Skip to main content

Συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας προβλέπει ο Γ.Παπαθανασίου

Την εκτίμησή του πως η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί φέτος εξέφρασε σε συνέντευξή του ο υπουργός Οικονομίας κ. Γιάννης Παπαθανασίου.
Συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας, για πρώτη φορά μετά το 1993 και μείωση των δημόσιων εσόδων που θα οδηγήσουν το έλλειμμα του προϋπολογισμού στο 6% προβλέπει ο υπουργός Οικονομίας κ. Γιάννης Παπαθανασίου σε συνέντευξή του στο Bloomberg.

Επίσημος στόχος για το τέλος του 2009 είναι η μείωση του ελλείμματος στο 3,7% του ΑΕΠ, η επίτευξη του οποίου θα εξαρτηθεί από την αποτελεσματικότητα έκτακτων μέτρων, όπως αυτό της φορολόγησης των ιδιοκτητών σκαφών αναψυχής.

Όσον αφορά την αίτηση παράτασης για το χρονοδιάγραμμα, δηλώνει πως «εννοείται ότι θα κατατεθεί», αλλά θα πρέπει να αποδειχτεί ότι η χώρα αξίζει να πάρει παράταση.

Για την εισοδηματική πολιτική της Ελλάδας ο κ. υπουργός τονίζει ότι είναι προσαρμοσμένη στο πλαίσιο της περικοπής των δημόσιων δαπανών και προσθέτει πως η κυβέρνηση θα τηρήσει τη δέσμευσή της για μείωση των φορολογικών συντελεστών σε επιχειρήσεις και ιδιώτες, ώστε να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα και η ανάπτυξη.

Ακόμα σημειώνει ότι για την οικονομία αναμένεται αρνητικός ρυθμός ανάπτυξης, σε αντίθεση με την προηγούμενη εκτίμηση για μηδενικό ρυθμό.

Σε ότι αφορά το ΑΕΠ επισημαίνει πως θα σημειώσει μικρή συρρίκνωση και υπογραμμίζει ότι στις τελευταίες εκτιμήσεις συμπεριλαμβάνονται και στοιχεία από την θερινή τουριστική κίνηση.Ο καθαρός δανεισμός στα τέλη Σεπτεμβρίου ήταν 52,5 δισ. ευρώ ή το 20% του ΑΕΠ.

Καταλήγοντας ο κ. Παπαθανασίου δεν εκδηλώνει τις προθέσεις του για το πρόγραμμα κρατικού δανεισμού το 2010, ενώ ανακοινώνει τη δημοπρασία εντόκων γραμματίων 3,5 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο ώστε να καλυφθούν οι λήξεις παλαιότερων εκδόσεων.