Skip to main content

Συνταγματική η έκτακτη εισφορά

Το Τριμελές Διοικητικό Εφετείο Αθηνών έκρινε Συνταγματική την έκτακτη εισφορά που επιβλήθηκε από την κυβέρνηση της ΝΔ στα εισοδήματα των φυσικών προσώπων, άνω των 60.000 ευρώ.
Το θέμα της έκτακτης εισφοράς που επιβλήθηκε από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας (Ν. 3758/2009) στα εισοδήματα των φυσικών προσώπων άνω των 60.000 ευρώ, που δηλώθηκαν το 2008, καλείται πλέον να κρίνει η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Και αυτό γιατί το Τριμελές Διοικητικό Εφετείο Αθηνών έκρινε συνταγματική και νόμιμη την έκτακτη εισφορά, απόφαση που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα όσα είχε κρίνει τον περασμένο Δεκέμβριο το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών, το οποίο είχε αποφανθεί ότι η επιβολή της έκτακτης εισφοράς είναι αντισυνταγματική και παράνομη.

Ειδικότερα, το Εφετείο (πρόεδρος Γ. Μπαλάτσος, εισηγήτρια Αδαμαντία Παπασταμοπούλου και μέλος Μαρία Σούκα) έκρινε ότι η έκτακτη εισφορά προς αντιμετώπιση των συνεπειών της οικονομικής κρίσης είναι συνταγματική (δεν προσκρούει στο άρθρο 78 του Συντάγματος) και δεν έχει αναδρομική ισχύ.

 «Η έκτακτη εισφορά», σύμφωνα με το σκεπτικό της δικαστικής απόφασης, «δεν αποτελεί φόρο αλλά έκτακτη φορολογική επιβάρυνση των οικονομικώς ισχυρότερων φυσικών προσώπων, κλιμακούμενη ανάλογα προς τη φοροδοτική ικανότητα των υποκειμένων σ’ αυτήν προσώπων, χωρίς να παραβιάζεται  η καθιερούμενη με το άρθρο 4 παράγραφος 1 και 5 του Συντάγματος αρχή της φορολογικής ισότητας».  

Αντίθετα, με την απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών είχε κριθεί ότι η έκτακτη εισφορά «υπολογιζόμενη επί των εισοδημάτων που έχουν αποκτηθεί πριν την 1.1.2008 δεν είναι νόμιμη, ως αντικείμενη στο άρθρο 78 παράγραφος 2 του Συντάγματος».

Πλέον αναμένεται η άσκηση αναίρεσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της εφετειακής απόφασης που κρίνει την έκτακτη εισφορά συνταγματική και νόμιμη από το φορολογούμενο πολίτη που είχε προσφύγει στη Δικαιοσύνη.