Skip to main content

SZ: Ανάγκη διαλόγου στην Καταλονία

Το θέμα που κυριαρχεί στον γερμανικό Τύπο είναι οι εκλογές στην Καταλονία και η νίκη των αυτονομιστών.

Στο εκλογικό αποτέλεσμα στην Καταλονία αναφέρεται το σχόλιο της Süddeutsche Zeitung και γράφει: «Η Μαδρίτη και η Βαρκελώνη εξαρτώνται η μια από την άλλη. Θα πρέπει επιτέλους να υπάρξει διάλογος μεταξύ του. Η κόκκινη γραμμή είναι σαφής. Το Σύνταγμα δεν αφήνει περιθώριο για απόσχιση παρόλο που υπάρχει μεγάλη στήριξη στον πληθυσμό. Παράλληλα η κυβέρνηση Ραχόι θα πρέπει να αναγνωρίσει πως δεν μπορεί να αντιμετωπίζει τους πολίτες της σαν να είναι εγκληματίες, πολίτες, οι οποίοι αγωνίζονται κατά τη γνώμη τους για μια καλύτερη κοινωνία. Και η ΕΕ θα έπρεπε να βγει στο προσκήνιο και να αναζητήσει το διάλογο με τους ακτιβιστές και να τους πείσει να δουν το μέλλον της Καταλονίας ως τμήματος της Ισπανίας»

Για το ίδιο θέμα η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Η περιοχή συνεχίζει να μην μπορεί να διοικηθεί. Οι αυτονομιστές δεν κατάφεραν και πάλι να συγκεντρώσουν περισσότερο από 47%, που πήραν και την τελευταία φορά. Δεν είναι ο περιούσιος καταλανικός λαός, όπως ισχυρίζονται οι πολιτικοί τους. Αλλά το εκλογικό αποτέλεσμα δείχνει και κάτι άλλο ακόμα ότι στην Καταλονία δεν υπάρχει καμία φιλοϊσπανική μεγάλη σιωπηρή πλειοψηφία».

Το λιμάνι της Θεσσαλονίκης και τα πλαστά διαβατήρια

Στη διαδικτυακή της έκδοση η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt αναφέρεται στην παραχώρηση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης σε όμιλο εταιρειών. Η εφημερίδα γράφει: «Η υπερχρεωμένη Ελλάδα προχωράει με τις ιδιωτικοποιήσεις. Μια ομάδα επενδυτών υπό γερμανική ηγεσία πρόκειται να εκμεταλλευτεί μεγάλο τμήμα του λιμανιού της Θεσσαλονίκης. Τα συμβόλαια για την ιδιωτικοποίηση του δεύτερου μεγαλύτερου λιμανιού της Ελλάδας υπεγράφησαν στην Αθήνα αργά το βράδυ της Πέμπτης. Η σύμβαση θα πρέπει τώρα να επικυρωθεί από το ελληνικό κοινοβούλιο… Το λιμάνι της Θεσσαλονίκης θεωρείται στρατηγικής σημασίας για ολόκληρα τα Βαλκάνια. Στη σύμβαση αναφέρεται ότι ο όμιλος θα εκμεταλλευθεί το 67% του λιμανιού μέχρι το 2051 και το τίμημα σύμφωνα με τα ελληνικά μέσα είναι περίπου 232 εκατομμύρια ευρώ. Συνολικά αναμένεται να επενδυθούν περισσότερο από ένα δισεκατομμύριο ευρώ για τον εκσυγχρονισμό και τη μίσθωση του λιμανιού».

Η αυστριακή Kurier αναφέρεται στη σύλληψη σπείρας, η οποία πουλούσε ταξιδιωτικά έγγραφα στην Ελλάδα και γράφει: «Στην Ελλάδα συνελήφθη μια σπείρα η οποία με μεγάλη άνεση πουλούσε ταξιδιωτικά έγγραφα σε πρόσφυγες και μετανάστες. Οι συλληφθέντες από το Ιράκ, τη Συρία, το Μπαγκλαντές και την Αλβανία δρούσαν ως «μεγαλέμποροι» όπως ανέφερε η αστυνομία την Παρασκευή στην Αθήνα. Τους προηγούμενους μήνες έφτιαξαν εκατοντάδες διαβατήρια και τα πούλησαν σε άλλους «μικρέμπορους». Τους προηγούμενους μήνες συνελήφθησαν εκατοντάδες μετανάστες στην Ελλάδα και τη Γερμανία, οι οποίοι επιχείρησαν να ταξιδέψουν με πλαστά διαβατήρια, με αεροπλάνα ή πλοία και επιχείρησαν να έρθουν στην κεντρική Ευρώπη. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να γίνουν πιο αυστηροί οι έλεγχοι τις προηγούμενες εβδομάδες των επιβατών από Ελλάδα προς Γερμανία».

Μαρία Ρηγούτσου

Πηγή: Deutsche Welle