Skip to main content

Σβίγκου: Θλιβερή η στάση του Μητσοτάκη στη διαπραγμάτευση

Για άλλη μια φορά, η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης, αλλά και το ΠΑΣΟΚ, δείχνουν με ποιον πραγματικά συντάσσονται, δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ

«Η στήριξη της χώρας στην Ευρώπη για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων είναι πολύπλευρη», σημειώνει σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Χωνί», η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ», Ράνια Σβίγκου, ενώ παράλληλα ασκεί κριτική στη ΝΔ, και χαρακτηρίζει τη στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη διαπραγμάτευση «θλιβερή, αν και αναμενόμενη».
 
«Για άλλη μια φορά, η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης, αλλά και το ΠΑΣΟΚ, δείχνουν με ποιον πραγματικά συντάσσονται», αναφέρει η κ. Σβίγκου.

Ερωτώμενη για το πώς σχολιάζει την κριτική της ΝΔ, που χαρακτηρίζει «ψίχουλα τις παροχές στους συνταξιούχους», απάντησε: «Δεν θα ήθελα να σχολιάσω τα περί «ψίχουλων» διότι είναι αρκετά προκλητικά και μιλάνε από μόνα τους. Αυτοί που περιέκοψαν 11 φορές τις συντάξεις, αυτοί που κατήργησαν τον 13ο και 14ο μισθό, έρχονται τώρα να απαξιώσουν μια ενέργεια την οποία, αν ενδιαφέρονταν πράγματι για τους πιο αδύναμους, θα έπρεπε να τη χαιρετίσουν. Γνωρίζουμε ότι μερικοί δεν αντιμετώπισαν ποτέ το παραμικρό οικονομικό πρόβλημα στη ζωή τους, αλλά δεν χρειάζεται και να προσβάλλουν ανθρώπους για τους οποίους και η παραμικρή οικονομική βοήθεια έχει σημασία. Αλλά μάλλον το θράσος τους δεν έχει όρια. Ποιο θα είναι το επόμενο βήμα τους; Να μας καταγγείλουν στους θεσμούς; Μήπως να προτείνουν να δώσουμε αυτά τα χρήματα σε αναξιοπαθούντες καναλάρχες;».

Συνεχίζοντας η κ. Σβίγκου αποκλείει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο εκλογών. «Τις εκλογές τις ονειρεύονται και τις επιζητούν εκείνοι που θέλουν με κάθε τρόπο και κάθε κόστος να επιστρέψουν στην εξουσία για να ολοκληρώσουν το καταστροφικό τους έργο. Η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα άλλο από το να υλοποιεί το πρόγραμμά της που στον πυρήνα του βρίσκεται η προστασία των ασθενέστερων» αναφέρει και προσθέτει:

«Ο κ. Μητσοτάκης, από την πρώτη στιγμή της ανάληψης της προεδρίας της ΝΔ, ζητά εκλογές. Είναι το αντίστοιχο του κ. Λεβέντη ο οποίος, σχεδόν κάθε μέρα, ζητά οικουμενική. Φαίνεται ότι δεν γίνεται πειστικός ούτε καν στο εσωτερικό του κόμματός του, και γι' αυτό τον λόγο εμφανίστηκε μέχρι και ο κ. Σαμαράς, για να "βοηθήσει" λίγο. Ο κόσμος, βέβαια, δεν έχει μνήμη χρυσόψαρου, δεν έχει ξεχάσει ούτε το έργο τους, ούτε τους φίλους τους, ούτε τα συμφέροντα που εκπροσωπούν. Δεν χρειάζεται να θυμόμαστε, βέβαια, το παρελθόν, γιατί το βλέπουμε καθημερινά. Το είδαμε με την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών, όπου ο κ. Μητσοτάκης υπερασπίστηκε τους καναλάρχες. Το είδαμε με τις εξαγγελίες του για περικοπές δαπανών, δηλαδή για την περαιτέρω καταστροφή του κοινωνικού κράτους, τη μείωση μισθών και συντάξεων. Το βλέπουμε με τις δηλώσεις στελεχών της ΝΔ υπέρ των απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων. Το βλέπουμε και τώρα, στη διαπραγμάτευση για τα εργασιακά».

Αποτιμώντας την απόφαση του τελευταίου Eurogroup για το χρέος, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει πως «δύο πράγματα έχει σημασία να κρατήσουμε: ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα δεν είναι το τέλος, αλλά η αρχή μιας πορείας, αφού θα ακολουθήσουν τα μεσοπρόθεσμα και τα μακροπρόθεσμα. Και, βέβαια, το γεγονός ότι στις 5 Δεκεμβρίου αποφασίστηκε ελάφρυνση χρέους, χωρίς νέα μέτρα».

«Με την απόφαση του Eurogroup αποτυπώνονται ρητά τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για τη ρύθμιση του χρέους. Παρά την παραπληροφόρηση της ΝΔ και της ελάσσονος αντιπολίτευσης, πρόκειται για μέτρα που ισχύουν από σήμερα, και έχουν άμεσο αντίκτυπο στις αγορές. Γιατί, μπορεί το χρέος να απομειώνεται κατά τουλάχιστον 45 δισεκατομμύρια ευρώ, κατά 9,1% του ΑΕΠ το 2040, κατά 16,3% το 2050 και κατά 21,8 το 2060, αλλά αυτό που ενδιαφέρει τις αγορές και τους υποψήφιους επενδυτές είναι το ότι οι δανειακές ανάγκες της ελληνικής οικονομίας βελτιώνονται, κι ότι τα επιτόκια γίνονται σταθερά. Το χρέος, λοιπόν, γίνεται πιο βιώσιμο σήμερα, κι όχι το 2060», αναφέρει η κ. Σβίγκου, ενώ σε ό,τι αφορά τη σύγκριση με το PSI, εκτιμά ότι «χρειάζεται περισσό θράσος και μόνο για να την κάνει κάποιος. Το PSI κατέστρεψε μικροομολογιούχους, εξαέρωσε τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων, των πανεπιστημίων, και οδήγησε στη λήψη του "μεγαλύτερου δανείου στην παγκόσμια ιστορία", όπως με περηφάνια έλεγαν τότε, αλλά και σε δρακόντεια μέτρα λιτότητας».

