Skip to main content

Σύσκεψη για το πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών από την ΠΚΜ

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών με επίγειες και εναέριες ψεκαστικές δράσεις

Το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών και η πορεία υλοποίησής του κατά τη φετινή χρονιά βρέθηκε στο επίκεντρο ευρείας σύσκεψης που συγκάλεσε η Αντιπεριφέρεια Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Στη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης και στην οποία προήδρευσε η αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μελίνα Δερμεντζοπούλου, συμμετείχαν δήμαρχοι, εκπρόσωποι των δήμων, καθώς και επιστημονικό προσωπικό της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Κατά την τοποθέτησή της η κ. Δερμεντζοπούλου ενημέρωσε τους συμμετέχοντες για το ολοκληρωμένο πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών που υλοποιεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και το οποίο βρίσκεται αυτή την περίοδο σε πλήρη εξέλιξη με επίγειες και εναέριες ψεκαστικές δράσεις. Κατά την τοποθέτησή της η Αντιπεριφερειάρχης επισήμανε την ανάγκη συνέχισης της αγαστής συνεργασίας με τους δήμους της ευρύτερης περιοχής προκειμένου η όχληση από τα κουνούπια, αλλά και οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν από τη μετάδοση ασθενειών μέσω αυτών να περιοριστούν στο μέγιστο δυνατό βαθμό. Επίσης παρουσίασε τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της η Περιφέρεια και τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν και από τους δήμους για την αντιμετώπιση της όχλησης και του επιδημιολογικού κινδύνου ασθενειών που μεταδίδονται μέσω των κουνουπιών.

Η Αντιπεριφερειάρχης επισήμανε επίσης την ανάγκη προάσπισης της Δημόσιας Υγείας και της προστασίας των πολιτών, ενώ διαχώρισε τους βασικούς άξονες στους οποίους θα πρέπει να δραστηριοποιηθούν οι Δήμοι  στο πλαίσιο της συναρμοδιότητας που έχουν στην καταπολέμηση των κουνουπιών, όπως άλλωστε προκύπτει και από την σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας.

Ακόμη η Αντιπεριφερειάρχης ζήτησε από τους Δημάρχους και τους εκπροσώπους των δήμων να εστιάσουν τις δράσεις τους στην εξυγίανση του περιβάλλοντος, την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών,  καθώς και στην εντατικοποίηση ψεκαστικών δράσεων σε χώρους συνάθροισης των πολιτών σε ημέρες που οι συναθροίσεις είναι εντονότερες.

Οι Δήμαρχοι και οι εκπρόσωποι των Δήμων, αφού παρουσίασαν συνοπτικά τα έργα καταπολέμησης κουνουπιών που ήδη πραγματοποιούνται στο Δήμο τους, επιβεβαίωσαν την πολύ καλή συνεργασία που ήδη έχουν με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στο θέμα αυτό, ενώ τόνισαν την ανάγκη συνέχισης αυτής της σύμπραξης με όσο το δυνατόν πιο εμφατικό τρόπο, προκειμένου το έργο καταπολέμησης κουνουπιών στην ευρύτερη περιοχή να καταστεί αποτελεσματικό στο βέλτιστο δυνατό βαθμό.

Σε δηλώσεις της η κ. Δερμεντζοπούλου τόνισε ότι «το πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών ξεκίνησε και φέτος έγκαιρα σε όλη την Κεντρική Μακεδονία και εξελίσσεται σε όλες τις περιφερειακές ενότητες με σημαντικά αποτελέσματα. Στηρίζουμε πολλά στην αγαστή συνεργασία με τους δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας και η σύσκεψη αυτή είχε ως στόχο τη βελτιστοποίηση του φετινού προγράμματος. Με απώτερο στόχο την προάσπιση της υγείας των πολιτών».