Skip to main content

Συνεργασία της ΕΥΑΘ με Λάρνακα για GIS, ενέργεια και έξυπνα υδρόμετρα

Υπογράφηκε MoU με το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λάρνακας για την παροχή τεχνικών υπηρεσιών από την ΕΥΑΘ

Την παροχή τεχνικών υπηρεσιών από την ΕΥΑΘ Α.Ε. προς το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λάρνακας (ΣΑΛ) Κύπρου, τόσο σε επίπεδο συμβουλευτικής όσο και σε επίπεδο υλοποίησης, προβλέπει μνημόνιο συνεργασίας που υπογράφηκε πρόσφατα μεταξύ των δύο πλευρών, στα κεντρικά γραφεία της ΕΥΑΘ.

Η συνεργασία, φορέας υλοποίησης της οποίας για την πλευρά της ΕΥΑΘ θα είναι η θυγατρική της, ΕΥΑΘ Υπηρεσίες Α.Ε., θα αφορά κυρίως στα Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών (GIS), στα έξυπνα υδρόμετρα, στην ποιότητα του επιφανειακού νερού, όπως και σε θέματα εξοικονόμησης ενέργειας στις εγκαταστάσεις του ΣΑΛ. 

Παράλληλα, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να ανταλλάξουν τεχνογνωσία στον σχεδιασμό και την υλοποίηση έργων ενεργειακής και περιβαλλοντικής αναβάθμισης, για την επίτευξη στόχων που περιλαμβάνουν τη βελτιστοποίηση της απόδοσης των εγκαταστάσεων, τη βελτίωση της  ποιότητας των επεξεργασμένων λυμάτων, την  αξιοποίηση της αφυδατωμένης λάσπης και τη χρήση επεξεργασμένων λυμάτων για άρδευση αγροτικών εκτάσεων, στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας.

«Αυτό το μνημόνιο συνεργασίας έρχεται ως συνέχεια του πρόσφατου ταξιδιού μας στην Κύπρο, όπου είχαμε σημαντικές επαφές με κυβερνητικούς και αυτοδιοικητικούς παράγοντες. Η μακρόχρονη εμπειρία και τεχνογνωσία μας σε θέματα ύδρευσης - αποχέτευσης καθιστά την ΕΥΑΘ φορέα καινοτομίας και έρευνας στα θέματα αυτά στην ευρύτερη περιοχή, με στόχο την αειφόρο διαχείριση του υδάτινου αποθέματος και την παροχή βέλτιστων υπηρεσιών στον τελικό χρήστη», επισήμανε ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ, Άγις Παπαδόπουλος.

Image

«Η ΕΥΑΘ διαθέτει μακροχρόνια in-house εμπειρία και τεχνογνωσία στη διαχείριση δικτύων, πολύ δε περισσότερο στην ολοκληρωμένη διαχείρισή τους μέσω πληροφοριακών συστημάτων. Με το μνημόνιο συνεργασίας που υπογράψαμε, στοχεύουμε να παράσχουμε τεχνική και επιστημονική καθοδήγηση στο Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λάρνακας σε διάφορα επιμέρους έργα, ώστε να διαχειριστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους οικονομικούς κι ανθρώπινους πόρους που διαθέτει, διασφαλίζοντας παράλληλα μακροχρόνια απόδοση στις επενδύσεις του», τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ, Άνθιμος Αμανατίδης.

Το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λάρνακας εξυπηρετεί περί τους 90.000 καταναλωτές και βρίσκεται σε διαδικασία ανάπτυξης των λειτουργιών του σε θέματα διαχείρισης δικτύων, λειτουργίας εγκαταστάσεων και ψηφιοποίησης των δραστηριοτήτων του. Μέσα από εξωστρεφείς συνεργασίες, όπως αυτή με την ΕΥΑΘ, αποσκοπεί σε μείωση των λειτουργικών του εξόδων, αύξηση των εσόδων και τελικά σε βελτιστοποίηση των παρεχόμενων προς τον τελικό καταναλωτή υπηρεσιών. Το Μνημόνιο Συνεργασίας εκ μέρους του ΣΑΛ υπέγραψε ο πρόεδρός του, Ανδρέας Βύρας, παρουσία του Γενικού Πρόξενου της Κύπρου στη Θεσσαλονίκη Κωνσταντίνου Πολυκάρπου.