Skip to main content

Σαββάκης: Στοιχεία σοκ σε έρευνα για την αποβιομηχάνιση στη Β.Ελλάδα

Στη ΒΙΠΕ της Σίνδου λειτουργεί περίπου το 70% των επιχειρήσεων σε σχέση με το 2000, σύμφωνα με μελέτη του ΣΒΒΕ σε συνεργασία με την ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ.

Με στοιχεία – γροθιά για την βορειοελλαδική βιομηχανία άνοιξε την ομιλία του και τις εργασίας του διήμερου Thessaloniki Summit 2017 o πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος Αθανάσιος Σαββάκης, τονίζοντας για μία ακόμη φορά ότι η χώρα χρειάζεται αλλαγή του παραγωγικού της μοντέλου, βιώσιμη βιομηχανική πολιτική και παραγωγή διεθνώς εμπορεύσιμων προϊόντων.

«Η Ελλάδα δεν είναι μόνο οι τουριστικές περιοχές αλλά και η ξεχασμένη βόρεια Ελλάδα, γιατί αφήσαμε την βιομηχανία και την βιοτεχνία στο έλεος του ανταγωνισμού», υπογράμμισε ο κ.Σαββάκης. Τα στοιχεία που προκύπτουν από την καταγραφή που κάνει ο ΣΒΒΕ σε συνεργασία με την ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, στις 20 περιφερειακές ενότητες της βόρειας Ελλάδας και τα οποία παρουσίασε ο κ.Σαββάκης δείχνουν την έκταση της αποβιομηχάνισης και του προβλήματος, παρότι η καταγραφή αφορά μόνο Ανώνυμες Εταιρείες και ΕΠΕ.

Τα ποσοστά των λουκέτων που έχουν μπει σε επιχειρήσεις που υπήρχαν το 2000 και που ιδρύθηκαν ενδιάμεσα τα προηγούμενα δεκαεπτά χρόνια, είναι πραγματικά απογοητευτικά:

Στον Έβρο έχουν κλείσει το 63% των μεταποιητικών ΑΕ και ΕΠΕ.

Στο Κιλκίς έχουν μείνει λιγότερες από το 50% των επιχειρήσεων, ενώ η μοναδική αυτοδιοικούμενη βιομηχανική περιοχή της Βόρειας Ελλάδας, φθίνει καθημερινά.

Στη Ροδόπη έκλεισε το 34% των επιχειρήσεων.

Στα Γιάννενα έβαλε λουκέτο περισσότερο από το 20%, των επιχειρήσεων, συγκεκριμένα 22%.

Στην Καστοριά έκλεισε επίσης το 21% των επιχειρήσεων, χωρίς να έχουν συνυπολογιστεί το πλήθος των εργαστηρίων γούνας της περιοχής, τα οποία είτε έκλεισαν, είτε βρίσκονται σε δυσχερή οικονομική και λειτουργική κατάσταση.

Στη μεγαλύτερη βιομηχανική περιοχή της χώρας, στη ΒΙΠΕ της Σίνδου, λειτουργεί περίπου το 70% των επιχειρήσεων σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

«Αντιλαμβάνεστε το ύψος των επενδεδυμένων κεφαλαίων τα οποία έχουν χαθεί και τις χιλιάδες θέσεις εργασίας που απολέσθησαν τα προηγούμενα χρόνια και ειδικά την τελευταία επταετία της οικονομικής κρίσης. Υπενθυμίζω ότι η καταγραφή που δεν έχει ολοκληρωθεί, αφορά εταιρείες ΑΕ και ΕΠΕ και όχι εργαστήρια.  Επίσης, είναι προσωρινά στοιχεία και όχι τα τελικά. Τα τελικά θα ανακοινωθούν με την ολοκλήρωση της μελέτης και με αποτελέσματα μεγάλης έρευνας μεταξύ των μεταποιητικών επιχειρήσεων στη Βόρεια Ελλάδα, για τις κατευθύνσεις βιομηχανικής πολιτικής και τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στη λειτουργία τους», τόνισε ο κ. Σαββάκης υποστηρίζοντας ότι η δήθεν βιομηχανική μας πολιτική δεν μπορεί να περιορίζεται στην ανακοίνωση συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων.

Οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να συνεργαστούν για την διαμόρφωση μίας βιώσιμης βιομηχανικής πολιτικής που θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να αυξηθεί η συμμετοχή της μεταποίησης στο ΑΕΠ, από το 8,9% στο 12%, στα επόμενα 3-4 χρόνια.