Skip to main content

Συστάσεις Κομισιόν για το έλλειμμα της Γαλλίας

Η γαλλική κυβέρνηση θα πρέπει να «εξειδικεύσει» τα δημοσιονομικά μέτρα που λαμβάνει, σε μία προσπάθεια τιθάσευσης του δημοσίου ελλείμματος και δη της αναλογίας του προς το ΑΕΠ, επειδή στην αντίθετη πε
Η γαλλική κυβέρνηση θα πρέπει να «εξειδικεύσει» τα δημοσιονομικά μέτρα που λαμβάνει, σε μία προσπάθεια τιθάσευσης του δημοσίου ελλείμματος και δη της αναλογίας του προς το ΑΕΠ, κατά τα αμέσως ερχόμενα έτη, επειδή στην αντίθετη περίπτωση «θα βρεθεί υποχρεωμένη» να λάβει και πρόσθετα, εκτιμήθηκε σήμερα από την Επιτροπή των Βρυξελλών.

Σήμερα, ο «χωροφύλακας» για τα δημοσιονομικά μεγέθη, στις Βρυξέλλες, δημοσιοποίησε τις εκτιμήσεις του για συνολικά 12 κράτη της ΕΕ, στην προσπάθειά τους να επαναφέρουν τα ελλείμματά τους του δημοσίου στο σύννομο 3% του ΑΕΠ τους, έναν στόχο για τον οποίο το Παρίσι δεσμεύθηκε για το έτος 2013.

Η Επιτροπή χαρακτηρίζει «πάρα πολύ αισιόδοξες» τις γαλλικές εκτιμήσεις για οικονομική ανάπτυξη κατά τα έτη 2011-2013.

Όσον αφορά στα γαλλικά μέτρα δημοσιονομικής «εξυγίανσης», η Επιτροπή κρίνει ότι «πρέπει να εξειδικευθούν περισσότερο». «Άλλως, η Γαλλία για να πετύχει τον στόχο της στο χρονοδιάγραμμα που η ίδια έθεσε, πιθανόν να πρέπει να λάβει και πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα», αποφάνθηκε η Επιτροπή.

Η κατάσταση έχει ως εξής: τέλη 2009, το γαλλικό δημόσιο έλλειμμα ανερχόταν στο 7,5% του γαλλικού ΑΕΠ, ενώ το τρέχον εκτιμάται στο 8%... Για του χρόνου, στοχεύεται η μείωση στο 6%, στο 4,6% το 2012, ενώ στο 3% μέσα στο 2013.

Ήδη, ο πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν εξήγγειλε για τις δημόσιες δαπάνες έως το 2013 εξοικονομήσεις 45 δισ. ευρώ, πλην αορίστως και χαρακτήρισε το θέμα αυτό «πρωτεύον» σε σημασία.

Όμως, αναλυτές θυμίζουν ότι οι εξοικονομήσεις θα πρέπει να είναι μεγαλύτερες, δεδομένου ότι το τρέχον έλλειμμα αγγίζει ακόμα και τα 100 δισεκ. ευρώ... Άρα, λέγουν οι ίδιοι, «προκύπτει αδήριτη ανάγκη πρόσθετων φόρων», για την επίτευξη του ανωτέρου στόχου.