Skip to main content

Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ: Πέρασε το ψήφισμα για κατάπαυση πυρός στη Γάζα – Απείχαν οι ΗΠΑ

Η Ουάσιγκτον επί μήνες αρνείτο να αποδεχθεί τον όρο «κατάπαυση του πυρός» και είχε χρησιμοποιήσει το δικαίωμα αρνησικυρίας της για να θωρακίσει το Ισραήλ

Την άμεση κατάπαυση του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και των μαχητών της Χαμάς και την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων ζητεί το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Αυτό κατέστη δυνατό μετά την αποχή των Ηνωμένων Πολιτειών από την ψηφοφορία.

Τα υπόλοιπα 14 μέλη του συμβουλίου υπερψήφισαν το ψήφισμα, το οποίο προτάθηκε από τα 10 εκλεγμένα μέλη του σώματος.

Η Ουάσιγκτον επί μήνες αρνείτο να αποδεχθεί τον όρο «κατάπαυση του πυρός» και είχε χρησιμοποιήσει το δικαίωμα αρνησικυρίας της για να θωρακίσει το Ισραήλ.

Ωστόσο, εν μέσω αυξανόμενης παγκόσμιας πίεσης για εκεχειρία στον πόλεμο που έχει προκαλέσει το θάνατο σε περισσότερους από 32.000 Παλαιστίνιους, οι ΗΠΑ απείχαν από την ψηφοφορία τη Δευτέρα για να επιτρέψουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας να απαιτήσει άμεση κατάπαυση του πυρός για τον μήνα που εξελίσσεται το Ραμαζάνι, το οποίο λήγει το δυο εβδομάδες.

Το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας υπογραμμίζει «την επείγουσα ανάγκη να επεκταθεί η ροή της ανθρωπιστικής βοήθειας και να ενισχυθεί η προστασία των αμάχων σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας» και επαναλαμβάνει το αίτημά του για την «άρση όλων των εμποδίων στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας».

Το ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού μετέδωσε λίγο πριν από την έναρξη της συνεδρίασης του Συμβουλίου, ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου θα ακύρωνε την προγραμματισμένη αποστολή στην Ουάσινγκτον, εάν οι ΗΠΑ δεν ασκούσαν βέτο στο ψήφισμα.

Οι ΗΠΑ έχουν ασκήσει βέτο σε τρία σχέδια ψηφισμάτων του Συμβουλίου για τον πόλεμο στη Γάζα.

Έχουν, επίσης, επιλέξει την αποχή δύο φορές, επιτρέποντας στο Συμβούλιο να υιοθετήσει ψηφίσματα που στόχευαν στην ενίσχυση της βοήθειας προς τη Γάζα και ζητούσαν εκτεταμένες παύσεις στις μάχες.

Η Ρωσία και η Κίνα έχουν επίσης ασκήσει βέτο σε δύο σχέδια ψηφισμάτων των ΗΠΑ – τον περασμένο Οκτώβριο και την Παρασκευή που μας πέρασε.