Skip to main content

Ραγδαίες εξελίξεις: Αποχώρησε η Ομπρέλα από τον ΣΥΡΙΖΑ, παράθυρο για νέο κόμμα - Μένει η Αχτσιόγλου

Μεταξύ όσων υπογράφουν βρίσκονται τουλάχιστον επτά πρώην υπουργοί επί κυβερνήσεων Τσίπρα - «Δεν θα ξεμπερδέψετε τόσο εύκολα με την Αριστερά» - Σκληρό κείμενο και από Αχτσιόγλου, αλλά μένει στο κόμμα

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς το απόγευμα της Κυριακής, κι ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η συνεδρίαση της ΚΕ του κόμματος για δεύτερη μέρα, έγινε γνωστό ότι αποχώρησε από το κόμμα η «Ομπρέλα» του Ευκλείδη Τσακαλώτου. Νωρίτερα, δε, ανακοίνωσε την αποχώρησή του από τον ΣΥΡΙΖΑ και το υπό διαγραφή μέλος, Στέφανος Τζουμάκας.

«Αισθανόμαστε την ανάγκη να προστατεύσουμε από τον περαιτέρω διασυρμό του τον πολιτικό χώρο που έχουμε υπηρετήσει τόσα χρόνια», τονίζει, μεταξύ άλλων, το κείμενο που εστάλη στη γραμματέα και τον αναπληρωτή γραμματέα, με κοινοποίηση στο γραφείο του προέδρου.

Στο κείμενο γίνεται λόγος για «πρακτική τραμπισμού, που εφαρμόζεται για πρώτη φορά στα χρονικά», αλλά και για «τοξικό κλίμα, νεοαυριανισμό και δεξιόστροφο λαϊκισμό, κραυγές και φανατισμό, μίσος για το 3% και την ιστορική πορεία της Αριστεράς». 

Όπως σημειώνεται, «μια τέτοια πρακτική διωγμού ιστορικών στελεχών του χώρου μας, στην ουσία σημαίνει διωγμό και διαγραφή της ίδιας της αριστεράς από τον νέο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, που φοβόμαστε ότι ουδεμία σχέση έχει πλέον με τον ΣΥΡΙΖΑ, έτσι όπως τον ζήσαμε». 

Τα 46 στελέχη που υπογράφουν το κείμενο αναφέρουν πως αποχωρούν από το κόμμα καθώς «εμείς αισθανόμαστε την ιστορική ευθύνη. Επειδή επιμένουμε αριστερά και το όραμά μας είναι ο σοσιαλισμός με ελευθερία και δημοκρατία, δεν μπορούμε πλέον να νομιμοποιούμε με την παρουσία μας το έγκλημα που έχει γίνει σε βάρος ενός μοναδικού στην Ευρώπη ιδεολογικού και πολιτικού εγχειρήματος». 

Καταλήγοντας, διαμηνύουν «προς όσες και όσους ελπίζουν και επιδιώκουν εδώ και χρόνια το τέλος της Αριστεράς: “δεν θα ξεμπερδέψετε τόσο εύκολα μαζί της”», αφήνοντας, έτσι, ορθάνοιχτο το παράθυρο για τη δημιουργία νέου αριστερού κόμματος.

Μεταξύ όσων υπογράφουν το κείμενο αποχώρησης βρίσκονται τουλάχιστον επτά πρώην υπουργοί του Αλέξη Τσίπρα: Βίτσας, Βούτσης, Δρίτσας, Ξανθός, Τσακαλώτος, Φίλης και Χριστοδουλοπούλου.

Αναλυτικά το κείμενο:

Προς την Γραμματέα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α Π.Σ., τον Αναπληρωτή Γραμματέα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α Π.Σ.

Κοινοποίηση στον Πρόεδρο του ΣΥ.ΡΙΖ.Α Π.Σ.

