Skip to main content

Συντάσσεται νέο Πρόγραμμα Σταθερότητας!

Νέο πρόγραμμα Σταθερότητας κι Ανάπτυξης, που θα αφορά στην ελληνική οικονομία και θα συνταχθεί από τα στελέχη του ΔΝΤ και της ΕΕ, θα πρέπει να αναμένεται ως τα μέσα Μαΐου.
Νέο πρόγραμμα Σταθερότητας κι Ανάπτυξης, που θα αφορά στην ελληνική οικονομία και θα συνταχθεί από τα στελέχη του ΔΝΤ και της ΕΕ, θα πρέπει να αναμένεται ως τα μέσα Μαΐου. Το περιεχόμενό του θα προκύψει από τις συζητήσεις που θα έχει ως το ερχόμενο Σαββατοκύριακο το μεικτό κλιμάκιο των ξένων ελεγκτών στην Αθήνα, αλλά στην ουσία αυτό το οποίο, πέρα όλων των άλλων θα πετύχει, θα είναι η «απενεργοποίηση» του υφιστάμενου Προγράμματος Σταθερότητας κι Ανάπτυξης. Κι αυτό γιατί τα μέτρα τα οποία θα προβλέπει θα είναι κάτι παραπάνω από σκληρά κι ασφαλώς πολύ σκληρότερα σε σχέση με τα ήδη προβλεπόμενα.

Το πιθανότερο σενάριο είναι ότι αυτή η εξέλιξη συνιστά μονόδρομο, καθώς η πορεία των πραγμάτων κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2010 θα είναι τέτοια που θα επιβάλλει τη λήψη νέων μέτρων. Το «τυρί» σε αυτή την περίπτωση, ωστόσο, θα προβλέπει ότι η χώρα μας θα πάρει έναν χρόνο παράταση για την επίτευξη του στόχου του ελλείμματος και του χρέους. Δηλαδή, οδεύουμε ολοταχώς προς το 2013 αντί του 2012, που ήταν η αρχική πρόβλεψη. Αυτή θα είναι και η μοναδική «παρηγοριά» για την ελληνική πλευρά.