Skip to main content

Οι κουτόφραγκοι της Ευρώπης και το κάρφωμα για τους πλειστηριασμούς

Οι «κουτόφραγκοι Ευρωπαίοι», η σχέση της Αριστεράς με τους εξοπλισμούς και το κάρφωμα του Λαφαζάνη για τους πλειστηριασμούς.

Για τους αισιόδοξους: Οι επενδυτικές ανάγκες της χώρας, για να στηριχθεί πραγματική οικονομική μεγέθυνση 3%-4% ετησίως, εκτιμώνται σε 210 περίπου δισ. ευρώ για την πενταετία 2018-2022. Οι προβλεπόμενες ροές χρηματοδότησης για την ίδια περίοδο περιορίζονται στα 100 περίπου δισ. ευρώ, δημιουργώντας ένα αθροιστικό χρηματοδοτικό κενό της τάξης των 110 δισ. ευρώ.

Πώς θα καλυφθεί αυτό, ενυπάρχοντος "του ταξικού μίσους και του κοινωνικού φθόνου"; Αυτό διαπιστώνει ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση για…

«Συκοφαντία, δημαγωγία, διχασμό, πολιτική με σημαία το ταξικό μίσος, την εμπάθεια και τον κοινωνικό φθόνο». Δεν τον καταλαβαίνω όμως τον Λοβέρδο. Γιατί πιστεύει ότι αυτοί οι χαρακτηρισμοί είναι αρνητικοί για την Αριστερά; Δεν έχει ακούσει ότι εντάσσινται στο ηθικό πλεονέκτημα;

Άλλωστε, το δημοσίευμα στην Frankfurter Allgemeine, ήταν σαφές: «Ο Τσίπρας χρειάζεται επενδύσεις, νέες θέσεις εργασίας και αυξανόμενα κρατικά έσοδα. Τα θέλει. Ταυτόχρονα, δεν θέλει να μειώσει τον κρατικό μηχανισμό, αλλά να τον αυξήσει για τους σκοπούς του και να καθυστερήσει τις ιδιωτικοποιήσεις όσο το δυνατόν περισσότερο, μέχρι που οι επενδυτές εκνευρισμένοι να τα μαζέψουν και να φύγουν».

Κατάλαβε άραγε η κυβέρνηση, ότι οι Ευρωπαίοι δεν είναι κουτόφραγκοι; Και ότι μπορεί οι κυβερνητικοί να κάνουν το χαβαλέ τους -όπως τόσες δεκαετίες- σε βάρος του ελληνικού λαού, όχι όμως και σε βάρος των ξένων, που έχουν καταλάβει από την πρώτη στιγμή με ποιους έχουν να κάνουν; Όσο στήριγμα και να δίνουν ΗΠΑ και Ε.Ε. στην κυβέρνηση, θα μένει για καιρό ο λαός απαθής, ιδιαίτερα μόλις μπει το 2019;

Η Αλβανία, για να αντιμετωπίσει τους εχθρούς της -Σερβία και Ελλάδα, όπως είπε η Αλβανίδα υπουργός Άμυνας-, εξοπλίζεται, φυσικά με αμερικανικά όπλα, για να χαρεί και ο Τραμπ. Υπέγραψε σύμβαση με την Lockheed Martin Global για την απόκτηση του ολοκληρωμένου συστήματος ραντάρ "TPS-77", που η τιμή του στην πρώτη φάση είναι 22 περίπου εκατομμύρια δολάρια.

Επί δεκαετίες, στην Ελλάδα, η Αριστερά είναι αντίθετη σε κάθε εξοπλιστική προσπάθεια -όχι όμως και των κομμουνιστικών χωρών της γειτονιάς μας- με το σύνθημα "βούτυρο και όχι κανόνια". Και τώρα μείναμε και χωρίς βούτυρο και χωρίς κανόνια

Και φυσικά, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Τζέιμς Ματίς, ευχαρίστησε την Αλβανία για τη δέσμευσή της στο ΝΑΤΟ ως συμμάχου χώρας, η συμβολή της οποίας ξεπερνά το μέγεθος του κράτους. Εκθείασε επίσης τον ρόλο της Αλβανίας να μην επιτρέψει, όπως είπε, "την καταστροφική ρωσική επιρροή στην περιοχή".

«Λίγες χώρες της περιοχής έχουν την επαγρύπνηση της Αλβανίας για την καταστροφική ρωσική επιρροή στην περιοχή και σας συγχαίρω για το έργο σας στη διατήρηση της ακεραιότητας των αλβανικών θεσμών». Κάτι τέτοια ακούει η κυβέρνηση της Ελλάδας, και όλο γέρνει προς ατλαντικό μεριά. Αν είχαμε και κάποιο όφελος, θα λέγαμε "τσιμέντο να γίνει". Αλλά αρκούμαστε στα… καλά λόγια του Αμερικανού πρεσβευτή, που χωρίς αντίκρυσμα, θ’ αρχίσουν να ενοχλούν, ακόμη κι αν είναι ειλικρινή.

"Καρφώνει" ο Λαφαζάνης. Σύμφωνα με πληροφορίες του iskra.gr (πρόκειται για site της "Λαϊκής Ενότητας" του Π. Λαφαζάνη), γιος βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στην Μακεδονία, είναι… συμβολαιογράφος και πραγματοποιεί ασταμάτητα πλειστηριασμούς. Παραποίησε προφανώς το σύνθημα του κόμματος: "Κανένα σπίτι στα χέρια ιδιοκτήτη".