Αγαπητή συντρόφισσα, αγαπητέ σύντροφε

Το κείμενο αυτό δεν ήταν εύκολο να γραφτεί. Δεν προέκυψε χωρίς συλλογισμό, χωρίς βαθιά σκέψη, πόνο και αγωνία για το σήμερα και το αύριο της Αριστεράς. Άλλωστε, οι περισσότερες και οι περισσότεροι από εμάς είχαμε πάρει ενεργά μέρος, μαζί με πολλές και πολλούς άλλους, στην δημιουργία του ΣΥΡΙΖΑ. Και όλα αυτά τα χρόνια παλέψαμε με πάθος για την κοινή υπόθεση. Με στιγμές που μας έκαναν να νιώσουμε υπερηφάνεια, όπως αυτή της συμφωνίας των Πρεσπών, της κάλυψης από το ΕΣΥ 2,5 εκατομμυρίων ανασφάλιστων, της αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης, της αποκατάστασης των συλλογικών συμβάσεων, της αύξησης του κατώτατου μισθού και την κατάργηση του επονείδιστου υποκατώτατου για τους νέους, της δραστικής μείωσης της ανεργίας, των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, αλλά και παλαιότερα με τη συμμετοχή μας στα κοινωνικά κινήματα, στις πορείες για τον Γρηγορόπουλο, στις πλατείες, στο Κοινωνικό Φόρουμ, στο εργατικό και αντιρατσιστικό κίνημα, στον αγώνα για την υπεράσπιση του άρθρου 16, σε τόσα άλλα....

Δεν ξεχνάμε τίποτα απ’ όλα αυτά. Τα κρατάμε ως παρακαταθήκη για το μέλλον.

Δεν ξεχνάμε και τις δύσκολες στιγμές. Τις στιγμές που νιώσαμε άβολα, δύσκολα, μειοψηφικά, αλλά συνεχίσαμε το ταξίδι. Δεν ξεχνάμε και τις δικές μας ευθύνες. Τις στιγμές που ολιγωρήσαμε ή που δεν καταφέραμε να σταματήσουμε αυτό που βλέπαμε να έρχεται, κυρίως τη βίαιη μετάλλαξη του κόμματός μας, τον αρχηγισμό, τη σταδιακή απομάκρυνσή του από τις αρχές και τις αξίες της Αριστεράς, τη διάχυσή του σε ένα θολό και άνευρο πολυσυλλεκτισμό.

Ήρθε όμως η στιγμή της απάντησης σε ένα κρίσιμο ερώτημα, που εκ των πραγμάτων έχει τεθεί.

Χωράνε οι ιδέες της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς μέσα στον σημερινό ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, έστω και αν αυτές δεν είναι πλειοψηφικές; Η απάντηση δυστυχώς είναι αρνητική. Και δεν είμαστε εμείς, που δώσαμε την απάντηση. Η νέα ηγεσία -και δεν αναφερόμαστε μόνο στον νέο πρόεδρο- φρόντισε με το καλημέρα να περιγράψει το νέο κόμμα έναντι του «παλαιού». Μόλις χθες ο Στ.Κασσελάκης χαρακτήρισε τον ΣΥΡΙΖΑ «άρρωστο κόμμα» και προανήγγειλε το ανήκουστο, βοναπαρτικό και ασφαλώς βαθιά αντιδημοκρατικό: τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την «απομπομπή», όπως είπε, των τεσσάρων στελεχών του κόμματος. Θα λέγαμε ότι ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Η πρακτική του τραμπισμού, που εφαρμόζεται για πρώτη φορά στα χρονικά, ιδιαίτερα σε ένα κόμμα που έχει καθιερώσει τον πλουραλισμό, την ελευθερία της διαφορετικής άποψης, την ίδια τη δημοκρατία. Μια τέτοια πρακτική διωγμού ιστορικών στελεχών του χώρου μας, στην ουσία σημαίνει διωγμό και διαγραφή της ίδιας της αριστεράς από τον νέο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, που φοβόμαστε ότι ουδεμία σχέση έχει πλέον με τον ΣΥΡΙΖΑ, έτσι όπως τον ζήσαμε. Η ομιλία του στην ΚΕ ήταν μνημείο αλαζονείας, αυταρχικής και αντιδημοκρατικής συμπεριφοράς. Ως «αδιαμεσολάβητος» κατήργησε επί της ουσίας τα όργανα, ακόμα και την Επιτροπή Δεοντολογίας, ενώ αρνήθηκε πεισματικά την ψηφοφορία για το θέμα, που ο ίδιος προκλητικά και αντικαταστικά έθεσε.

Ως απόλυτος «ηγεμόνας», σε ένα κόμμα που απαξιώνεται καθημερινά, εκστόμισε κατηγορίες, που όμοιές της, ίσως και ποτέ, δεν είχαν διατυπωθεί. Είναι δυστυχώς, η νέα αυταρχική «κουλτούρα» που βάζει τη σφραγίδα της σε ένα κόμμα, το οποίο με ιλιγγιώδη ταχύτητα μετατοπίζεται από την Αριστερά, στο γνωστό, ενδεχομένως και άγνωστο για την ιστορία του τόπου, χώρο της συντηρητικής μεταπολιτικής.

