υπηρεσιών κατά 5,7%.
  • Καθιέρωση ενός χαμηλού συντελεστή στα επίπεδα του 6,5% - 8% που θα επιβαρύνει τις τιμές των φαρμάκων, βιβλίων, περιοδικών, εφημερίδων, εισιτηρίων θεάτρου και τη διαμονή στα ξενοδοχεία.