Skip to main content

Συναγερμός στη Σαουδική Αραβία: Ο στρατός συγκρούστηκε με αντάρτες Χούθι

Οι αντάρτες, που υποστηρίζονται από το Ιράν, φέρονται επίσης να επιχείρησαν να εκτοξεύσουν πύραυλο προς το Ισραήλ

Σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού έχει τεθεί ο στρατός της Σαουδικής Αραβίας ύστερα από αιματηρές συγκρούσεις που σημειώθηκαν με αντάρτες Χούθι στα σύνορα με την Υεμένη. Οι αντάρτες, που υποστηρίζονται από το Ιράν, φέρονται επίσης να επιχείρησαν να εκτοξεύσουν πύραυλο προς το Ισραήλ. 

Κατά τις συγκρούσεις, τέσσερις Σαουδάραβες σκοτώθηκαν στην ορεινή νοτιοδυτική επαρχία Τζαζάν στα σύνορα με την Υεμένη, σύμφωνα με ανώνυμες πηγές που επικαλείται το Bloomberg. Με βάση την ίδια πηγή, ο στρατός της Σαουδικής Αραβίας αναχαίτισε πάνω από το έδαφός του έναν πύραυλο που εκτοξεύθηκε από τους Χούθι.

Εκπρόσωποι της κυβέρνησης της Σαουδικής Αραβίας και των δυνάμεων των Χούθι δεν έχουν σχολιάσει το περιστατικό, το οποίο φέρεται να σημειώθηκε την περασμένη βδομάδα. 

Οι νεκροί στρατιώτες στα σύνορα με την Υεμένη είναι οι πρώτες γνωστές απώλειες των ενόπλων δυνάμεων της Σαουδικής Αραβίας μετά την επίτευξη προσωρινής εκεχειρίας με τους Χούθι τον περασμένο Απρίλιο. 

Το περιστατικό σημειώνεται σε μια περίοδο που η σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς κλιμακώνεται εν μέσω κινδύνου γενίκευσης του πολέμου στη Μέση Ανατολή. Το Ιράν έχει προειδοποιήσει ότι θα ανοίξουν νέα μέτωπα εναντίον των ΗΠΑ εάν συνεχίσουν να υποστηρίζουν το Ισραήλ. Στις 19 Οκτωβρίου οι Χούθι επιχείρησαν επίθεση από την Υεμένη στο Ισραήλ με τρεις πυραύλους Κρουζ οι οποίοι, σύμφωνα με το Πεντάγωνο, αναχαιτίστηκαν από αμερικανικό αντιτορπιλικό στην Ερυθρά Θάλασσα.