Τα μηνύματα όμως ήταν πολλά. Ήταν η ομιλία του Στ. Κασσελάκη στον ΣΕΒ, που αναφέρθηκε στην ανάγκη συνεργασίας του κεφαλαίου με την εργασία, αναφορά που στην ουσία έβαλε τη σφραγίδα της βίαιης στροφής σε δεξιά και νεοφιλελεύθερα μονοπάτια και οδηγεί σε ρήξη με τον κόσμο της εργασίας. Ήταν το φως που... κέρδισε το σκοτάδι. Η ανατριχιαστικά «ουδέτερη» ανακοίνωση για το Ισραήλ και την Παλαιστίνη. Η πλήρης απουσία της ηγετικής ομάδας από τις κινητοποιήσεις για την Γάζα. Η «συγγνώμη» της Θεοδώρας Τζάκρη για όσα η αριστερά έπραξε το 2011 – 2015. Η αντικατάσταση της ριζοσπαστικής με την... πατριωτική Αριστερά. Η αυταρχική άνωθεν εντολή διαγραφής τεσσάρων ιστορικών στελεχών, ανάμεσά τους δύο πρώην γραμματείς του κόμματος. Το αρχηγικό και δεσποτικό διάταγμα «όποιος δεν συμφωνεί μαζί μου, θα είναι εκτός ψηφοδελτίων». Το τοξικό κλίμα, ο νεοαυριανισμός και ο δεξιόστροφος λαϊκισμός, οι κραυγές και ο φανατισμός, το μίσος για το 3% και την ιστορική πορεία της Αριστεράς, που έβαλαν τη σφραγίδα τους στη δημόσια συζήτηση. Ήταν η αδιαμεσολάβητη σχέση του «αρχηγού» με το λαό και η επί της ουσίας κατάργηση των Οργανώσεων Μελών. Η αντικατάσταση της πολιτικής με την επικοινωνία και τον τακτικισμό. Ήταν και είναι η διαρκής αποδόμηση της αριστερής, οικολογικής και ριζοσπαστικής ταυτότητας του κόμματος στο όνομα της στροφής προς το κέντρο.

Η νέα ηγεσία του κόμματος, υποσχέθηκε με ένα πρωτόγονο τρόπο να τα αλλάξει όλα. Η υπόσχεση αυτή συνοδεύτηκε, όμως, με την παλιά συνταγή της ήττας. Και ενώ με αυταρχισμό ξηλώνει χωρίς διαδικασίες πρόσωπα, ακόμα και αυτά της διεύρυνσης, κρατάει ως κόρη οφθαλμού τη διαρκή και βίαιη μετάλλαξη, αυτή ακριβώς που οδήγησε σε διαρκείς ήττες και σε απώλεια

πολιτικής και κοινωνικής επιρροής. Δείγμα γραφής οι δημοσκοπικές έρευνες, οι οποίες φέρνουν το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ σε απόσταση αναπνοής από τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, με συνεχείς διαρροές προς άλλες δυνάμεις, κυρίως της αριστεράς και της αποχής. Η μετατόπιση και ο συνωστισμός, εντέλει, στο κέντρο και στον λαϊκίστικο συντηρητισμό, σκορπά απογοήτευση στον κόσμο της Αριστεράς, που βλέπει ένα ιστορικό εγχείρημα να υπονομεύεται και να γκρεμίζεται εκ των έσω. Κάπως έτσι, το στοίχημα της Νέας Δημοκρατίας να «τελειώνουμε με την Αριστερά» βρήκε πρόσφορο έδαφος εντός των τειχών, από μια ομάδα που καθημερινά παίρνει διαζύγιο με τις αρχές και τις αξίες της και «εμπνέεται», στην καλύτερη περίπτωση, από το μοντέλο του Δημοκρατικού Κόμματος των ΗΠΑ!

Επειδή εμείς αισθανόμαστε την ιστορική ευθύνη. Επειδή επιμένουμε αριστερά και το όραμά μας είναι ο σοσιαλισμός με ελευθερία και δημοκρατία, δεν μπορούμε πλέον να νομιμοποιούμε με την παρουσία μας το έγκλημα που έχει γίνει σε βάρος ενός μοναδικού στην Ευρώπη ιδεολογικού και πολιτικού εγχειρήματος.

