Skip to main content

Συστάσεις προς την Πολιτεία για την ιθαγένεια

Να αντιμετωπίσει το θέμα της ιθαγένειας των μεταναστών στη βάση «της ευαισθησίας και της ιδιαιτερότητας ορισμένων περιοχών» της χώρας ζητεί από την Πολιτεία η Ιερά Σύνοδος.
Με σοβαρότητα οφείλει η ελληνική Πολιτεία να αντιμετωπίσει το ζήτημα της ιθαγένειας, «στη βάση της ευαισθησίας και της ιδιαιτερότητας ορισμένων περιοχών» της χώρας και  συνεκτιμώντας «τις ενδεχόμενες κοινωνικές επιπτώσεις στο σύνολο του πληθυσμού», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Διαρκής Ιεράς Σύνοδος, που εκδόθηκε μετά τη συνεδρίαση, υπό την προεδρία του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου.

Η Ιερά Σύνοδος αναφέρει αρχικά πως στο θέμα της ελληνικής ιθαγένειας είναι πρέπον να αποδίδονται «τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ», επισημαίνει όμως «ότι πρέπει να συνυπολογίζονται οι απόψεις των μητροπολιτών στην αντιμετώπιση τέτοιων κρίσιμων θεμάτων».

«Η Ελληνική Πολιτεία», τονίζει η Ιερά Σύνοδος, «πρέπει να μελετήσει επισταμένως τις προϋποθέσεις, βάσει των οποίων θα χορηγείται η Ελληνική Ιθαγένεια. Συγχρόνως, όμως, πρέπει να αντιμετωπίσει με σοβαρότητα το μεταναστευτικό πρόβλημα, βάσει της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας, αλλά και της ευαισθησίας και της ιδιαιτερότητας ορισμένων περιοχών της χώρας, και τις ενδεχόμενες κοινωνικές επιπτώσεις στο σύνολο του πληθυσμού».

Η Ιερά Σύνοδος υποστηρίζει πως οι κατά τόπους μητροπολίτες δεν αμφισβητούν την νομοθετική αρμοδιότητα του Ελληνικού Κοινοβουλίου σε τέτοια ζητήματα, ούτε και την ιδιοποιούνται, έχουν αίσθηση της αποστολής τους ως «Ποιμενάρχες».

«Γνωρίζουν τις επί μέρους εθνικές και κοινωνικές ευαισθησίες», γι΄ αυτό -συνεχίζει η ανακοίνωση- «οι απόψεις τους πρέπει να συνυπολογίζονται για την αντιμετώπιση τέτοιων κρίσιμων θεμάτων».