Skip to main content

ΣΥΡΙΖΑ: Σε πολεμικό κλίμα η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής - Αποδοκιμασίες κατά την ομιλία Κασσελάκη και αποχωρήσεις στελεχών

Αποχώρησαν οι ομάδες Τσακαλώτου, Αχτσιόγλου και Τεμπονέρα - Αιχμές Γεροβασίλη για τις αποχωρήσεις, υπέρ των διαγραφών ο Πολάκης - Δεν επιστρέφει η Ομπρέλα, πιθανόν ούτε και ο Τεμπονέρας

Αποδοκιμασίες κατά την ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη και αποχωρήσεις στελεχών σημάδεψαν τη σημερινή, ιστορική κατά πολλούς, συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Οι υψηλοί τόνοι φάνηκαν από την έναρξη της εισήγησης του προέδρου Στέφανου Κασσελάκη, ο οποίος επέμεινε στις διαγραφές των στελεχών και με τη φράση «Ιδού η Ρόδος», έθεσε προθεσμία μίας εβδομάδας στην Επιτροπή Δεοντολογίας για να λύσει το ζήτημα των διαγραφών, επιμένοντας σε αυτές, διαφορετικά, όπως είπε θα απευθυνθεί στα μέλη του κόμματος-δηλαδή θα προχωρήσει σε δημοψήφισμα.

Διαβάστε: Στα άκρα η σύγκρουση Κασσελάκη με διαφωνούντες - Διαγραφές τώρα ή προσφεύγω στα μέλη

Αργά το βράδυ συνεδρίασε η «Ομπρέλα», και όπως έγινε γνωστό τα μέλη της δεν θα επιστρέψουν στη συνεδρίαση της Κ.Ε. που συνεχίζεται την Κυριακή το πρωί και το απόγευμα αναμένεται να ληφθεί η πολιτική απόφαση, ενώ την Κυριακή συνέρχεται η ομάδα Τεμπονέρα. Συνεργάτες του Διονύση Τεμπονέρα έλεγαν ότι το πιθανότερο είναι να μην επιστρέψει αλλά θα λάβει την απόφασή του αύριο.

Δεκάδες ήταν οι αποχωρήσεις στελεχών από τη συνεδρίαση, πηγές της ΚΕ αναφέρουν ότι ήταν 85, η ομάδα Τεμπονέρα ωστόσο ανεβάζει τον αριθμό των αποχωρούντων στους 160, σε σύνολο 300 μελών. 

Αμέσως μετά την ομιλία Κασσελάκη αποχώρησαν η «Ομπρέλα» και οι ομάδες της Έφης Αχτσιόγλου και του Διονύση Τεμπονέρα, επειδή το προεδρείο δεν δέχθηκε να προηγηθεί ψηφοφορία για το δημοψήφισμα.

Διαβάστε σχετικάΣΥΡΙΖΑ: Αποχώρησαν από τη συνεδρίαση της ΚΕ οι ομάδες Τσακαλώτου, Αχτσιόγλου και Τεμπονέρα

Όπως δήλωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αποχωρώντας, ο λόγος είναι ότι δεν έγινε δεκτή από το προεδρείο η πρότασή τους να τεθεί σε ψηφοφορία άμεσα το θέμα του δημοψηφίσματος για τις διαγραφές των στελεχών που είχε βάλει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης.

Ο Νάσος Ηλιόπουλος είχε καταθέσει νωρίτερα πρόταση μομφής κατά του προεδρείου της Κ.Ε. λόγω της «επίμονης άρνησης» να γίνει ψηφοφορία. Το προεδρείο αντέτεινε ότι η όποια ψηφοφορία θα γίνει την Κυριακή, στο τέλος της διήμερης συνεδρίασης.

Σύμφωνα με το περιβάλλον της Έφης Αχτσιόγλου, η βουλευτής ζήτησε να υπάρξει ξεκαθάρισμα σε σχέση με το δημοψήφισμα πριν προχωρήσει η συνεδρίαση παρακάτω, σε οποιοδήποτε θέμα της ημερήσιας διάταξης. Η ίδια σημείωσε ότι το δημοψήφισμα είναι πρόταση αντικαταστατική, αντιδημοκρατική και βαθιά διχαστική, ως εκ τούτου ζήτησε ή να αποσυρθεί ή να τεθεί σε ψηφοφορία προκειμένου να καταψηφιστεί. «Αποχωρήσαμε επειδή αρνήθηκαν την ψηφοφορία παρότι έχουμε πλειοψηφία», ανέφερε.