Αισθανόμαστε την ανάγκη να προστατεύσουμε από τον περαιτέρω διασυρμό του, τον πολιτικό χώρο που έχουμε υπηρετήσει τόσα χρόνια. Εμείς μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, δηλώνουμε ότι αποχωρούμε από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Παραμένουμε στις επάλξεις και στην υπόθεση της ανανεωτικής - ριζοσπαστικής Αριστεράς. Επιλέγουμε να υπηρετήσουμε τη δυνατότητα υπεράσπισης μιας νέας νικηφόρας προοπτικής της ριζοσπαστικής Αριστεράς. Είναι θέμα συνείδησης και ευθύνης. Για μια Αριστερά σύγχρονη, μέρος της ευρωπαϊκής και διεθνούς αριστεράς και σε αλληλεπίδραση με αυτήν. Για μια Αριστερά με κριτική σκέψη, βαθιά δημοκρατική, νεανική, οικολογική, φεμινιστική, κινηματική, αντιρατσιστική. Για μια Αριστερά σταθερά στο πλευρό του κόσμου της εργασίας και των φτωχών.

ΥΓ: Προς όσες και όσους ελπίζουν και επιδιώκουν εδώ και χρόνια το τέλος της Αριστεράς: «Δεν θα ξεμπερδέψετε τόσο εύκολα μαζί της»

...................................................................
ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΚΕ ΠΟΥ ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ

1. Αυγουστάκη Ελένη
2. Βάκη Φωτεινή
3. Βίτσας Δημήτρης
4. Βούτσης Νίκος
5. Γιαννακάκη Μαρία
6. Γκόγκογλου Άγγελος
7. Γονίδη Μαρία
8. Γούλιαρου Θεοδώρα
9. Δρίτσας Θοδωρής
10. Ζωγράφος Βασίλης
11. Ιγγλέζη Κατερίνα
12. Καββαδία Αννέτα
13. Καλαμαρά Έφη
14. Καλδάρας Κώστας
15. Καλκανδής Πέτρος
16. Καμτσίδου Ιφιγένεια
17. Κανελλοπούλου Μαρία
18. Καραμεσίνη Μαρία
19. Κατριβάνου Βασιλική
20. Κλαυδιανός Παύλος
21. Κνήτου Κατερίνα
22. Κούτσης Νίκος
23. Κυπριανίδου Ερμίνα
24. Λάμπρου Πάνος
25. Μαγαλιού Ερμίνα
26. Μαντάς Χρήστος
27. Ματσούκα Χάρις
28. Μπαλαούρα Όλγα
29. Μπασκόζος Γιάννης
30. Μπουγελέκας Γιώργος
31. Νικολάρα Μαρία
32. Ξανθός Ανδρέας
33. Παπαδόπουλος Χριστόφορος
34. Παπαζεύκου Ουρανία
35. Παπανδρέου Ανδρέας
36. Πέρκα Πέτη
37. Ρογδάκη Αννα
38. Σκουρλέτης Πάνος
39. Τσακαλώτος Ευκλείδης
40. Υδραίος Μιχάλης
41. Φίλης Νίκος
42. Χατζησοφιά Αννα
43. Χριστοδουλοπούλου Τασία
44. Χριστούλη Έλενα
45. Ψαρρά Στέλλα

46. Ελένη Γερούκη

Μένει η Αχτσιόγλου, αλλά με σκληρή κριτική στον Κασσελάκη

Ταυτόχρονα, η ομάδα της Έφης Αχτσιόγλου (6+6) γνωστοποίησε ότι δεν αποχωρεί από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά ασκεί σκληρή κριτική στον Στέφανο Κασσελάκη, σε συνέχεια της πρωινής τους κόντρας σχετικά με μία αναπάντητη τηλεφωνική κλήση του δεύτερου προς την πρώτη.

