Skip to main content

Σβήνουν και γράφουν φόρους ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας

Ποια μέτρα εξετάζει η κυβέρνηση ως ισοδύναμα στη μη επιβολή ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση. Σπριντ για να κλείσουν όλα μέχρι αύριο.

Σε «100άρι» για να κλείσουν όλα τα ανοιχτά μέτωπα της διαπραγμάτευσης μέχρι το Eurogroup της Δευτέρας, και να δοθεί το πράσινο φως για τη δόση των 2 δισ. ευρώ, έχει επιδοθεί το οικονομικό επιτελείο, το οποίο σβήνει και γράφει ισοδύναμα μέτρα, προκειμένου να μην εφαρμοστεί ο ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Η προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς, οι αλλαγές στη ρύθμιση των 100 δόσεων και ο φόρος στον τζόγο είναι μεταξύ των θεμάτων που πρέπει να κλείσουν έως την Παρασκευή, ούτως ώστε το Euroworking Group να ανοίξει τον δρόμο για μια θετική απόφαση στο Eurogroup.

Η απόφαση για απόσυρση του μέτρου επιβολής ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση φαίνεται να είναι ειλημμένη, με την κυβέρνηση να ψάχνει αλλού τα 300 εκατ. ευρώ που είχαν προϋπολογιστεί ως έσοδα από τον συγκεκριμένο φόρο, ο οποίος έφερε αναστάτωση σε χιλιάδες νοικοκυριά. Σημειώνεται πως το υπουργείο Οικονομικών έδωσε νέα παράταση έως τις 16 Νοεμβρίου για την υπαγωγή των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων στο καθεστώς (εδώ), κίνηση που έγινε για να διαγραφούν τυχόν πρόστιμα που επιβλήθηκαν, και όχι για να εφαρμοστεί αργότερα το μέτρο.

Ως επικρατέστερο ισοδύναμο φαίνεται να είναι αυτό της επιβολής φόρου 10% στο ΚΙΝΟ, ή 5 λεπτά ανά τη στήλη των 50 λεπτών. Από το συγκεκριμένο μέτρο η κυβέρνηση προσδοκά έσοδα της τάξης των 200 εκατ. ευρώ, γεγονός που αφήνει «τρύπα» 100 εκατ. ευρώ από την μη επιβολή ΦΠΑ στην εκπαίδευση.

Τα εν λόγω έσοδα θα αναζητηθούν από άλλες πηγές, όπως για παράδειγμα τα τέλη κυκλοφορίας, τα οποία αναμένονται ιδιαίτερα «τσουχτερά». Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα όσα έχουν ακουστεί και διαρρεύσει από το ΥΠΟΙΚ και από κυβερνητικές πηγές το σχέδιο που φαίνεται να προχωράει είναι το χειρότερο σενάριο για όσους αγόρασαν ΙΧ την τελευταία 5ετία με το σκεπτικό πως θα είναι «πράσινο» και θα γλιτώσουν από τον βραχνά των τελών κυκλοφορίας, καθώς και για όσους αγόρασαν υβριδικά οχήματα μεγάλης εμπορικής αξίας ή πετρελαιοκίνητα με υψηλές εκπομπές ρύπων.

Οι αυξήσεις στους συντελεστές για τα πιο υψηλά κλιμάκια ρύπων θα είναι μεγάλες και η επιβάρυνση αναμένεται να φτάσει ακόμα και τα 200 ευρώ. Επίσης, εξετάζεται να μπει και στα καινούργια ΙΧ πρόσθετο τέλος μεγάλου κυβισμού (π.χ. από 2.000 κυβικά και άνω), πέραν του τέλους που θα υπολογίζεται με τους ρύπους.

- Μείωση κονδυλίου και δικαιούχων πετρελαίου θέρμανσης: Η κυβέρνηση ανακοίνωσε τα αυστηρότερα φέτος κριτήρια για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης, το συνολικό κονδύλι του οποίου μειώνεται στο μισό, από τα 210 εκατ. ευρώ στα 105 εκατ. ευρώ (περισσότερα εδώ).

- Αλλαγές στις 100 δόσεις: εκτός από τα επιτόκια που ήδη άλλαξαν, θα μειωθούν και οι δόσεις για όσους έχουν να πληρώσουν περισσότερα από ό,τι συμφώνησαν μπαίνοντας στη ρύθμιση Βαλαβάνη.

Σε ό,τι αφορά την προστασία της πρώτης κατοικίας η νέα πρόταση της Αθήνας αναμένεται το αργότερο ώς την Πέμπτη το μεσημέρι και πιθανότατα θα θέτει σαν όριο προστασίας του δανειλήπτη τα 160.000-180.000 ευρώ.