Skip to main content

Σβήνουν τα φώτα τα Χριστούγεννα στις σκηνές του ΚΘΒΕ

Οι εργαζόμενοι του ΚΘΒΕ, μιλούν για βαριά ευθύνη της Πολιτείας και ζητούν διαχειριστικό έλεγχο για την τελευταία 10ετία.

Τρίτη χρονιά απλήρωτοι θα κάνουν Χριστούγεννα οι εργαζόμενοι στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, οι οποίοι αδυνατούν και αρνούνται πλέον να συνεχίσουν να εργάζονται σε καθεστώς επαιτείας, ενώ δηλώνουν ότι το υπουργείο Πολιτισμού συνεχίζει να αδιαφορεί για την επίλυση των προβλημάτων που οδηγεί τον μεγάλο αυτό πολιτιστικό οργανισμό σε μαρασμό και συρρίκνωση.

Οι εργαζόμενοι προειδοποιούν με κινητοποιήσεις καθώς είναι "βαρειά η ευθύνη της Πολιτείας και μόνο", για το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει το ΚΘΒΕ.

Οι κινητοποιήσεις αρχίζουν αύριο, με ματαίωση της απογευματινής παράστασης ενώ στις 26- 27 του μήνα δε θα γίνει καμία παράσταση. Ηθοποιοί, τεχνικοί και διοικητικοί προσανατολίζονται επίσης, αρχικά, σε δίωρες στάσεις εργασίας και, σε επίσχεση εργασίας.

Το Σωματείο προσωπικού ΚΘΒΕ, όπως τονίσθηκε στη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν οι εργαζόμενοι από το ΕΚΘ, ζητάει από την κεντρική ηγεσία, από το ΥΠΠΟ και την κυβέρνηση, τα εξής τρία:

-Καταβολή των δεδουλευμένων τους που συνολικά ανέρχονται σε 1,25 εκατ ευρώ και πλέον(μαζί με Κυριακές και νυκτερινά). Οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι τρεις μήνες.

-Διαχειριστικό έλεγχο για τις χρήσεις της τελευταίας 10ετίας για να φανεί ποιοι από αυτούς που άσκησαν διοίκηση είχαν ευθύνη για τα χρέη των 8,5 εκατομμυρίων

- Ξεκαθάρισμα από πλευράς Πολιτείας, του επιχειρησιακού σχεδίου που έχει για το ΚΘΒΕ, ποιοι είναι οι σκοποί του ΥΠΠΟ για το συγκεκριμένο οργανισμό.

Όπως είπε ο εκπρόσωπος των τεχνικών και διοικητικών υπαλλήλων, κ. Δημήτρης Μπίκας, η ετήσια επιχορήγηση από το 2010 έως σήμερα μειώθηκε κατά 40% , στα 5,8 εκατ.ευρώ, όπως και οι μισθοί των εργαζομένων, οι οποίοι για να πληρωθούν πρέπει "να ζητιανεύουν" ξανά και ξανά στον υπουργό.

Το ΚΘΒΕ φορτώθηκε το χρέος του 1,2 εκατ της Όπερας Θεσσαλονίκης. Έχει λαμβάνειν 1 εκατ από το κράτος για ΦΠΑ, αλλά και 700.000 ευρώ από το Δήμο Θεσσαλονίκης, οφειλή για την οποία ευθύνεται πάλι το ΥΠΠΟ.

"Το ΚΘΒΕ προχώρησε σε ρύθμιση της οφειλής των 2,5 εκατ. στο ΙΚΑ και ρύθμισε την οφειλή των 600.000 ευρώ στη ΔΕΗ και, αντί να στηρίξουν το Θέατρο να βγει από τη δεινή θέση, κόβουν ένα επιπλεόν 5% της επιχορήγησης", πρόσθεσε ο κ. Μπίκας.

Οι ηθοποιοί αναγκάζονται πια να αντιδράσουν παρότι έχουν στηρίξει τη λειτουργία των θεατρικών σκηνών και επιμένουν στη λειτουργία όλων των υποδομών του ΚΘΒΕ.

"Τα τελευταία πέντε χρόνια, εκτός από τις μειώσεις, είχαμε προβλήματα με τη μη τακτική μισθοδοσία, τις καθυστερήσεις στα δεδουλευμένα, αλλά το 2015 ήταν η χειρότερη χρονιά από όλες. Είναι αδύνατο να συνεχίσουμε έτσι. Ποτέ δεν αποδόθηκαν ευθύνες στους υπεύθυνους για τη διαχείριση με αποτέλεσμα το πρόβλημα να μεταφέρεται στους εργαζομένους", είπε η εκπρόσωπος των ηθοποιών Νεφέλη Ανθοπούλου.

Καταγγελτικός και αυστηρός ήταν ο λόγος του προέδρου του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, κ. Δημήτρη Παλαιοχωρίτη, ο οποίος είπε ανοικτά ότι προσπαθούν επί ενάμισι μήνα να συναντήσουν τον υπουργό Πολιτισμού κ. Μπαλτά, αλλά αυτός τους αποφεύγει επειδή "έχει μεγάλο φόρτο εργασίας".

"Μεταχειρίζονται το ΚΘΒΕ σαν φτωχό συγγενή. Η Λυρική επιχορηγείται με 10,2 εκατομμύρια, το Εθνικό με 6 εκατομμύρια αν και με πολύ μικρότερα κόστη σε σχέση με το ΚΘΒΕ, λόγω γεωγραφικής θέσης και περιφερειακού χαρακτήρα", είπε ο κ. Παλαιοχωρίτης, προσθέτοντας:

"Ο Πολιτισμός είναι υποχρέωση της Πολιτείας, όπως η Παιδεία και η Υγεία. Εάν συνεχίσουν με την ίδια τακτική κινδυνεύει να γίνει με το Κρατικό, ότι με τα ΔΗΠΕΘΕ, δηλαδή να υπάρχει σαν ένα κουφάρι, χωρίς όμως δραστηριότητα".

Το Σωματείο του ΚΘΒΕ αλλά και το ΣΕΗ, εχθές συνάντησαν το Δήμαρχο Θεσσαλονίκης και θα συνεχίσουν τις επαφές με δημάρχους και περιφερειάρχες, προκειμένου να εξασφαλίσουν την υποστήριξή τους και την άσκηση αποτελεσματικής πίεσης προς την κεντρική ηγεσία.

"Αδιαφορούν τελείως για το ΚΘΒΕ. Δεν τακτοποιούν τα οικονομικά ζητήματα, αλλά ούτε καν τα θεσμικά. Ζητάμε την αλλαγή του θεσμικού  πλαισίου και δεν υπάρχει ανταπόκριση", είπε ενδεικτικά ο κ. Παλαιοχωρίτης.