Το κείμενο της ομάδας Έφης Αχτσιόγλου:

«Η παρουσία του Στέφανου Κασσελάκη χθες στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ήταν βαθιά προσβλητική και διχαστική, με μια εισήγηση επίθεση στην κοινή λογική, στον κόπο ανθρώπων που δούλεψαν στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, στην ιστορία της Αριστεράς. Αντί, μετά το απαράδεκτο διάγγελμα της Παρασκευής, να ανακαλέσει ή έστω να επιχειρήσει να ρίξει τους τόνους και να επιδιώξει, όπως οφείλει εκ της θέσης του, τη συζήτηση και την ενότητα, ο Στ. Κασσελάκης επιδόθηκε σε ένα μακρύ κατάλογο επιθέσεων και προσβλητικών αναφορών: από το «άρρωστο» κόμμα του διαγγέλματος της Παρασκευής, περάσαμε στην «κομματίλα», το «πουμαρό», την «πέμπτη φάλαγγα». Η κατηγορία των υπονομευτών, που χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον και κατά τη διαδικασία της προεδρικής εκλογής, όχι απλώς δεν καταδικάστηκε, όπως θα ήταν αναγκαίο για τη συλλογική λειτουργία, αλλά αναβαθμίστηκε. Πρόκειται για μια αδιανόητη επίθεση στην ιστορική διαδρομή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και των ανθρώπων του, που δείχνει εκτός των άλλων και πλήρη άγνοια του κόμματος την προεδρία του οποίου ανέλαβε. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Ακόμα χειρότερα, ο Στ. Κασσελάκης δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει αντιδραστικά σχήματα από τη φαρέτρα της alt right και του εγχώριου «αντι-ΣΥΡΙΖΑ» μετώπου: τα κόμματα είναι άρρωστοι οργανισμοί, η αριστερά είναι το άθροισμα των ελίτ και των αποσπασμένων από την πραγματικότητα, ο Ηγέτης είναι ο μόνος που μπορεί να ακούσει τον λαό. Κι αυτό ενώ απευθυνόταν σε ανθρώπους πολλάκις εκλεγμένους από τους συμπολίτες μας σε πολλά επίπεδα. Την ίδια στιγμή από την ομιλία του απουσίαζε, με τρόπο που εξέπληξε ακόμα και εκείνους που τον υποστηρίζουν, κάθε αναφορά στα σύγχρονα προβλήματα της εποχής μας και στα συγκεκριμένα βήματα για τη μάχη ενάντια στην ηγεμονία της Δεξιάς στη χώρα μας. Έτσι, η «πατριωτική αριστερά» δεν μπόρεσε να πει ούτε μια λέξη για τους βομβαρδισμούς στη Γάζα, ο Πρόεδρος που επαγγέλλεται την «κυβερνώσα αριστερά» δεν μπόρεσε να πει κάτι συγκεκριμένο για την ακρίβεια, την ενεργειακή φτώχεια και τον αντιθεσμικό κατήφορο της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Επιδόθηκε σε έναν κατάλογο συνθημάτων, την ίδια ώρα που εξαπέλυε κατηγορίες περί «φλυαρίας» σε ανθρώπους που έχουν ασκήσει και παράξει εφαρμοσμένη πολιτική.

Το πλαίσιο που διαμόρφωσε το διάγγελμα και η εισήγηση του Στ. Κασσελάκη δεν άφησε περιθώρια για μια συζήτηση επί της ουσίας. Αποφασίσαμε, ύστερα από επίμονες προσπάθειες για την ομαλή διεξαγωγή της διαδικασίας, να αποχωρήσουμε από τη συνεδρίαση όταν έγινε σαφές ότι ο πρόεδρος δεν επιθυμούσε την ψηφοφορία και απόφαση του σώματος για την πρωτοφανή και αντικαταστατική πρόταση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη διαγραφή τεσσάρων στελεχών. Η δημοκρατία που διαρκώς επαγγέλλεται ο Στ. Κασσελάκης δεν έδωσε το δικαίωμα στα 300 εκλεγμένα από τη βάση του κόμματος να ψηφίσουν αν του αναγνωρίζουν το δικαίωμα να παραβιάζει το καταστατικό και τις θεσμικές διαδικασίες. Δεν είναι ένα τεχνικό ή διαδικαστικό ζήτημα. Είναι πολιτικό και ταυτόχρονα υπαρξιακό ζήτημα για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αφού για την αριστερά και για κάθε προοδευτικό άνθρωπο, ο σεβασμός σε δημοκρατικά δικαιώματα είναι θεμελιώδες στοιχείο ταυτότητας. Το «δημοψήφισμα» καταργεί το κόμμα, την επιτροπή δεοντολογίας, την Κεντρική Επιτροπή. Παραβιάζει το καταστατικό, παρακάμπτει το αρμόδιο όργανο και προκαλεί έναν ακραίο διχασμό. Θα το επαναλάβουμε για μια ακόμα φορά: το δικαίωμα του μέλους και οι πειθαρχικές ποινές δεν είναι υπόθεση διχαστικών «δημοψηφισμάτων». Το κόμμα έχει κανόνες. Όπως έχει και πολιτικό πρόγραμμα. Σε αυτό το κόμμα εξελέγη πρόεδρος ο Στ. Κασσελάκης. Όχι σε κενό.

