Skip to main content

Σβίγκου: Ασφαλής η κυβέρνηση, όσο χαίρει της λαϊκής αποδοχής

Η στάση της αντιπολίτευσης είναι λυπηρή και κατώτερη των περιστάσεων και περιορίζεται στη φτηνή δημαγωγία, τονίζει η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

Η σημερινή κυβέρνηση, σε αντίθεση με τις προηγούμενες, διαπραγματεύεται πραγματικά, προασπίζοντας τα συμφέροντα της κοινωνίας, τονίζει η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, σε συνέντευξή της στην "Hellenic Mail".
 
Σχετικά με την εικόνα πιέσεων προς τη χώρα μας μέσω δημοσιευμάτων ξένου Τύπου και διαρροών π.χ. για τη Συνθήκη Σένγκεν και την πορεία του οικονομικού προγράμματος, επισημαίνει ότι "οι πιέσεις και οι εκβιασμοί αποτελούν μέρος της διαπραγμάτευσης, αυτό το γνωρίζουμε καλά από το πρώτο επτάμηνο της διακυβέρνησης" και ότι "επανέρχονται στις κρίσιμες φάσεις της διαπραγμάτευσης, όπως αυτή που βρισκόμαστε σήμερα, με μια σειρά ανοιχτά ζητήματα να βρίσκονται στο τραπέζι".

Η κα. Σβίγκου τονίζει ότι πίσω από αυτά όμως κρύβεται μια σκληρή σύγκρουση που θα επηρεάσει το μέλλον της ίδιας της Ευρώπης, σύγκρουση μεταξύ των ακραίων νεοφιλελεύθερων κύκλων και των δυνάμεων που αντιμάχονται τη λιτότητα. Σημειώνει ότι στο προσφυγικό "παραμένουμε σταθεροί στις αξίες και τις αρχές μας", μιας δημοκρατικής, αντιεθνικιστικής, αλληλέγγυας Ευρώπης, απέναντι στην Ευρώπη της ύψωσης φραχτών και της ξενοφοβίας. Αφετέρου στο ζήτημα της υλοποίησης της συμφωνίας, "εμείς επιμένουμε στην επιλογή λύσεων που δεν συνεχίζουν την ισοπεδωτική λογική των προηγούμενων χρόνων". Σημειώνει ότι "υπερασπιζόμαστε αυτές μας τις θέσεις, προσπαθώντας να δημιουργήσουμε ευρύτερες συμμαχίες σε επίπεδο Ευρώπης" και ότι "στήριγμα στις προσπάθειες μας ήταν και παραμένει ο ελληνικός λαός".

Παράλληλα, χαρακτηρίζει "λυπηρή και κατώτερη των περιστάσεων" τη στάση της αντιπολίτευσης, που "περιορίζεται στη φτηνή δημαγωγία και τον λαϊκισμό και αντί να αποδοκιμάζει και η ίδια τέτοιου τύπου δημοσιεύματα, προσπαθεί να τα αξιοποιήσει για μικροπολιτικούς σκοπούς...".

Η Ράνια Σβίγκου υπογραμμίζει ότι "η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ανοίγει σιγά σιγά τον δρόμο για ευρύτερες αλλαγές στην Ευρώπη". Παραπέμποντας και στην περίπτωση της Γαλλίας με τη Λεπέν, επισημαίνει ότι οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές και η ακραία λιτότητα οδηγούν συχνά σε αντιπολιτικές επιλογές με ακροδεξιό πρόσημο και τάση προς εθνική περιχαράκωση, για να σημειώσει ότι "θα πρέπει να γίνει ευρύτερα κατανοητό ότι ο μόνος τρόπος για να διασφαλιστούν και να υλοποιηθούν οι αξίες που γέννησε η Ευρώπη περνά μέσα από την υπεράσπιση του κοινωνικού κράτους και των δημοκρατικών δικαιωμάτων".

Σε άλλο ερώτημα σχετικά με την κυβερνητική συνοχή, το ασφαλιστικό και τη συζήτηση περί διεύρυνσης της κυβερνητικής πλειοψηφίας, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι "η κυβέρνηση είναι ασφαλής όσο χαίρει της λαϊκής αποδοχής" και προσθέτει ότι "ο κόσμος καταλαβαίνει ότι οι καταστάσεις είναι δύσκολες, αλλά κι ότι υπάρχει μια κυβέρνηση που αγωνίζεται για τα συμφέροντά του, και διεκδικεί".

Αναφέρει, ακόμη, ότι στο παρελθόν παντοδύναμες κοινοβουλευτικά κυβερνήσεις κατέρρευσαν κάτω από το βάρος της λαϊκής δυσαρέσκειας. "Εμείς, αυτό που πάντοτε επιδιώκαμε, είναι ο διάλογος σε ζητήματα που θα κρίνουν την κατεύθυνση της χώρας για τις επόμενες δεκαετίες, όπως το ασφαλιστικό", λέει. Θυμίζει ότι "οι υπόλοιπες δυνάμεις αρνήθηκαν να συνταχτούν σε μια εθνική γραμμή υπεράσπισης των συντάξεων", για να επισημάνει ότι "άλλο όμως αυτό, κι άλλο η συγκυβέρνηση, και μάλιστα με δυνάμεις που, μέχρι πρότινος έλεγαν "ναι σε όλα" στο εξωτερικό, που επικροτούν κάθε νεοφιλελεύθερο μέτρο και αντιστρατεύονται τα συμφέροντα του κόσμου της εργασίας".
 
Η κ. Σβίγκου τονίζει ακόμη ότι "οι αναγκαίες, ριζικές αλλαγές στο κράτος, είναι η επόμενη μεγάλη πρόκληση για την κυβέρνηση, στην κατεύθυνση της διασφάλισης της αποτελεσματικότητας, της διαφάνειας και της κοινωνικής του διάστασης". Αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι υπάρχουν βέβαια και ζητήματα που δεν επιλύονται από τη μια μέρα στην άλλη και πως "οι δομικές αλλαγές, οι ουσιαστικές και πραγματικές μεταρρυθμίσεις, που δεν αποτελούν μόνο εξαγγελίες ή επικοινωνιακά πυροτεχνήματα, θέλουν χρόνο" και κυρίως "αποφασιστικότητα για να συγκρουστεί κανείς με συμφέροντα και παθογένειες δεκαετιών. Η σημερινή κυβέρνηση έχει αποδείξει και το αποδεικνύει καθημερινά, ότι την έχει", τονίζει.