Skip to main content

Σβίγκου: Αποτέλεσμα σκληρής διαπραγμάτευσης η απόφαση του Eurogroup

Η εκπρόσωπος Τύπου χαρακτηρίζει τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως «κομμάτι του πιο παλιού, του γηρασμένου μεταπολιτευτικού σκηνικού».

«Κομμάτι του πιο παλιού, του γηρασμένου μεταπολιτευτικού σκηνικού», χαρακτηρίζει τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου και τον κατηγορεί ότι δεν βλέπει την ώρα να επιστρέψει στην εξουσία για να συνεχίσει το έργο του προκατόχου του Αντώνη Σαμαρά.

Με συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Free Sunday», η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει ότι η απόφαση του Eurogroup της περασμένης Δευτέρας είναι αποτέλεσμα σκληρής διαπραγμάτευσης, συντονισμένων κινήσεων και μεθοδικού σχεδιασμού οικοδόμησης συμμαχιών και επισημαίνει ότι η κυβέρνηση πέτυχε τους στόχους που είχε θέσει, δηλαδή να μην υπάρξουν νέα μέτρα που να υπερβαίνουν τη συμφωνία του καλοκαιριού και να προκύπτει απερίφραστη δέσμευση για το χρέος.

Την ίδια ώρα ωστόσο, η κ. Σβίγκου διευκρινίζει ότι η κυβέρνηση δεν πανηγυρίζει γιατί έχει συναίσθηση των δυσκολιών μετά από πέντε χρόνια ακραίας λιτότητας και επισημαίνει ότι η απόφαση είναι σύμφωνη με τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα βάσει της συμφωνίας του καλοκαιριού. Στο σημείο αυτό επισημαίνει πως «αν συνεχίζαμε στη βάση του δεύτερου μνημονίου, αυτού που η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ συνεχίζουν και παρουσιάζουν ακόμα ως μια μεγάλη επιτυχία, τα επόμενα τρία χρόνια θα έπρεπε να παρθούν πρόσθετα μέτρα 20 δισ. Και φυσικά, αυτά τα χρήματα θα βρίσκονταν από την περικοπή των δαπανών, όπως ανέφερε πρόσφατα ο κ. Μητσοτάκης, δηλαδή από περαιτέρω μείωση μισθών και συντάξεων».

Για την επόμενη ημέρα από το κλείσιμο της αξιολόγησης, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι με τη συμφωνία μπαίνουν τα θεμέλια για την επιστροφή στην ανάπτυξη και προσθέτει ότι θα εκταμιευθεί μια μεγάλη δόση, μεγαλύτερη από την αναμενόμενη, προκειμένου να εξυπηρετηθούν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου. Ταυτόχρονα, με τον οδικό χάρτη για την απομείωση του χρέους, θα επιτευχθεί μια ελάφρυνση των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας αναφέρει η κ. Σβίγκου και τονίζει αυτά είναι δύο απαραίτητα βήματα, ώστε να σταθεί η οικονομία στα πόδια της, να αποδεσμευτούν πόροι για την κοινωνική προστασία, την ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους και τη μείωση της ανεργίας, ζητήματα που αποτελούν τη μέγιστη προτεραιότητα αυτής της κυβέρνησης. «Δεν πρέπει όμως ούτε να πανηγυρίζουμε, ούτε να εφησυχάζουμε. Χρειάζεται ακόμα πιο σκληρή δουλειά για να μπορέσουμε, ως κόμμα και ως κυβέρνηση, να υπερβούμε τις δυσκολίες», αναφέρει η κ. Σβίγκου.