Η ευθύνη για τις εξελίξεις αυτές βαραίνει τον ίδιο και την ηγετική ομάδα. Ο Στ. Κασσελάκης επέλεξε συνειδητά αντί για το δρόμο της σύνθεσης, το δρόμο της κατασκευής του «εσωτερικού εχθρού». Είναι μια αδιέξοδη επιλογή που ευτελίζει την Πολιτική, τη Δημοκρατία και την Αριστερά.

Από την πλευρά μας, καταθέσαμε χτες στην Κεντρική Επιτροπή ένα κείμενο πολιτικής απόφασης. Για να είναι το κόμμα μας ένα κόμμα που θα μιλά για κοινωνική δικαιοσύνη-κλιματική δικαιοσύνη-σύγχρονη δημοκρατία. Που θα ξέρει ποιους θέλει να εκπροσωπεί και με ποιους θέλει να συγκρουστεί. Που θα διεκδικεί στην πράξη την ευθύνη να βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο. Για να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ το κόμμα των οραματικών στόχων που θα μπορεί να συγκινεί και να κινητοποιεί. Αυτός είναι ο δικός μας δρόμος, ο δρόμος που κατά τη γνώμη μας πρέπει να ακολουθήσει μια Αριστερά που θέλει να παραμείνει τέτοια και ταυτόχρονα να κερδίζει νίκες προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας.

Σία Αναγνωστοπούλου
Έφη Αχτσιόγλου
Νάσος Ηλιόπουλος
Κωστής Καρπόζηλος
Δανάη Κολτσίδα
Νίκος Μπίστης
Μιχάλης Σαμπατακάκης
Δημήτρης Τζανακόπουλος
Μερόπη Τζούφη
Θεανώ Φωτίου
Αλέξης Χαρίτσης»

Τέλος από τον ΣΥΡΙΖΑ και ο Τζουμάκας - «Το ψάρι βρομάει από το κεφάλι»

Νωρίτερα, στη σκιά των καταιγιστικών εξελίξεων στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το υπό διαγραφή στέλεχος του κόμματος, Στέφανος Τζουμάκας, αποχώρησε από τον ΣΥΡΙΖΑ, με δήλωσή του, καταθέτοντας την παραίτησή του.

«Το ψάρι βρομάει από το κεφάλι και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον ακέφαλος μετά τον Τσίπρα», είπε ο κ. Τζουμάκας, μεταξύ άλλων, στη δήλωσή του, στην οποία επιτέθηκε με σφοδρότητα στον πρόεδρο Στ. Κασσελάκης, δίχως ωστόσο να τον κατονομάζει. «Δεν κάνει ο άνθρωπος», είπε με νόημα.

Ο κ. Τζουμάκας ήταν το πρώτο από τα τέσσερα στελέχη του κόμματος που τέθηκε σε διαδικασία διαγραφής κατόπιν πρωτοβουλίας του Στέφανου Κασσελάκη. Είχαν προηγηθεί σκληρές δηλώσεις από τον κ. Τζουμάκα, σε βάρος του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Υπενθυμίζεται ότι ο Στέφανος Τζουμάκας είχε συμμετάσχει στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ για την ηγεσία και είχε ασκήσει δριμεία κριτική προς την υποψηφιότητα του Στέφανου Κασσελάκη πριν ακόμα εκλεγεί πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύγκρουση Κασσελάκη-Αχτσιόγλου για μία... αναπάντητη κλήση

Στο μεταξύ, με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι «μάχες» στον ΣΥΡΙΖΑ, τη δεύτερη μέρα της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής, κι ενώ Στέφανος Κασσελάκης και Έφη Αχτσιόγλου συγκρούονται για μία... αναπάντητη κλήση.

Σήμερα το πρωί καταγράφηκε νέο επεισόδιο στο ήδη τεταμένο εσωκομματικό τοπίο, καθώς η Εφη Αχτσιόγλου σε δήλωσή της διέψευσε κατηγορηματικά ότι ο Στέφανος Κασσελάκης, χθες, πριν από την έναρξη της Κ.Ε., επικοινώνησε μαζί της. «Δεν θα επιτρέψω να παίζονται παιχνίδια στο όνομά μου, και μάλιστα επί προσωπικού», σημείωνε χαρακτηριστικά.

