Skip to main content

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των αγροτών σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα

Παρά το τσουχτερό κρύο που επικρατεί, οι αγρότες στη Μακεδονία, στη Θράκη και στη Θεσσαλία συνεχίζουν τους αποκλεισμούς μεθοριακών διαβάσεων και οδικών κομβικών σημείων. Αποκλεισμός του λιμανιού Ηγουμ
Παρά το τσουχτερό κρύο που επικρατεί, οι αγρότες σε Μακεδονία, Θράκη και Θεσσαλία συνεχίζουν τους αποκλεισμούς μεθοριακών διαβάσεων και οδικών κομβικών σημείων.

Προβλήματα στην είσοδο αλλά και στην έξοδό τους από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας αντιμετωπίζουν δεκάδες φορτηγά και νταλίκες, που οι οδηγοί τους θέλουν είτε να επιβιβαστούν σε κάποιο πλοίο για να ταξιδέψουν προς Ιταλία, είτε μετά την αποβίβασή τους από πλοίο να αποχωρήσουν για το εσωτερικό της χώρας.

Αιτία των προβλημάτων, σύμφωνα με το αρχηγείο της Αγροφυλακής, είναι ο αποκλεισμός της μοναδικής εισόδου του λιμανιού από δεκάδες τρακτέρ, τα οποία οι αγρότες της Θεσπρωτίας τοποθέτησαν μπροστά από την είσοδο του εθνικού λιμανιού. Αυτή την ώρα αποκλεισμένα μέσα στο λιμάνι παραμένουν φορτηγά και νταλίκες που αποβιβάστηκαν από το πλοίο «ΤΣΑΜΠΙΟΝ» της ΑΝΕΚ, που προερχόταν από την Ιταλία.

Στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας βρίσκεται ήδη εισαγγελέας ο οποίος συζητά με τους αγρότες, ενώ έξω από το λιμάνι παραμένουν δεκάδες φορτηγά και νταλίκες που επρόκειτο να επιβιβαστούν στο πλοίο «ΣΟΥΠΕΡΦΑΣΤ» για την Ιταλία.

Την απόφαση να μην συναντηθούν αύριο με την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κατερίνα Μπατζελή πήραν οι αγρότες των Αδέσμευτων Συλλόγων του νομού, που βρίσκονται για έκτη μέρα στο μπλόκο του Προμαχώνα. Κατά τη συνάντησή τους με τον αγροτοσυνδικαλιστή, από το μπλόκο στην Νίκαια, Βαγγέλη Μπούτα, οι αγρότες αποφάσισαν πως κύριο, κοινό αίτημά τους είναι το οικονομικό και η ενίσχυση του εισοδήματός τους. Έτσι, στην αυριανή συνάντηση με την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, τα δύο μπλόκα καθώς και άλλα οχτώ από την υπόλοιπη Ελλάδα, δεν θα παρευρεθούν.

Εξάλλου, κλειστός θα παραμείνει ο συνοριακός σταθμός από και προς τη Βουλγαρία, παρότι το πρωί άνοιξε για λίγες ώρες, ώστε να αποσυμφορηθεί η κυκλοφορία.

Σειρά επισκέψεων, από βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, δέχθηκαν σήμερα στο μπλόκο των Κερδυλλίων. Ανοιχτή θα παραμείνει η παλιά εθνική οδός Σερρών -Καβάλας, ενώ παραμένει κλειστή η Εγνατία Οδός Σερρών -Καβάλας στον κόμβο Κερδυλλίων.

Ανοιχτή θα παραμείνει σήμερα η εθνική οδός Σερρών-Θεσσαλονίκης λόγω της κακοκαιρίας.

Την απόφασή τους να αποκλείσουν, επ΄ αόριστον από σήμερα, το τελωνείο Ορμενίου ανακοίνωσαν και οι αγρότες του βορείου Έβρου. Την ίδια ώρα, χωρίς προβλήματα διεξάγεται η κυκλοφορία στο μεθοριακό σταθμό Κήπων και στον κόμβο Κορνοφωλιάς Σουφλίου.

Συνεχίζοντας την ανεξάρτητη (από τα υπόλοιπα μπλόκα) κινητοποίησή τους, οι αγρότες του ν. Ξάνθης ξανακλείνουν σήμερα (23/1) τη Γέφυρα του Νέστου, επί της παλιάς Εθνικής Οδού Καβάλας – Ξάνθης, για δύο ξεχωριστές ώρες.  Συγκεκριμένα, η Γέφυρα θα παραμείνει κλειστή από τις 11 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι, καθώς και από τη 1 έως τις 2μμ.

Κατά τα διαστήματα αυτά δεν θα υπάρχει τρόπος μετακίνησης από την Ανατ. Μακεδονία προς τη Θράκη και αντίστροφα, καθώς συνεχίζεται επί 24ώρου βάσεως ο αποκλεισμός της Εγνατίας Οδού (στο ύψος του Κόμβου Χρυσούπολης και των Κερδυλίων) από αγρότες του ν. Καβάλας.

Υπενθυμίζεται ότι από το μπλόκο των αγροτών του ν. Δράμας στο Τελωνείο Εξοχής (στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα) απαγορεύεται η διέλευση όλων των οχημάτων από τις 11πμ έως τις 5μμ, ενώ από τις 5-8 μμ επιτρέπεται η κίνηση προς και από τη Βουλγαρία ακόμα και στα φορτηγά. Το δεύτερο διάστημα ελεύθερης διέλευσης όλων των οχημάτων από το σημείο αυτό είναι από τις 6 έως τις 11 το πρωί.

Κλειστή παραμένει η εθνική οδός Θεσσαλονίκης - Αθηνών, στο μπλόκο Νίκαιας Λάρισας. Τρακτέρ είναι παρατεταγμένα στους κόμβους Πλατυκάμπου και Μελούνας.

Ανοιχτή η παλιά εθνική Θεσσαλονίκης-Καβάλας σε Αμφίπολη και Γαληψό. Ανοικτοί είναι οι μεθοριακοί σταθμοί Ορμενίου, Κήπων, Εξοχής, Δοϊράνης, Ευζώνων, Νίκης και Κρυσταλλοπηγής.

Οι δασεργάτες έχουν κλείσει τη διασταύρωση Βρασνών-Ασπροβάλτας μέχρι τις 2 το μεσημέρι και θα κλείσει και το απόγευμα από τις 5 ως τις 9.30 το βράδυ.

Τα Πράσινα Φανάρια είναι ανοιχτά και θα κλείσουν από τις 7.30 ως τις 8.30 το βράδυ. Ανοιχτά είναι και τα Μάλγαρα και η Χαλκηδόνα. Συγκεντρωμένα παραμένουν τα τρακτέρ, χωρίς να διακόπτουν την κυκλοφορία, στα Σέρβια Κοζάνης, στην πόλη των Γρεβενών.

Τέλος, στον κόμβο της Τρίγλιας αναμένεται αποκλεισμός από τις 3 μέχρι τις 5 το απόγευμα. Ανοιχτή παραμείνει η εθνική οδός Θεσσαλονίκης Σερρών στο ύψος του Στρυμωνικού.