Skip to main content

Τα δύο σενάρια μετά την αποψινή συνεδρίαση στη Βουλή

Απόψε στη Βουλή δεν θα ψηφισθεί η πρόταση, αλλά θα δοθεί εξουσιοδότηση στον πρωθυπουργό και στον ΥΠΟΙΚ, για να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις.

Εν μέσω πολιτικών ζυμώσεων, κυρίως στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, με αφορμή την αποψινή συνεδρίαση της Ολομέλειας στη Βουλή, οποιαδήποτε πρόβλεψη, για το αποτέλεσμα, θα ήταν παρακινδυνευμένη. Δεδομένο θα πρέπει να θεωρείται ωστόσο ότι απόψε ο κ. Αλέξης Τσίπρας θα λάβει την εξουσιοδότηση που θέλει για την συνέχιση των διαπραγματεύσεων, στην βάση της πρότασης που έχει παρουσιασθεί. Κι αυτό γιατί όσες και αν είναι οι διαρροές από τον κυβερνητικό συνασπισμό, θα καλυφθούν από τις ψήφους της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού.

Ο προσεκτικός παρατηρητής των εξελίξεων θα πρέπει να σταθεί στον όρο "ο κ. Αλέξης Τσίπρας θα λάβει την εξουσιοδότηση που θέλει για την συνέχιση των διαπραγματεύσεων, στην βάση της πρότασης που έχει παρουσιασθεί". Κι αυτό γιατί έχει γίνει μια παρεξήγηση:

Απόψε στη Βουλή δεν θα ψηφισθεί η πρόταση, αλλά θα δοθεί εξουσιοδότηση στον πρωθυπουργό και στον υπουργό Οικονομικών, για να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις στη βάση της χθεσινής πρότασης. Εφόσον δοθεί το πράσινο φως, η πρόταση θα πάει αύριο πρωί στο EuroWorkingGroup κι από εκεί στο Eurogroup, όπου θα εξετασθεί αναλυτικά και:

α) αν θεωρηθεί ότι αποτελεί όντως καλή βάση διαπραγμάτευσης, θα προωθηθεί στους θεσμούς (τρόικα), που από κοινού με την ελληνική κυβέρνηση θα ολοκληρώσουν την τελική συμφωνία

β) αν απορριφθεί, τότε συγκαλείται η Σύνοδος Κορυφής της Κυριακής και αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για το Grexit σε πραγματικούς όρους.

Επειδή, ωστόσο, είναι κοινό μυστικό ότι το κείμενο της πρότασης έχει εν πολλοίς γραφτεί σε "στενή" συνεργασία με τους θεσμούς, κατά 90% πάμε για το πρώτο σενάριο. Αυτό με τη σειρά του σημαίνει ότι η επόμενη εβδομάδα θα είναι πλήρης διαπραγματεύσεων.

Ωστόσο, στη βάση της πρότασης και προκειμένου η Ελλάδα να εκταμιεύσει τα 3,5 δισ ευρώ, που χρειάζεται για να πληρώσει τη δόση στην ΕΚΤ, της 20ης Ιουλίου, θα πρέπει τις επόμενες μέρες να ψηφίσει στη Βουλή τα πρώτα προαπαιτούμενα.

Ποια θα είναι αυτά; Το ασφαλιστικό και το φορολογικό, μέσω αντίστοιχων νομοσχεδίων. Μόνο εφόσον ψηφισθούν, η Ελλάδα θα εκταμιεύσει τα λεφτά για να πληρώσει τη δόση.