Αμέσως μετά, κύκλοι της Κουμουνδούρου επανήλθαν σχολιάζοντας ότι «δεν χρειάζονται διαψεύσεις όταν υπάρχει η κλήση στις 11:32» και καταλήγουν αναφέροντας ότι η κ. Αχτσιόγλου «μπορεί να μην το άκουσε ή να ήταν αφόρτιστο το τηλέφωνο».

Νωρίτερα είχαν κυκλοφορήσει δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τηλεφώνησε στην πρώην υπουργό Εργασίας, σε μια κίνηση καλής θέλησης, πριν από την έναρξη της ομιλίας του, αλλά δεν έλαβε απάντηση από αυτή.

Νέα απάντηση από την πλευρά Αχτσιόγλου

«Η κυρία Αχτσιόγλου δέχθηκε χθες στις 11:32 κλήση από άγνωστο νούμερο. Δεν έλαβε κάποιο μήνυμα ή ενημέρωση, ενώ ο κύριος Κασσελάκης δεν επικοινώνησε μαζί της με τον τρόπο που μέχρι τώρα επικοινωνούσαν, δηλαδή από διαφορετικό τηλεφωνικό αριθμό εκ μέρους του», αναφέρουν κύκλοι κοντά στην Έφη Αχτσιόγλου. Προσθέτουν ότι «η κ. Αχτσιόγλου βρισκόταν στον χώρο της συνεδρίασης της ΚΕ από τις 11:30».

«Σε κάθε περίπτωση, οι κρίσιμες στιγμές που βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι απαράδεκτο να καθορίζονται από αναπάντητες κλήσεις και fake news», σχολιάζουν.

Τροπολογία-φρένο των προεδρικών

Έξι πρωτοκλασάτα στελέχη που ανήκουν στην ομάδα των «προεδρικών», η οποία συμμετέχει και σήμερα στις εργασίες, κατέθεσαν προτάσεις – τροπολογίες, οι οποίες στρέφονται κατά της πρότασης του Στέφανου Κασσελάκη για δημοψήφισμα για τις διαγραφές στον ΣΥΡΙΖΑ.

Επίσης αναφέρουν πως δεν πρέπει να γίνονται εμπρηστικές δηλώσεις οι οποίες εντείνουν την εσωστρέφεια.

Η τροπολογία

«1. Δεν μπορεί να γίνονται αποδεκτές εμπρηστικές δημόσιες δηλώσεις από θεσμικούς εκπροσώπους του κόμματος, που αντί να ρίχνουν τους τόνους και να προωθούν την ενότητα, αναπαράγουν και εντείνουν την εσωστρέφεια που πλήττουν την εικόνα του κόμματος.
2. Δημοψηφίσματα για θέματα πειθαρχικών κυρώσεων, για τα οποία υπάρχουν ρητές προβλέψεις και όργανα στο καταστατικό, δεν μπορούν να πραγματοποιούνται.

Τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας

– Γεροβασίλη Όλγα
– Ζαχαριάδης Κώστας
– Θεοχαρόπουλος Θανάσης
– Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα
– Ραγκούσης Γιάννης
– Φλαμπουράρης Αλέκος».

Παραμένει ο Τεμπονέρας, αλλά «χωρίς λευκή επιταγή»

«Δεν αποχωρώ, δεν δίνω λευκή επιταγή», είναι το μήνυμα του Διονύση Τεμπονέρα σε παρέμβαση του Δικτύου Αριστερά στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.

«Δεν είναι ώρα για δημοψηφίσματα διαγραφών», αναφέρεται στη κοινή δήλωση των Διονύση Τεμπονέρα, Φώτη Λαμπρινίδη , Χάρη Τσιόκα και Χρήστο Λαμπρίδη.

Η παρέμβαση του Διονύση Τεμπονέρα και του Δικτύου Αριστερά:

«Α . Μετά την εκλογή του  Προέδρου, με δημόσια δήλωση, καταστήσαμε σαφές ότι σεβόμαστε το αποτέλεσμα της εκλογικής διαδικασίας και συμπορευόμαστε.

Τονίσαμε όμως ότι η συμπόρευση μας δεν συνεπάγεται ένταξη σε επί μέρους συλλογικότητες .

