Skip to main content

Τα 10 γεγονότα που σημάδεψαν τη Θεσσαλονίκη το 2014 (φωτο)

Η Voria.gr συγκέντρωσε τα 10 γεγονότα που έκρινε ως τα σημαντικότερα για τη Θεσσαλονίκη στο 2014 και σας τα παρουσιάζει με χρονολογική σειρά.

επιμέλεια Αλέξανδρος Μητάκης

Η αποχώρηση της κοινοπραξίας από το μετρό Θεσσαλονίκης, το συντριπτικό όχι των Θεσσαλονικέων στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ, το τραγικό τροχαίο στην Εγνατία Οδό, η εκλογή Μπουτάρη και Τζιτζικώστα σε δήμο και περιφέρεια αντίστοιχα, ο υποβιβασμός του Άρη στη Γ' Εθνική είναι μερικές από τις σημαντικότερες ειδήσεις που απασχόλησαν τη Θεσσαλονίκη το 2014.

Η Voria.gr συγκέντρωσε τα 10 γεγονότα που έκρινε ως τα σημαντικότερα για τη Θεσσαλονίκη τη χρονιά που φεύγει και σας τα παρουσιάζει με χρονολογική σειρά, και με την ευχή το 2015 να υπάρχουν περισσότερες καλές και λιγότερες κακές ειδήσεις.

Όποιος αναγνώστης μας κρίνει πως υπάρχουν και άλλα γεγονότα εξίσου σημαντικά, μπορεί να τα παραθέσει με σχόλιό του.

16 Μαΐου: Ανοίγει πανιά το πρώτο καραβάκι στο Θερμαϊκ


Το πρώτο του ταξίδι στον Θερμαϊκό πραγματοποιεί το καράβι «Κωνσταντής», ξεκινώντας δρομολόγιο του στη γραμμή Θερμαϊκός- Καλαμαριά- Θεσσαλονίκη, και ξαναζωντανεύοντας μετά από ολόκληρα 36 χρόνια τη θαλάσσια συγκοινωνία (περισσότερα εδώ).

 

19 Μαΐου: Συντριπτικό «όχι» των Θεσσαλονικέων στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ


Κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ τάσσεται το 98,04% των Θεσσαλονικέων, στο δημοψήφισμα που πραγματοποιείται την ημέρα του πρώτου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών. Το συντριπτικό «όχι» ασκεί σημαντική πολιτική πίεση στην κυβέρνηση και βάζει στον πάγο τον διαγωνισμό πώλησης της δημόσιας επιχείρησης ύδρευσης της Θεσσαλονίκης (εδώ).

 

25 Μαΐου: Εκλογή Μπουτάρη και Τζιτζικώστα


Στο τιμόνι του δήμου Θεσσαλονίκης επανεκλέγεται ο Γιάννης Μπουτάρης, επικρατώντας στον β' γύρο των δημοτικών εκλογών με 58,11% έναντι 41,89% του αντιπάλου του Σταύρου Καλαφάτη. «Πρωταρχικό μέλημά μου είναι να πάψει να είναι η Θεσσαλονίκη πρωτεύουσα της ανεργίας», λέει στις πρώτες του δηλώσεις ο δήμαρχος (εδώ).

 


Σαρωτική νίκη, τη μεγαλύτερη στην Ελλάδα, πέτυχε ο ανεξάρτητος Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος εκλέχθηκε περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας με ποσοστό 71%. «Θα είμαι περιφερειάρχης όλων των Μακεδόνων», τονίζει ο Απόστολος Τζιτζικώστας (περισσότερα εδώ).

14 Ιουλίου: Νέα καταδίκη Παπαγεωργόπουλου για την υπεξαίρεση


Σπάνε τα ισόβια με τα οποία είχε καταδικαστεί σε πρώτο βαθμό ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος για την πολύκροτη υπόθεση της υπεξαίρεσης των 17,9 εκατ. ευρώ από τα ταμεία του δήμου. Η έδρα του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων του επιβάλλει ποινή  κάθειρξης 12 ετών για το κακούργημα της απλής συνέργειας στην υπεξαίρεση (περισσότερα εδώ).

