Skip to main content

Τα απόνερα μιας κακής πρόβλεψης του ΔΝΤ για την Ελλάδα

Παρά τα «καμπανάκια» του Ταμείου, όμως, η κυβέρνηση εξακολουθεί να μιλά για 2,5% και να επιτίθεται σε όσους δίνουν βάση στην πρόβλεψη του ΔΝΤ.
Τα νέα από την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον λίγο ως πολύ είναι γνωστά: Ωστόσο, η πρόβλεψη του για ανάπτυξη 2% φέτος στην Ελλάδα είναι απογοητευτική για έναν επιπλέον λόγο:

Γιατί συνήθως διαψεύδεται προς τα κάτω, δηλαδή προς το χειρότερο. Παρά τα «καμπανάκια» του Ταμείου, όμως η κυβέρνηση εξακολουθεί να μιλά για 2,5% και να επιτίθεται σε όσους δίνουν βάση στην πρόβλεψη του ΔΝΤ.

Γεγονός αποτελεί ότι αν τελικά κλείσει στο 2%, θα είναι... μεγάλη επιτυχία. Μάλλον θα το σπάσει προς τα κάτω, όμως, γιατί αυτό διδάσκει η έως τώρα εμπειρία, από ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν, απώτερο και πρόσφατο.

Τι θα σημαίνει αυτό μεταξύ άλλων; Ότι πρακτικά η μείωση του αφορολόγητου πάει από τις αρχές του 2019 – κατ' απαίτηση του ΔΝΤ – και θα καταστεί αναπόφευκτη. Γεγονός που θα έχει πολιτικές προεκτάσεις, ιδιαίτερα αν η κυβέρνηση σχεδιάζει να πάει σε εκλογές στο πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους.

Υπάρχουν όμως και οι οικονομικές προεκτάσεις αυτής της ιστορίας. Σημειώστε: Σε αυτό το περιβάλλον, η μείωση του κόστους δανεισμού για τη χώρα και τις επιχειρήσεις της θα αποδειχθεί δύσκολο εγχείρημα. Κι όλα αυτά ενώ ακόμα και σήμερα, για παράδειγμα, οι ελληνικές επιχειρήσεις δανείζονται κατά 300 μονάδες βάσης ακριβότερα από τις πορτογαλικές! Η δε χώρα εξακολουθεί να δανείζεται κατά 250 μονάδες βάσης ακριβότερα – και πάλι – από την ευθέως ανταγωνιστική Πορτογαλία.

Το κακό είναι ότι τα περισσότερα από τα παραπάνω δεν τα αντιλαμβάνονται ούτε στην κυβέρνηση, αλλά ούτε και στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης...