Skip to main content

Σβίγκου: Η κυβέρνηση πάλεψε έχοντας απέναντι της τον Μητσοτάκη

Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι στη διαπραγμάτευση ο πρόεδρος της ΝΔ μπορούσε να παρουσιάσει τις θέσεις του αλλά τελικώς δεν το έπραξε

Στη μάχη που έδωσε η κυβέρνηση την περίοδο της διαπραγμάτευσης έχοντας απέναντί της, τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία στάθηκε με δηλώσεις της στον ραδιοφωνικό σταθμό «Real fm», η Ράνια Σβίγκου.

Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε ότι στη διάρκεια της πολύμηνης διαπραγμάτευσης ο πρόεδρος της Ν.Δ. είχε τη δυνατότητα να παρουσιάσει τις θέσεις του, είχε πάει στην κ. Μέρκελ και τον κ. Σόιμπλε, αλλά δεν παρουσίασε ένα διαφορετικό μείγμα πολιτικής, αλλά αντίθετα έλεγε «κλείστε άρον άρον την αξιολόγηση και μη στεναχωρήσετε τους δανειστές και φέρνετε στη Βουλή το επίδομα για τους συνταξιούχους χωρίς να έχετε συνεννοηθεί με το ΔΝΤ» και αναρωτήθηκε: «Πώς περιμένει τώρα ότι κάποιος θα τον πιστέψει, δηλώνοντας ότι θα επαναδιαπραγματευτεί τη συμφωνία;»

Σχετικά με τη ρύθμιση για το χρέος, όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, η κ. Σβίγκου επισήμανε ότι αυτή «έχει να κάνει με συμβιβασμούς που θα δούμε τις επόμενες ημέρες μεταξύ του ΔΝΤ και του κ. Σόιμπλε», ενώ για τη στάση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών παρατήρησε: «Ο κ. Σόιμπλε από την πρώτη στιγμή έθεσε ως βέτο την παραμονή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο καθυστέρησε και η ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Επιλέχθηκε ένα διαφορετικό δημοσιονομικό μείγμα μετά το 2019 και το 2020, εξαιτίας αυτού του βέτο που έβαλε ο κ. Σόιμπλε για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Εάν πραγματικά επιθυμεί ο κ. Σόιμπλε να συνεχίσει το Ταμείο στο ελληνικό πρόγραμμα θα πρέπει να δεχτεί τους όρους που βάζει το ΔΝΤ για τη συμμετοχή του, που είναι γνωστό σε όλους ότι έχουν να κάνουν με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και τα μέτρα που πρέπει άμεσα να προσδιοριστούν για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους».

Για τον ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε πως η αγωνία είναι για την επόμενη μέρα μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας. Στον πυρήνα τους ενδιαφέροντος, υπογράμμισε, είναι οι άνθρωποι που έχουν υποστεί τεράστιες θυσίες το προηγούμενο διάστημα, μια ανάπτυξη η οποία θα είναι κοινωνικά δίκαιη, η στήριξη του κοινωνικού κράτους και η απόκρουση των παράλογων απαιτήσεων.

«Θα κριθούμε στο τέλος της τετραετίας από το κατά πόσο έχουμε βγάλει τη χώρα από την κρίση, την επιτροπεία και από τα μνημόνια», επισήμανε η κ. Σβίγκου.