Skip to main content

Τα 2 μεγάλα οικονομικά προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει το Μαξίμου

Στο Μαξίμου εκτιμούν ότι οι επενδύσεις είναι το ένα μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδίσουν. Το άλλο παραμένουν οι τράπεζες.

Ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στις επενδύσεις στην Ελλάδα θέλει να δώσει το Μέγαρο Μαξίμου και ο πρωθυπουργός προσωπικά. Για αυτό και με απόφαση του κ. Αλέξη Τσίπρα, ο ειδικός σύμβουλος του, Δημήτρης Λιάκος, έχει αναλάβει το έργο της παρακολούθησης των μεγάλων επενδύσεων – ελληνικών και ξένων κεφαλαίων – στην Ελλάδα, προκειμένου να τον ενημερώνει και όποτε χρειάζεται να επεμβαίνει για να τις «ξεκολλάει» από τις όποιες γραφειοκρατικές εμπλοκές. Η πρωτοβουλία αυτή αναλαμβάνεται σε συνεργασία με τον υπουργό Επικρατείας, Αλέκο Φλαμπουράρη, ο οποίος είχε από παλαιότερα τη συγκεκριμένη αρμοδιότητα.

Όπως προαναφέρθηκε, τη σχετική εντολή έδωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μετά από κάποια κρούσματα αδικαιολόγητων καθυστερήσεων που παρατηρήθηκαν σε μεγάλα projects. Ενδεικτική, αλλά όχι μοναδική είναι η ιστορία της επένδυσης στο παλαιό αεροδρόμιο του Ελληνικού.

Στο Μαξίμου εκτιμούν ότι οι επενδύσεις είναι το ένα μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδίσουν. Το άλλο είναι οι τράπεζες. Εκεί υπάρχει το πρόβλημα των «κόκκινων δανείων» και βεβαίως οι δικαστικές εμπλοκές. Συγκεκριμένα, πληροφορίες αναφέρουν ότι η δικαιοσύνη θα ασχοληθεί με τον τραπεζικό κλάδο στο αμέσως προσεχές διάστημα. Αντικείμενο; Μια θα είναι η περίπτωση των μετοχοδανείων, που δόθηκαν χωρίς εγγυήσεις, για τη συμμετοχή (βασικών) μετόχων σε αυξήσεις κεφαλαίου. Ωστόσο ενδεχομένως και νωρίτερα – απ' ό,τι μαθαίνουμε – θα υπάρξει δικαστική παρέμβαση για τα δάνεια των τραπεζών σε κόμματα...