Skip to main content

Σβίγκου: Όχι στον εκβιασμό μέσω των Ανεξάρτητων Αρχών

Τα πρόσωπα έπονται της στρατηγικής. Ταυτόχρονα, όμως, δεν μπορούν παρά να την εκφράζουν, σχολίασε για τον ανασχηματισμό η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

«Πολιτική νίκη της κυβέρνησης» χαρακτήρισε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, το γεγονός ότι πλέον όλοι αναγνωρίζουν την ανάγκη της διαδικασίας αδειοδότησης και ρύθμισης του τηλεοπτικού τοπίου με συνέντευξη που παραχώρησε στο «Κόκκινο».

Παράλληλα σχολιάζοντας τον επερχόμενο ανασχηματισμό, η κ. Σβίγκου τόνισε ότι «τα πρόσωπα έπονται της στρατηγικής. Ταυτόχρονα, όμως, δεν μπορούν παρά να την εκφράζουν».

Αναλυτικά:

Για τις τηλεοπτικές άδειες: «Συνιστά πολιτική νίκη της κυβέρνησης το ότι πλέον όλοι μιλούν για την ανάγκη της διαδικασίας αδειοδότησης και της ρύθμισης του τηλεοπτικού τοπίου. Κάτι τέτοιο ένα χρόνο πριν ή λίγους μήνες πριν ή πόσο μάλλον κάποια χρόνια πριν ήταν αδιανόητο. Θα θυμάστε, όταν είχε αρχίσει η συζήτηση, πριν δηλαδή την ψήφιση του νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες, τις δηλώσεις βουλευτών και στελεχών της ΝΔ ότι δεν χρειάζεται να υπάρχουν άδειες, πρέπει να είναι απεριόριστες κ.ο.κ. Το ότι αυτή τη στιγμή όλοι,  με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, δημόσια, αναγκάζονται να παραδεχτούν ότι η προηγούμενη κατάσταση ήταν μια κατάσταση ανομίας, οπότε τώρα πρέπει να μπουν κανόνες στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, είναι σίγουρα μια μεγάλη νίκη σε πολιτικό και σε συμβολικό επίπεδο του ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι θετικό ότι ακόμα και στελέχη της ΝΔ φαίνεται να διαφοροποιούνται από την κεντρική γραμμή του κόμματός τους για το ΕΣΡ..

Υπάρχουν οι προϋποθέσεις για συναίνεση, οπότε αυτή τη στιγμή όποιος δεν προσχωρήσει σε αυτήν νομίζω ότι θα επωμιστεί και ένα μεγάλο πολιτικό κόστος, γιατί θα φανεί ποιος θέλει και ποιος δεν θέλει τελικά να γίνει διαγωνισμός. Θα καταλάβουμε τι συνιστά πρόφαση και δικαιολογία από κάποιους που δεν θέλουν με τίποτα να γίνει ο διαγωνισμός. Και ότι είναι η κατάλληλη ευκαιρία ώστε τα κόμματα να δείξουν μια άλλη στάση σε σχέση με αυτήν που έδειξαν τα προηγούμενα χρόνια. Είδαμε χθες τη Δημοκρατική Συμπαράταξη να έχει μια εντελώς διαφορετική στάση σε σχέση με τη ΝΔ, παρ’ όλες ενδεχομένως τις εσωκομματικές διαφωνίες που υπάρχουν εντός της.

Ο καθένας αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη που του αναλογεί στο να μην προχωρήσει η συγκρότηση μιας ανεξάρτητης αρχής η οποία προβλέπεται από το Σύνταγμα. Και δεν μπορεί να χρησιμοποιούνται οι ανεξάρτητες αρχές ως οχήματα για τους οποιουσδήποτε εκβιασμούς».

Για τον ανασχηματισμό: «Στο συνέδριο του κόμματος αποφασίστηκε ένα συλλογικό πολιτικό σχέδιο. Τον ανασχηματισμό, τα κυρίαρχα ΜΜΕ συχνά τον αντιμετωπίζουν με όρους επικοινωνιακούς και μάλιστα προσπαθούν να προεξοφλήσουν αλλαγές προσώπων ή προσπαθούν να πιέσουν ενδεχομένως προς την κατεύθυνση που θέλουν τις αλλαγές. Ο ανασχηματισμός, όμως, έρχεται να αποτυπώσει αυτό το συλλογικό στρατηγικό σχέδιο. Τα πρόσωπα έπονται της στρατηγικής. Ταυτόχρονα όμως, δεν μπορούν παρά να την εκφράζουν.  Τόσο στο ζήτημα της διαπραγμάτευσης, στο ζήτημα της υπεράσπισης των κοινωνικών συμφερόντων, στο ζήτημα της υπεράσπισης της δημοκρατίας, της υπεράσπισης των κοινωνικά ασθενέστερων κ.ο.κ. Οπότε, προέχει αυτή τη στιγμή η υπηρέτηση του συλλογικού σχεδίου και τα πρόσωπα θα κριθούν, και κρίνονται ήδη, από την υπηρέτηση αυτού του συλλογικού σχεδίου».

Για τις δηλώσεις Νικολόπουλου: «Οι δηλώσεις Νικολόπουλου δεν μπορούν παρά να μας βρίσκουν απέναντι όλους ως δημοκρατικούς και αριστερούς πολίτες.. Eιδικά, όταν εκφέρονται τέτοιες εκφράσεις ομοφοβικής ρητορείας από βουλευτές προσβάλλουν τη δημοκρατία και τον πολιτισμό, αλλά και εκθέτουν τη χώρα διεθνώς, όπως είχε γίνει και στο παρελθόν με αντίστοιχες δηλώσεις.

Επίσης είναι προφανές ότι η κυβέρνηση έχει κάνει πολλά στο ζήτημα της προστασίας των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων, αλλά την ίδια στιγμή χρειάζονται και άλλα. Χρειάζεται ενίσχυση της αντιρατσιστικής νομοθεσίας. περαιτέρω προστασία των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων από τη  ρητορική μίσους… Η προχθεσινή απόφαση της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, συνεκτίμησε και το άρθρο 61 του Συντάγματος και τον Κανονισμό της Βουλής και σε καμία περίπτωση, παρόλο που δεν ψήφισε για την άρση ασυλίας, δεν αποδέχεται τέτοιες εκφράσεις. Πρέπει να γίνει γενικότερα όμως μια συζήτηση για την άρση ασυλίας και όπως θα θυμάστε είναι και ένα από τα θέματα τα οποία έχουν τεθεί και από τον πρωθυπουργό εν όψει και της συνταγματικής αναθεώρησης. Γιατί πολλές φορές δεν αντιλαμβάνονται και οι ίδιοι οι πολίτες για ποιο λόγο να αντιμετωπίζονται διαφορετικά οι ίδιοι από τους βουλευτές και τι ακριβώς σημαίνει βουλευτική ασυλία και μέχρι πού πρέπει να εκτείνεται η προστασία των βουλευτών».