Skip to main content

Stay Fit - Stay Calm: 42 νέοι άλλαξαν ζωή στη Θεσσαλονίκη

Να ενθαρρύνει τους νέους να υιοθετήσουν έναν ενεργητικό και δυναμικό τρόπο ζωής περνώντας χρόνο έξω επιχείρησε το πρόγραμμα Stay Fit – Stay Calm.

Να ενθαρρύνει τους νέους να υιοθετήσουν έναν ενεργητικό και δυναμικό τρόπο ζωής περνώντας χρόνο έξω επιχείρησε το πρόγραμμα Stay Fit – Stay Calm, το οποίο πραγματοποιήθηκε από τη 1 έως τις 9 Μαίου στη Θεσσαλονίκη.

Το πρόγραμμα, το οποίο υλοποιήθηκε από ΜΚΟ AENAO – Center of Non Formal Education και χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα Erasmus+, sub-action KA1 – Mobility of Youth Workers, στο ξενοδοχείο «Βεργίνα», όπου 42 συμμετέχοντες οι οποίοι προέρχονται από 10 χώρες της ΕΕ (Ιταλία, Ρουμανία, Ισπανία, Βουλγαρία, Λιθουανία, Λετονία, Πολωνία, Κροατία, Κύπρος και Ελλάδα) είχαν την ευκαιρία να αλληλεπιδράσουν, να ευαισθητοποιηθούν και να ενσωματωθούν μέσα στην ομάδα με απώτερο στόχο τη γνώση και την εξέλιξη της δημιουργικότητάς τους. Οι συμμετέχοντες εξοικειώθηκαν με έννοιες όπως ο υγιεινός τρόπος ζωής και η ευημερία μέσα από εξωτερικές δραστηριότητες.

Τα αποτελέσματα του προγράμματος σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση είναι τα εξής. Οι συμμετέχοντες:

  • Ήρθαν σε επαφή με υγιείς συμπεριφορές όπως η σωματική άσκηση, εναλλακτικές θεραπείες και υγιεινή διατροφή, έτσι ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής τους και η ψυχική υγεία.
  • Ανέπτυξαν προσωπικές δεξιότητες, θεωρητικές και ψυχολογικές, έτσι ώστε να διαχειριστούν ψυχολογικά εμπόδια.
  • Συνεργάστηκαν στα πλαίσια ενός ασφαλούς περιβάλλοντος.
  • Αντάλλαξαν διαπολιτισμικά έθιμα που πραγματοποιούνται ακόμη σε εξωτερικούς χώρους.
  • Έπαιξαν σπορ και παρέμειναν σε καλή φόρμα!
  • Κατανόησαν τη σημαντικότητα της ένταξης μέσα από εξωτερικές δραστηριότητες.
  • Συμμετείχαν σε κατάρτιση όπου χρησιμοποιήθηκαν μέθοδοι και αρχές της μη-τυπικής μάθησης.
  • Ήρθαν σε επαφή με νέους, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο 4ο σύστημα Ναυτοπροσκόπων Θεσσαλονίκης και συνειδητοποίησαν τη σημαντικότητα του εθελοντισμού και των εξωτερικών δραστηριοτήτων.

"Η σημερινή εποχή χαρακτηρίζεται από κάποιες αρνητικές συγκυρίες όπως:
Οικονομική ύφεση – ιδιαίτερα στις χώρες της Νότιας Ευρώπης – η οποία οδηγεί σε αύξηση των ψυχολογικών διαταραχών όπως το άγχος και η κατάθλιψη.
Τεχνολογική ανάπτυξη και αυτοματοποίηση, το οποίο οδηγεί σε καθιστικό τρόπο ζωής.
Απώλεια επαφής με τη φύση η οποία είναι εν μέρει αποτέλεσμα της τεχνολογικής προόδου.
Ως μέσο αντιμετώπισης των ψυχολογικών διαταραχών, οι άνθρωποι πρέπει να βγουν έξω, να έρθουν σε επαφή με τη φύση και να περάσουν καλά! Είναι τόσο απλό! Η εμπλοκή με «υγιείς συμπεριφορές» (άσκηση, εξωτερικές δραστηριότητες) βελτιώνει σίγουρα την ποιότητα ζωής και την ψυχική υγεία.  

Η βιωματική μάθηση που εφαρμόζεται στα πλαίσια της μη τυπικής εκπαίδευσης χρησιμοποιήθηκε για την επίτευξη των παραπάνω στόχων, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις εξατομικευμένες ανάγκες των συμμετεχόντων και τη διαφορετικότητά τους", τονίζει η ανακοίνωση.