Skip to main content

Συρία: Οκτώ άμαχοι νεκροί σε ανταλλαγή πυρών στρατού και τζιχαντιστών

Στις ανταλλαγές πυρών ενεπλάκησαν ο στρατός του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και η Χαγιάτ Ταχρίρ ας Σαμ (ΧΤΣ), ο πρώην βραχίονας της αλ Κάιντα στη Συρία

Οκτώ άμαχοι, ανάμεσά τους γυναίκα και η κόρη της, σκοτώθηκαν και άλλοι 19 τραυματίστηκαν χθες Δευτέρα σε ανταλλαγές πυρών του συριακού στρατού και της κυριότερης αντικαθεστωτικής παράταξης στη βορειοδυτική Συρία, ανακοίνωσε μη κυβερνητική οργάνωση.

Στις ανταλλαγές πυρών ενεπλάκησαν ο στρατός του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και η Χαγιάτ Ταχρίρ ας Σαμ (ΧΤΣ), ο πρώην βραχίονας της αλ Κάιντα στη Συρία.

«Ηλικιωμένος, γυναίκα και η κόρη της σκοτώθηκαν και άλλοι 10 άμαχοι τραυματίστηκαν σε βομβαρδισμό της ΧΤΣ στις κοινότητες Νομπλ και Ζαχρά, σε τομέα της επαρχίας του Χαλεπιού ελεγχόμενο από το συριακό καθεστώς», ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η ΧΤΣ είναι η ισχυρότερη οργάνωση τζιχαντιστών και ανταρτών στη βορειοδυτική Συρία, όπου είναι επίσης παρούσες άλλες οργανώσεις ανταρτών, λιγότερο ισχυρές, υποστηριζόμενες λίγο ως πολύ από την Τουρκία. Οι αντικαθεστωτικοί ελέγχουν περίπου τη μισή επαρχία Ιντλίμπ και παρακείμενους τομείς γειτονικών επαρχιών, ιδίως του Χαλεπιού.

Σε αντίποινα, ο συριακός στρατός βομβάρδισε κατοικημένες περιοχές στην πόλη Νταράτ Ίζα, σε τομέα ελεγχόμενο από τους τζιχαντιστές, στην ίδια επαρχία, σκοτώνοντας τρεις αμάχους και τραυματίζοντας άλλους εννέα, κατά τις πληροφορίες της μη κυβερνητικής οργάνωσης.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, επλήγησαν αρτοποιείο, ισλαμικό τέμενος, ηλεκτροπαραγωγικός σταθμός και λαϊκή αγορά.

Ακόμη δυο άμαχοι σκοτώθηκαν όταν το πυροβολικό του καθεστώτος βομβάρδισε το χωριό Μπουρτζ Χαϊντάρ, πάντα στην ίδια επαρχία.

Την 26η Δεκεμβρίου, πέντε μέλη της ίδιας οικογένειας, όλοι άμαχοι, σκοτώθηκαν σε ρωσικά πλήγματα στην επαρχία Ιντλίμπ, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η Ρωσία, ο κυριότερος σύμμαχος του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, που επενέβη στρατιωτικά στον πόλεμο τη Συρία το 2015, διεξάγει συχνά αεροπορικά πλήγματα εναντίον ανταρτών και τζιχαντιστών στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας.

Στην επαρχία Ιντλίμπ εφαρμόζεται συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που κλείστηκε με μεσολάβηση της Ρωσίας και της Τουρκίας, καθώς η Δαμασκός ετοιμαζόταν να εξαπολύσει επίθεση ευρείας κλίμακας, τον Μάρτιο του 2020. Όμως η συμφωνία αυτή παραβιάζεται συχνά.

Η ένοπλη σύρραξη στη Συρία, που ξέσπασε το 2011, εν μέσω της λεγόμενης Αραβικής Άνοιξης, με έναυσμα την αιματηρή καταστολή διαδηλώσεων με κεντρικό αίτημα τον εκδημοκρατισμό της χώρας, στοίχισε τη ζωή σε πάνω από μισό εκατομμύριο ανθρώπους και μετέτρεψε εκατομμύρια άλλους σε εσωτερικά εκτοπισμένους και πρόσφυγες. Σταδιακά, με την υποστήριξη των βασικών συμμάχων του, του ρωσικού στρατού, δυνάμεων του Ιράν και φιλοϊρανικών παρατάξεων, η Δαμασκός ανακατέλαβε το μεγαλύτερο μέρος των εδαφών τον έλεγχο των οποίων είχε απολέσει.