Skip to main content

Σύνταξη μετά από 40 χρόνια εργασίας

Σύνταξη μετά από 40 χρόνια εργασίας προβλέπει το νομοσχέδιο που εξετάζει το υπουργείο Εργασίας, οι βασικές διατάξεις του οποίου θα εφαρμοστούν σταδιακά μέχρι το 2018. Παράλληλα, το 6% της σύνταξής του
Σύνταξη μετά από 40 χρόνια εργασίας προβλέπει το νομοσχέδιο που εξετάζει το υπουργείο Εργασίας για το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, οι βασικές διατάξεις του οποίου θα εφαρμοστούν σταδιακά μέχρι το 2018. Παράλληλα, το 6% της σύνταξής του θα χάνει για κάθε χρόνο όποιος συνταξιοδοτείται πριν το 65ο έτος.

Οι βασικές ρυθμίσεις της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης αφορούν την περικοπή της πρόωρης συνταξιοδότησης, την αύξηση των ορίων ηλικίας, την επιβολή ενιαίας ασφάλισης, την απαγόρευση των εθελούσιων εξόδων, καθώς και αλλαγές στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα και στις αναπηρικές συντάξεις.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η βασική σύνταξη- με τον νέο τρόπο υπολογισμού από το 2018- θα έχει προνοιακό χαρακτήρα και θα ορίζεται στα 360 ευρώ, τα οποία θα καταβάλλονται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Η ανταποδοτική σύνταξη (σύνταξη η οποία αναλογεί στον χρόνο εργασίας και τις καταβληθείσες εισφορές) θα υπολογίζεται με κλιμακούμενους συντελεστές από τα 15 έως τα 40 χρόνια.

Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας εξετάζει τη θέσπιση κινήτρωνπαραμονής στην αγορά εργασίας μετά την 35ετία και αντίστοιχα για όσουςπαραμένουν μετά το 65ο έτος. Στον αντίποδα θα επιβάλλονται αντικίνητραγια όσους συνταξιοδοτηθούν νωρίτερα, καθώς, όπως αναφέρουν οι πρόσφατεςπληροφορίες, εργαζόμενος που θα συνταξιοδοτηθεί πριν το 65ο έτος της ηλικίας του θα «χάνει» 6% της σύνταξης για κάθε έτος.

Τη θεσμοθέτηση παράλληλης ασφάλισης για όλες τις κατηγορίες ασφαλισμένωνπου έχουν ασφαλιστεί από το 1993 προωθεί η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, ρύθμιση που, όπως ανακοίνωσε ο αρμόδιος υπουργός, Ανδρέας Λοβέρδος, θα ισχύσει αμέσως μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, η οποία προβλέπεται στα μέσα Μαΐου.

Από το 2018 θα υπάρξει διαχωρισμός των κλάδων- υπηρεσιών υγείας από το συνταξιοδοτικό σύστημα. Οι φορείς της πρωτοβάθμιας υγείας (που αποτελούν τοκυρίως μέρος των διαθέσιμων υπηρεσιών του ασφαλιστικού συστήματοςσήμερα) θα υπαχθούν στην εποπτεία του υπουργείου Υγείας και θαενσωματωθούν στο Σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (και τανοσοκομεία στη δευτεροβάθμια).

Σε τρεις μεγάλους φορείς κοινωνικής ασφάλισης μισθωτών, αυτοαπασχολουμένων (και αγροτών σε βάθοςδεκαετίας) θα ενοποιηθούν τα ασφαλιστικά ιδρύματα.

Δεν θα θιγούν όσοι θεμελιώσουν τα συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα μέχρι το 2013, επαναλαμβάνει η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, προσπαθώντας να αντιμετωπίσει την έντονη αναστάτωση και το κλίμα φυγής που επικρατεί στις τάξεις των εργαζομένων.

Τα όρια συνταξιοδότησης θα αυξηθούν κατά 2 χρόνια- από 61,4 που είναι σήμερα θα ανέλθει στα 63,5-, ενώ θα επιβληθεί πλήρης απαγόρευση των εθελούσιων εξόδων.

Θα εξισωθούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών - γυναικών στο Δημόσιο από το 2013.

Οι αλλαγές που προωθεί το υπουργείο Εργασίας ικανοποιούν τις 6,5 από τις 7 συστάσεις που απηύθυνε το ΕCΟFΙΝ στις 16 Φεβρουαρίου προς την ελληνική κυβέρνηση. Στόχος του υπουργείου είναι να παραμείνει σταθερό το 2030 το επίπεδο της συνολικής κρατικής χρηματοδότησης στο 4,8% του ΑΕΠ.


Άλλα σημεία του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου προβλέπουν τα εξής:

- Ενιαίο φορέα διαχείρισης των αποθεματικών (αξίας 29,5 δισ. ευρώ συν τα κεφάλαια του Ταμείου Αλληλεγγύης των Γενεών) χωρίς να θίγονται τα περιουσιακά δικαιώματα των φορέων κοινωνικής ασφάλισης.

- Καθορισμό ενιαίων μηχανισμών ελέγχου: της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, του ΣΕΠΕ (επιθεωρητές εργασίας και των ασφαλιστικών ταμείων).

- Συνδιαχείριση στους πόρους των κλάδων υγείας των φορέων κοινωνικής ασφάλισης (μία και ενιαία διαπραγμάτευση για όλες τις προμήθειες του συστήματος).

- Σύσταση Κέντρων Εξυπηρέτησης Ασφαλισμένων (ΚΕΑ).

- Ενιαίο καθεστώς ασφάλισης συνταξιούχων που εργάζονται.

- Κεντρική επανεξέταση των αναπηρικών συντάξεων και εκσυγχρονισμός του καταλόγου βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.

- Νέες διαδικασίες ασφάλισης για οικόσιτο προσωπικό και αγρεργάτες.

- Από 1/7/2011 διεκπεραίωση από το τραπεζικό σύστημα όλων των συναλλαγών στο πεδίο των εργασιακών σχέσεων (μισθοδοσία, απόδοση εισφορών).

- Ενιαίο κέντρο πληρωμής συντάξεων (προκειμένου να επιτευχθεί ο ενιαίος έλεγχος της τήρησης της νομοθεσίας περί διπλοσυνταξιούχων).

- Ρύθμιση του χρόνιου προβλήματος της διαδοχικής ασφάλισης (σύνταξη από περισσότερα των δύο Ταμείων) από το 2011.

- Από το 2018 λογιστικός διαχωρισμός προνομιακών παροχών (σύνταξη- γενικές παροχές) κατά των κατά κυριολεξία συντάξεων.