Είμαστε μέλη, στελέχη, του συγκεκριμένου πολιτικού φορέα και δεσμευόμαστε συνειδητά  από το καταστατικό του κόμματος, τις αποφάσεις των συνεδρίων, της ΚΕ, τις αρχές και τις αξίες της ανανεωτικής ριζοσπαστικής αριστεράς, του δημοκρατικού σοσιαλισμού.

Απόλυτη  προτεραιότητα είναι για μας, είναι να ανταποκριθούμε  στην κατάσταση ανάγκης που έχει περιέλθει η μέση Ελληνική οικογένεια.

Β . Στη χθεσινή συνεδρίαση της ΚΕ αναγκαστήκαμε, παρά την επιθυμία μας , να αποχωρήσουμε γιατί :

-Η εισαγωγική ομιλία του προέδρου του κόμματος σ.Στέφανου Κασσελάκη ήταν αντιφατική και αποπροσανατολιστική από την αναγκαιότητα του κόμματος να εκφράσει τις λαϊκές ανάγκες και οδηγούσε νομοτελειακά σε εσωστρέφεια

-Πιστεύαμε και εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι είναι η ώρα της ενεργοποίησης του λαϊκού παράγοντα,  και των πολλών χιλιάδων μελών και στελεχών του κόμματος, με συντεταγμένες συλλογικές λειτουργίες για  την έναρξη των εξωστρεφών  συνεδριακών διαδικασιών άμεσα .

  Δεν είναι τώρα η ώρα για « δημοψηφίσματα» διαγραφών και διευθετήσεων, για ρυθμίσεις υποστηρικτικές σε ανασφάλειες προσώπων .

Γ . Επιμένουμε στην ανάγκη διαμόρφωσης ενός εναλλακτικού ,στις επιδιώξεις των συστημικών κέντρων, πολιτικού σχεδίου με λογισμό και όραμα που θα προβάλλει τη διέξοδο από την κρίση!

Η πρόταση που κατατέθηκε και συζητείται θα οδηγήσει στα αντίθετα.

 Σε παραπομπή του συνεδρίου σε απροσδιόριστο χρόνο αλλά και χωρίς ουσιαστική συμμετοχή των μελών των στελεχών και του λαϊκού παράγοντα.

Δεν είμαστε διατεθημένοι να δώσουμε λευκή επιταγή ούτε σε μονοπρόσωπα όργανα ούτε σε συσπειρώσεις χωρίς ιδεολογικό πολιτικό βάθος .

 Ζητήσαμε και ζητάμε ένα εξωστρεφές

 συγκεκριμένο πολιτικό σχέδιο με κατάληξη το  συνέδριο  

 Είμαστε στελέχη του κόμματος, παραμένουμε σ αυτό υποστηρίζοντας αταλάντευτα τις αρχές και τις αξίες που αναφέραμε εισαγωγικά.

Τεμπονέρας Διονύσης

Λαμπρινίδης Φώτης

Τσιόκας Χάρης

Λαμπρίδης Χρήστος».

Παράθυρο αποχώρησης και από την Πέτη Πέρκα, με σκληρή ανάρτηση

Αίσθηση προκαλεί ανάρτηση της βουλευτή του κόμματος, Πέτης Πέρκα, η οποία κοινοποίησε την τοποθέτηση που θα έκανε στη χθεσινή συνεδρίαση της Κ.Ε. εφόσον δεν αποχωρούσε.

Η κ. Πέρκα, η οποία προεκλογικά στήριξε την Εφη Αχτσιόγλου, σημειώνει -μεταξύ άλλων- απευθυνόμενη στο προεδρικό «μπλοκ» ότι «έχετε αφήσει μια ομάδα ματσό σεξιστών- υβριστών στο διαδίκτυο να εξασφαλίζει ότι το κλίμα θα είναι τόσο χυδαίο και αποκρουστικό ώστε η συζήτηση να μην μπορεί να γίνει ποτέ με πολιτικούς όρους», ενώ καταλήγει ως εξής: «Από αύριο θα έχουμε ένα κόμμα στον γύψο, αρχηγοκεντρικό με ποινικοποιημένη την εσωτερική δημοκρατία που θα αρχίσει να κυνηγάει μάγισσες από τη Δευτέρα το πρωί μέχρι τις ευρωεκλογές. Σε ένα οργουελικό σκηνικό όπου με το που ξεμπερδεύουν με τον ένα εσωτερικό εχθρό απλά έχει σειρά ο επόμενος, έτοιμοι από καιρό να χρεώσουν την ήττα που τους περιμένει την επόμενη φορά που θα στηθούν κάλπες».