Σε ό,τι αφορά τα θέματα της δεύτερης αξιολόγησης, η κ. Σβίγκου εμφανίζεται αισιόδοξη και εκφράζει τη βεβαιότητα ότι «παρόλο που υπάρχουν διαφορές μπορεί να βρεθεί ένας κοινός τόπος», και υπογραμμίζει πως «αυτός δε μπορεί να εμπεριέχει νέα μέτρα».
 
«Η συζήτηση για το δημοσιονομικό κενό έχει σχεδόν κλείσει, οι διαφορές είναι απειροελάχιστες. Για τα πρωτογενή πλεονάσματα, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κάποια συμφωνία, λόγω της γνωστής διαφωνίας των Ευρωπαίων με το ΔΝΤ», επισημαίνει η κ. Σβίγκου, ενώ κατηγορεί τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ότι «τις τελευταίες μέρες, έχουν επιδοθεί σε ένα ρεσιτάλ προπαγάνδας».

«Θα πρέπει να θυμίσουμε», συμπληρώνει, «ότι με την προηγούμενη συμφωνία της κυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου, το δεύτερο μνημόνιο, η χώρα δεσμευόταν για πρωτογενή πλεονάσματα, το 2015 3% του ΑΕΠ, για το 2016 4,2% του ΑΕΠ, για το 2017 και το 2018 4,5% του ΑΕΠ, ενώ με την ισχύουσα συμφωνία εξοικονομούνται 20 δισ. ευρώ».

Από την άλλη μεριά, συνεχίζει, «είναι ανοιχτή η διαπραγμάτευση για τα εργασιακά. Εμείς μένουμε σταθεροί στις θέσεις μας, οι οποίες θεμελιώνονται στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, και θεωρούμε ότι οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών θεσμών δεν είναι δυνατόν να δημιουργούν εμπόδια, για παράδειγμα, στην επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Και σε αυτή μας την προσπάθεια έχουμε τη στήριξη στην Ευρώπη, ενός πολύπλευρου μετώπου, που ξεκινά από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Συνδικάτων και περιλαμβάνει τόσο το Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς όσο και τις ευρωομάδες των Πρασίνων και των Σοσιαλδημοκρατών. Θλιβερή, αν και αναμενόμενη, είναι η στάση του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος καθημερινά παίρνει θέση κατά των εργαζομένων και των δικαιωμάτων τους, τα οποία, μάλιστα, δεν διστάζει να τα χαρακτηρίσει ως "ιδεοληψίες"».

Απαντώντας στην ερώτηση για το εάν τυχόν άρνηση των θεσμών να δεχθούν τις θέσεις της Ελλάδας για τα ανοιχτά ζητήματα μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στην εκταμίευση προγραμματισμένης δόσης, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, είναι κατηγορηματική. «Δεν υπάρχει κανένα τέτοιο ζήτημα», λέει, «όχι μόνο γιατί η εκταμίευση της επόμενης δόσης είναι μακριά, αλλά κυρίως γιατί, αυτή τη στιγμή, με την αβεβαιότητα που επικρατεί, τόσο διεθνώς όσο και στην Ευρώπη, κανέναν δεν συμφέρει να υπάρχει άλλο ένα ανοιχτό μέτωπο».

Ερωτηθείσα τέλος, για τους συσχετισμούς οι οποίοι διαμορφώνονται για την Ελλάδα μετά την παραίτηση του Ματέο Ρέντσι και τη μη συμμετοχή του Φρανσουά Ολάντ στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας, η κ. Σβίγκου απαντά.

«Οι συμμαχίες δεν στηρίζονται σε σχέσεις μεταξύ προσώπων, όσο κι αν αυτές παίζουν πάντοτε έναν ρόλο, αλλά σε κοινή πολιτική συναντίληψη και σε κοινά οράματα για το μέλλον. Από την πρώτη στιγμή της ανάληψης της κυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ, υλοποιείται μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική. Όπως φαίνεται και από την πληθώρα των ξένων ηγετών που έχουν επισκεφτεί τη χώρα μας, αλλά και από τις συνεχείς επαφές του Αλέξη Τσίπρα, όχι μόνο δεν είμαστε απομονωμένοι αλλά πολλοί είναι αυτοί που μας ακούνε. Διότι εμείς υπερασπιζόμαστε ενεργά την κοινωνική πλειοψηφία, τον κόσμο της εργασίας και τα δικαιώματά του, δίνοντας καθημερινά μάχες ενάντια στον νεοφιλελευθερισμό και την λιτότητα στην Ευρώπη. Ας μην ξεχνάμε ότι οι συσχετισμοί αλλάζουν, όχι με έναν μαγικό τρόπο, αλλά με συστηματική προσπάθεια και αγώνα. Στην Ιταλία είναι νωρίς ακόμα να προδικάσουμε τις εξελίξεις. Στη δε Γαλλία, που έχει προεδρικές τον ερχόμενο Μάιο, ο Ολάντ δεν θα συμμετέχει ως υποψήφιος πρόεδρος, αλλά ακόμα δεν ξέρουμε ποιοι θα είναι υποψήφιοι από την πλευρά της σοσιαλδημοκρατίας και της Αριστεράς και πως θα διαμορφωθεί εκεί το νέο πολιτικό τοπίο».