Skip to main content

ΣΥΡΙΖΑ: Αποχώρησαν από τη συνεδρίαση της ΚΕ οι ομάδες Τσακαλώτου, Αχτσιόγλου και Τεμπονέρα

Ο λόγος είναι ότι το προεδρείο δεν δέχθηκε να προηγηθεί ψηφοφορία για το δημοψήφισμα - Αποχώρησαν 110 μέλη της ΚΕ - Γεροβασίλη: Διαφωνώ με δημοψήφισμα αλλά και με τις αποχωρήσεις

Αποχώρησαν από τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ η «Ομπρέλα» και οι ομάδες της Έφης Αχτσιόγλου και του Διονύση Τεμπονέρα.

Σύμφωνα με το περιβάλλον του Στέφανου Κασσελάκη έχουν αποχωρήσει 110 μέλη από τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, η πλευρά Τεμπονέρα ωστόσο ανεβάζει τον αριθμό αυτό στους 160, σε σύνολο 300 μέλων.

Όπως δήλωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αποχωρώντας, ο λόγος είναι ότι δεν έγινε δεκτή από το Προεδρείο η πρότασή τους να τεθεί σε ψηφοφορία άμεσα το θέμα του δημοψηφίσματος για τις διαγραφές των στελεχών που είχε βάλει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης.

Ο Νάσος Ηλιόπουλος είχε καταθέσει νωρίτερα πρόταση μομφής κατά του προεδρείου της Κ.Ε. λόγω της «επίμονης άρνησης» να γίνει ψηφοφορία. Το προεδρείο αντέτεινε ότι η όποια ψηφοφορία θα γίνει την Κυριακή, στο τέλος της διήμερης συνεδρίασης.

Η Eφη Αχτσιόγλου, ο Διονύσης Τεμπονέρας και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είχαν ζητήσει να καταψηφιστεί το αίτημα για το δημοψήφισμα. Στη συνέχεια αποχώρησαν αρκετοί από τους παρευρισκόμενους και, κατά πληροφορίες, έμειναν τελικά σχεδόν οι μισοί από όσους είχαν αρχικά προσέλθει. 

Σύμφωνα με το περιβάλλον της Έφης Αχτσιόγλου, η βουλευτής ζήτησε να υπάρξει ξεκαθάρισμα σε σχέση με το δημοψήφισμα πριν προχωρήσει η συνεδρίαση παρακάτω, σε οποιοδήποτε θέμα της ημερήσιας διάταξης. Η ίδια σημείωσε ότι το δημοψήφισμα είναι πρόταση αντικαταστατική, αντιδημοκρατική και βαθιά διχαστική, ως εκ τούτου ζήτησε ή να αποσυρθεί ή να τεθεί σε ψηφοφορία προκειμένου να καταψηφιστεί. «Αποχωρήσαμε επειδή αρνήθηκαν την ψηφοφορία παρότι έχουμε πλειοψηφία», ανέφερε.

«Μετά την ομιλία του προέδρου, Αχτσιόγλου, Τεμπονέρας και εγώ θέσαμε το θέμα του δημοψηφίσματος. Είπαμε πως δεν γίνεται να αναιρεθεί η ίδια η κεντρική Επιτροπή. Προσπαθήσαμε να τους πείσουμε πως είναι μεγάλο ζήτημα και πρέπει να συζητηθεί. Το προεδρείο με 4-3 δεν δέχτηκε καν να μπει στην ψηφοφορία η πρότασή μας. Άρα θα συνεχίσει να υπάρχει σκιά πάνω από τους συντρόφους και την κεντρική Επιτροπή. Η δικιά μου ομάδα αποχώρησε, όπως και η ομάδα της Έφης και του Διονύση. Για όλα τα υπόλοιπα θα μιλήσουμε εν ευθέτω», ανέφερε μεταξύ άλλων σε δήλωση του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Η Έφη Αχτσιόγλου απαντώντας σε ερωτήσεις είπε «δεν φύγαμε από τον ΣΥΡΙΖΑ, φύγαμε από τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής», ενώ ο Διονύσης Τεμπονέρας, άφησε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για το μέλλον του στον ΣΥΡΙΖΑ.

Οι δυο γραμματείς του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου και Γιώργος Βασιλειάδης τάχθηκαν αρνητικά στο θέμα του δημοψηφίσματος, την πρόταση δηλαδή του Στέφανου Κασσελάκη, παρότι χθες το βράδυ, δείπνησαν με τον πρόεδρο του κόμματος.

Γεροβασίλη: Διαφωνώ με δημοψήφισμα αλλά και με τις αποχωρήσεις

Θέση στα όσα δραματικά γίνονται στη σημερινή εκρηκτική συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής πήρε η Όλγα Γεροβασίλη. Μιλώντας στις κάμερες, ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως την διαφωνία της με την θέση του προέδρου την έχει εκφράσει από την αρχή, ωστόσο, μπορούμε να συζητάμε χωρίς κόλπα. Για όσους αποχώρησαν, είπε ότι είναι για διαδικαστικούς λόγους, όχι πολιτικούς.

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο Στέφανος Κασσελάκης έδωσε προθεσμία στην Επιτροπή Δεοντολογίας να λύσει το ζήτημα των τεσσάρων διαγραφών ως το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας. 

Μετά την προθεσμία αυτή, ο πρόεδρος της επιτροπής Αντώνης Κοτσακάς δίνει την δική του απάντηση, λέγοντας ότι λογοδοτούν μόνο στο Συνέδριο. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας επισήμανε ότι δεν εντέλλεται από κανέναν και τηρεί τις διαδικασίες που προβλέπει το Καταστατικό του κόμματος. Ο κ. Κοτσακάς ήταν ανάμεσα στα πρόσωπα που αποχώρησαν από τη σημερινή συνεδρίαση, ενώ μεταξύ αυτών είναι και ο Γραμματέας Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ, Κωνσταντίνος Βλαχάκης.