Skip to main content

Σύσκεψη στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης για την αντιπυρική περίοδο

Η σύσκεψη πραγματοποιηθεί παρουσία του υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελου Τουρνά

Στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη βρέθηκε ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελος Τουρνάς. Σκοπός της επίσκεψης, ήταν η έγκαιρη προετοιμασία και ο αναθεωρημένος στρατηγικός σχεδιασμός για την ερχόμενη αντιπυρική περίοδο, με στόχο τη θωράκιση της περιοχής.

Η παραπάνω περιφέρεια αποτέλεσε τον δεύτερο σταθμό του κ. Τουρνά, στο πλαίσιο της περιοδείας του, που ξεκίνησε από την Κρήτη, και η οποία θα επεκταθεί σε όλη τη χώρα.

Στη διάρκεια της διήμερης επίσκεψής του, ο κ. Τουρνάς συναντήθηκε με όλους τους συναρμόδιους φορείς, πραγματοποιώντας σύσκεψη στην Κομοτηνή με τη συμμετοχή της Περιφέρειας, της Πολιτικής Προστασίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Ενόπλων Δυνάμεων, της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος και της Δασικής Υπηρεσίας.

Οι δράσεις πρόληψης, οι διαδικασίες επιτήρησης και έγκαιρης ενημέρωσης, όπως επίσης η άμεση και αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των πυρκαγιών, που στις συνθήκες της κλιματικής κρίσης γίνονται πιο έντονες, τέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης.

Στην τοποθέτησή του ο κ. Τουρνάς, τόνισε την ανάγκη για στενότερη συνεργασία μεταξύ όλων των συναρμόδιων φορέων, αναφερόμενος παράλληλα στον ιδιαίτερο ρόλο που παίζει ο καθένας ξεχωριστά στην αντιμετώπιση κάθε κινδύνου.

Επιπλέον, ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, μίλησε για την ενίσχυση του Πυροσβεστικού Σώματος σε ανθρώπινο δυναμικό, εργαλεία και μέσα, αναφέροντας χαρακτηριστικά τη δημιουργία νέας Ειδικής Μονάδας Δασικών Επιχειρήσεων (Ε.ΜΟ.ΔΕ.) με έδρα την Αλεξανδρούπολη, με τα απαραίτητα εναέρια μέσα που θα έχει στη διάθεσή της, ώστε να δρα, σε πρώτο χρόνο, στο πεδίο.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε και στο εμβληματικό πρόγραμμα «Αιγίς» ύψους 2,1 δις. ευρώ που θα εκσυγχρονίσει συνολικά την Πολιτική Προστασία στην Ελλάδα, σε υποδομές, εξοπλισμό και μέσα, ενώ υπογράμμισε τη σπουδαιότητα της σωστής οργάνωσης, της διαρκούς εκπαίδευσης, και της στελέχωσης του Μηχανισμού.

Πιο συγκεκριμένα, στη σύσκεψη μετείχαν ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χριστόδουλος Τοψίδης, ο Διοικητής Δ'ΣΣ, αντιστράτηγος Σταύρος Παπασταθόπουλος, ο γενικός περιφερειακός αστυνομικός διευθυντής Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, υποστράτηγος ΕΛ.ΑΣ Ιωάννης Καραμανλής, ο Περιφερειακός Διοικητής 2ης ΠΕ.ΔΙ.Λ.Σ., αρχιπλοίαρχος Λ.Σ Ευστράτιος Γιαμάς, οι Διευθυντές των Διευθύνσεων Δασών της Περιφέρειας ΑΝΜΘ, ο αν. αερολιμενάρχης Κρατικού Αερολιμένα Αλεξανδρούπολης, Στυλιανός Ζαντανίδης, ο διευθυντής Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Α.Μ.Θ., Κωνσταντίνος Χουβαρδάς, και ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Α.Μ.Θ., Κωνσταντίνος Βενετίδης.

Παρόντες ήταν επίσης ο Αντιστράτηγος ΠΣ Ευάγγελος Φαλάρας - Γενικός Επιθεωρητής Βορείου Ελλάδας, ο Υποστράτηγος ΠΣ Θεόδωρος Κοσμίδης - Συντονιστής Επιχειρήσεων Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, ο Αρχιπύραρχος Σπύρος Κούτρας, Διοικητής ΠΕ.ΠΥ.Δ Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, καθώς επίσης και οι Διοικητές των Διοικήσεων Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Περιφέρειας ΑΝΜΘ.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του, ο κ. Τουρνάς είχε την ευκαιρία να βρεθεί στο Εθελοντικό Κλιμάκιο Φερών, στο Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Σουφλίου και στις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες Διδυμότειχου, Ορεστιάδας, Κομοτηνής, Ξάνθης, Καβάλας, Δράμας και Αλεξανδρούπολης και να ενημερωθεί για όλα τα θέματα - επιχειρησιακά και οργανωτικά.