Υπέρ των διαγραφών τάχθηκε στην ομιλία του ο Παύλος Πολάκης και ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως «εγώ θέλω τον ΣΥΡΙΖΑ κυβερνώσα εξουσία».

Μιλώντας από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής ο Νίκος Παππάς ανέφερε ότι «είμαι βέβαιος πως γνωρίζει και ο ίδιος ο πρόεδρος ότι δεν πήρε λευκή επιταγή . Πήρε εντολή να ηγηθεί. Πρέπει να του ασκήσει κανείς κριτική; Πρέπει. Μέσα στα όργανα. Και πρέπει να συγκροτηθεί πολιτικό κέντρο με τουλάχιστον εβδομαδιαία λειτουργία, το οποίο και θα υλοποιήσει τον απαιτητικό οδικό χάρτη της εξωστρέφειας μέχρι τις ευρωεκλογές. Ταυτόχρονα όμως και αυτό πρέπει να είναι καθαρό. Κανένας δεν πήρε εντολή κατεδάφισης. Στην προσπάθεια κατεδάφισης θα αντισταθεί το στελεχικό δυναμικό και η βάση. Θεωρώ ότι αυτοί αφορισμοί, οι χαρακτηρισμοί, οι ανοίκειες επιθέσεις και οι προαναγγελίες για νέο πολιτικό σχηματισμό είναι απολύτως ασύμβατες με την έννοια του μέλους, την εκπροσώπηση του κόμματος στα ΜΜΕ και βεβαίως τη συμμετοχή στα ψηφοδέλτια», ενώ απηύθυνε «έκκληση έκκληση να κρατηθούν χαμηλοί οι τόνοι. Διότι ο πολιτικός χρόνος είναι πυκνός και η συγκυρία θα μας φέρει μπροστά στην ευθύνη να συζητήσουμε με ανθρώπους που αυτή τη στιγμή δεν είναι μαζί μας ή και με συντρόφους και συντρόφισσες που διάλεξαν άλλο δρόμο».

Γεροβασίλη: «Είναι τρικ να μετατρέπεις τα διαδικαστικά θέματα σε πολιτικά»

«Είναι τρικ να μετατρέπεις τα διαδικαστικά θέματα σε πολιτικά», ανέφερε σε δήλωσή της η Όλγα Γεροβασίλη για τα όσα διημείφθησαν στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ και την αποχώρηση των στελεχών, ενώ «κάλεσε τους συντρόφους και τις συντρόφισσές της να μιλήσουν ήρεμα και ειλικρινά χωρίς κόλπα».

Συγκεκριμένα στη δήλωσή της ανέφερε: «Μπήκε θέμα με βάση τις χθεσινές δηλώσεις του προέδρου περί δημοψηφίσματος για τις διαγραφές να μπει σε ψηφοφορία. Η δική μου θέση είναι ότι αυτό δεν είναι ένα διαδικαστικό ζήτημα, είναι πολιτικό και αυτό το νόημα έχει η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής μέχρι αύριο. Τα διαδικαστικά μπορεί εύκολα κάνεις να τα μετατρέπει σε πολιτικά αλλά αυτό είναι συχνά ένα τρικ. Κάλεσα τους συντρόφους και τις συντρόφισσές μου να μιλήσουμε ειλικρινά να πούμε ό,τι έχουμε να πούμε. Η δική μου θέση σε σχέση με τη χθεσινή δήλωση του προέδρου είναι γνωστή, τη διαφωνία μου την έχω διατυπώσει, το θεωρώ θεσμικά λάθος και ζητάμε να αποσυρθεί κάθε τέτοια σκέψη. Ωστόσο μπορούμε να συζητάμε ήρεμα και απλά χωρίς κόλπα και ειλικρινά μεταξύ μας». Σε ερώτηση για την αποχώρηση των στελεχών είπε: «Από ότι κατάλαβα αποχώρησαν από την διαδικασία για διαδικαστικούς λόγους. Πολιτικούς λόγους δεν έχω ακούσει».