Skip to main content

Τα αγκάθια στις διαπραγματεύσεις και το ιδεατό χρονολόγιο

Εξαιρετικά κρίσιμα παραμένουν τα δεδομένα ως προς τη διαπραγμάτευση με το κουαρτέτο των δανειστών που λαμβάνει χώρα τις τελευταίες ώρες

Εξαιρετικά κρίσιμα παραμένουν τα δεδομένα ως προς τη διαπραγμάτευση με το κουαρτέτο των δανειστών που λαμβάνει χώρα τις τελευταίες ώρες σε αίθουσα του ισογείου στο ξενοδοχείο "Χίλτον" στην Αθήνα.

Πάντως, από την περασμένη Δευτέρα που ξεκίνησαν ουσιαστικά οι συζητήσεις της κυβέρνησης με τους επικεφαλείς ελεγκτές, επιμένουμε ότι τα "αγκάθια" που υπάρχουν είναι μεν περιορισμένα, αλλά προς το παρόν άλυτα. Τα κόκκινα δάνεια, το αγροτικό πετρέλαιο, η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, η μετενέργεια, οι πρόωρες συντάξεις είναι μερικά από αυτά, ακόμα κι αυτή την ώρα που οι διαπραγματεύσεις έχουν μπει στην τελική ευθεία.

Η Αθήνα, από την πλευρά της, καλλιεργεί ένα κλίμα αισιοδοξίας, διαρρέοντας ένα χρονολόγιο που λίγο απέχει από το να θεωρηθεί ιδεατό. Δηλαδή:

α) ολοκλήρωση των συζητήσεων με τους επικεφαλείς ελεγκτές έως τα ξημερώματα της Τρίτης,
β) κατάθεση του νομοσχεδίου με δύο άρθρα αύριο,
δ) ψήφιση του γ' μνημονίου την Πέμπτη ή το αργότερο την Παρασκευή

Το κουαρτέτο επ' αυτού εξακολουθεί να μην παίρνει θέση, ενώ το Βερολίνο φαίνεται να επιθυμεί περισσότερο την πληρότητα από την ταχύτητα σε ό,τι αφορά τη συμφωνία. Το μόνο θετικό στοιχείο είναι ότι η Κομισιόν επιμένει να θεωρεί εφικτό τον στόχο της 20ης Αυγούστου.

Πέραν τούτου, όμως, ουσιαστικά, δεν υπάρχει καμία απολύτως ένδειξη για το τι έχουν κατά νου στην πλευρά των δανειστών.