Skip to main content

Σβώλου: Κάλεσμα σε... γείτονες για να φτιαχτεί το πρώτο Πάρκο Τσέπης

«Έλα να φτιάξουμε μαζί ένα Πάρκο Τσέπης για τη Γειτονιά μας!»: Η Πρωτοβουλία της Γειτονιάς Αλ. Σβώλου απευθύνει κάλεσμα σε όλους τους ενδιαφερόμενους

Το πρώτο Πάρκο Τσέπης της Θεσσαλονίκης, στο εγκαταλελειμμένο οικόπεδο που βρίσκεται στην γωνία της οδού Αγαπηνού με Ιωάννου Μιχαήλ, φιλοδοξεί να φτιάξει η Πρωτοβουλία της Γειτονιάς της Αλεξάνδρου Σβώλου. Για τον σκοπό αυτό, καλεί όλους και όλες που κατοικούν, εργάζονται ή επισκέπτονται τη Γειτονιά να βρεθούν στη συμβολή των οδών Αλ. Σβώλου και Ιπποδρομίου, την Παρασκευή και το Σάββατο, ώστε να ενημερωθούν, να δηλώσουν τη στήριξή τους, να συμμετέχουν ενεργά και να δηλώσουν διαθεσιμότητα-συμμετοχή για την υλοποίηση και τη διαχείρισή του.

Τα Πάρκα Τσέπης είναι μικρές νησίδες πράσινου στις Γειτονιές της πόλης, όπου κάτοικοι, εργαζόμενοι και επισκέπτες μπορούν να χαλαρώσουν, να διαβάσουν, να παίξουν, να φάνε το γεύμα τους, να πιούν τον καφέ τους, να καλλιεργήσουν, να γνωριστούν μεταξύ τους, να κουβεντιάσουν τα προβλήματα της Γειτονιάς τους και να σχηματίσουν ομάδες με άλλους ανθρώπους με κοινά ενδιαφέροντα πχ φιλαναγνωσίας, φωτογραφίας, street art κ.α., ξεφεύγοντας έτσι από την καθημερινότητα τους.

Η Πρωτοβουλία της Γειτονιάς της Αλεξάνδρου Σβώλου δραστηριοποιείται τα τελευταία 4 χρόνια στον ομώνυμο δρόμο και στα πέριξ αυτού, αναπτύσσοντας διάφορες πολιτιστικές δράσεις στον δημόσιο χώρο όπως το Δείπνο της Άνοιξης.

Όπως εξηγεί σε σχετική ανακοίνωσή της, «πριν από ένα χρόνο περίπου υιοθετήσαμε την ιδέα να δημιουργήσουμε το πρώτο Πάρκο Τσέπης της Θεσσαλονίκης, και συγκεκριμένα στο εγκαταλελειμμένο οικόπεδο που βρίσκεται στην γωνία της οδού Αγαπηνού με Ιωάννου Μιχαήλ». Δείτε περισσότερα εδώ

Ένας τέτοιος χώρος, σύμφωνα με την Πρωτοβουλία, θα λειτουργήσει ως:

- Ένα σημείο αναφοράς για την Γειτονιά μας,
- Ένας χώρος συνάθροισης, ελεύθερης έκφρασης και ανταλλαγής ιδεών,
- Ένα βήμα για να διεκδικήσουμε το δικαίωμά μας στο δημόσιο χώρο, προτάσσοντας την ατομική ευθύνη αλλά και την συλλογική ευαισθησία απέναντι στα κοινά, ώστε να γίνουμε πολίτες μιας πόλης θαλπωρής και αλληλεγγύης.

«Για τον σκοπό αυτό, ακολουθώντας δημοκρατικές διαδικασίες και επιστημονικές μεθόδους, διοργανώσαμε τον περασμένο Απρίλιο ένα εργαστήρι συμμετοχικού σχεδιασμού όπου καταγράψαμε ανάγκες, ιδέες και προτάσεις. Παράλληλα αρχίσαμε να ενημερώνουμε την Γειτονιά και ζητήσαμε την έμπρακτη στήριξη του Δήμου σχετικά με την παραχώρηση και την αξιοποίηση του συγκεκριμένου χώρου. Η απόκριση του Δήμου υπήρξε καταρχήν θετική, τόσο προς της κατεύθυνση της παραχώρησης όσο και της συνδρομής του σε πρακτικά ζητήματα», συνεχίζει η ανακοίνωση, στην οποία προστίθεται:

«Από μεριά μας όμως αυτό δεν αρκεί. Για να δημιουργήσουμε από κοινού έναν τόπο που θα μοιραζόμαστε και θα φροντίζουμε, χρειάζεται να έχουμε την τύχη του στα χέρια μας. Θέλουμε να μπορούμε να διαχειριζόμαστε τον τόπο αυτό ως ισότιμα μέλη μιας κοινότητας, που θα αποφασίζει η ίδια πως θέλει να τον χρησιμοποιεί, μία ενεργή κοινότητα όπου θα σέβεται τη διαφορετικότητα των μελών της και θα νοιάζεται για την ευημερία των μελών της».

Και καταλήγει: «Προσκαλούμε, λοιπόν, όλους και όλες που κατοικούν, εργάζονται ή επισκέπτονται τη Γειτονιά μας να έρθουν στη συμβολή των οδών Αλ. Σβώλου και Ιπποδρομίου, την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2017 (ώρες 11:00-14:00 και 17:00-20:00) και το Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2017 (ώρες 11:00-15:00) όπου θα υπάρχει ένα σημείο ενημέρωσης (info point) της Πρωτοβουλίας μας. Εκεί οι ενδιαφερόμενοι θα μπορέσουν:

να ενημερωθούν για την μέχρι τώρα πορεία του εγχειρήματος,
να δηλώσουν τη στήριξή τους στο εγχείρημα,
να συμμετέχουν ενεργά εκφράζοντας τη γνώμη τους για την τελική του μορφή,
να δηλώσουν διαθεσιμότητα-συμμετοχή για την υλοποίηση του πάρκου αλλά και τη διαχείρισή του».

Σύνδεσμος Εκδήλωσης: http://bit.ly/2yeSGdU