6 Αυγούστου: Ξεκινούν οι εργασίες ανάπλασης της Αγίας Σοφίας

 


Ξεκινούν οι εργασίες για την αναμόρφωση του άξονα Αχειροποιήτου – Αγίας Σοφίας, που αποτελεί τη σημαντικότερη ανάπλαση στην καρδιά της Θεσσαλονίκης. Την έναρξη των εργασιών σηματοδοτεί η σύμβαση εκτέλεσης του έργου  που υπογράφουν ο (τότε) Αντιδήμαρχος Αστικού Περιβάλλοντος, Ανδρέας Κουράκης και ο εκπρόσωπος της ανάδοχης κατασκευάστριας εταιρείας. Δείτε εδώ  και εδώ τι προβλέπει το έργο.

 

22 Αυγούστου: Έφυγε από τη ζωή ο Εμμανουήλ Κριαράς


Φεύγει από τη ζωή, από ανακοπή καρδιάς, σε ηλικία 107 ετών, ο μεγάλος δημοτικιστής Εμμανουήλ Κριαράς, φιλόλογος, ομότιμος καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ήταν η γηραιότερη εν ζωή προσωπικότητα της Ελλάδας, με βάση την ημερομηνία γέννησής του. (περισσότερα εδώ).

 

3 Σεπτεμβρίου: Υποβιβασμός του Άρη στη Γ' Εθνική


Με απόφασή του το Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης στέλνει τον Άρη στη Γ' Εθνική. Η ιστορική ομάδα της Θεσσαλονίκης είχε υποβιβαστεί στη Football League, τερματίζοντας στην τελευταία θέση του πρωταθλήματος της Super League (περισσότερα εδώ και εδώ).

 

5 Οκτωβρίου: Φονική καραμπόλα με 40 αυτοκίνητα στην Εγνατία Οδό


Πέντε άτομα χάνουν τη ζωή τους και 30 τραυματίζονται όταν νταλίκα πέφτει, χωρίς να κόψει ταχύτητα, πάνω σε ακινητοποιημένα αυτοκίνητα, στον κόμβο της Βέροιας επί της Εγνατίας Οδού, στο ρεύμα προς Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για ένα τραγικό γεγονός που συγκλόνισε τη χώρα και σημειώθηκε πολύ κοντά στη Θεσσαλονίκη, με τους περισσότερους τραυματίες να διακομίζονται σε νοσοκομεία της πόλης (περισσότερα για το συμβάν εδώ).

 

30 Οκτωβρίου: Τραγικός θάνατος 13χρονου που έπεσε από ταράτσα πολυκατοικίας


Σοκ προκαλεί στη Θεσσαλονίκη, αλλά και στο πανελλήνιο, ο τραγικός θάνατος του 13χρονου αγοριού που έχασε τη ζωή ενώ έκανε παρκούρ στην ταράτσα οκταώροφης πολυκατοικίας στην οδό Αγίας Σοφίας. Ο 13χρονος Θοδωρής Αβραμίδης ήταν μαθητής της Β΄ Γυμνασίου στο 15ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης (περισσότερα εδώ).

 

17 Δεκεμβρίου: Αίτημα διάλυσης της σύμβασης για το μετρό Θεσσαλονίκης από την κοινοπραξία


Νέα βόμβα στο μετρό της Θεσσαλονίκης, καθώς κατατίθεται επισήμως το αίτημα αποχώρησης της κοινοπραξίας. Το μεγαλύτερο έργο υποδομής της χώρας βρίσκεται κυριολεκτικά στον αέρα και κινείται σε αχαρτογράφητα νερά, σε ό,τι αφορά τις νομικές διαδικασίες που θα πρέπει να ακολουθηθούν για να διασωθεί (περισσότερα εδώ).

 

Business Story
Off