Skip to main content

Συνεχίζεται η κόντρα ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για τον Προϋπολογισμό του 2010

Η αντιπαράθεση κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, σχετικά με τις ευθύνες για το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας, συνεχίσθηκε και σήμερα στη Βουλή, στη συζήτηση στην επιτροπή οικονομικών.
Η αντιπαράθεση κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, σχετικά με τις ευθύνες για το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας, συνεχίσθηκε και σήμερα στη Βουλή, στη συζήτηση στην επιτροπή οικονομικών.

Απαντώντας στα επιχειρήματα της ΝΔ, ο υφυπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης ανέφερε πως «η κρίση ρευστότητας μπορεί να αποδοθεί στη διεθνή κρίση, αλλά όχι η διαρθρωτική κρίση κι εκείνη των δημοσίων οικονομικών, οι οποίες καταλογίζονται στην πολιτική της ΝΔ» και ανέγνωσε σχετικό απόσπασμα χθεσινής ανακοίνωσης του οίκου Fitch, όπου γίνονται αναφορές στην τελευταία πενταετία.

Σε ό,τι αφορά δε, στην Αριστερά και στην δυσφορία της για την «υλοποίηση των εντολών της Κομισιόν», ο υφυπουργός παρατήρησε πως, «ακόμα κι αν ήμασταν εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, όταν έχεις ένα χρέος σαν αυτό της Ελλάδας, έχεις υποχρέωση στον εαυτό σου και στις επόμενες γενεές να λάβεις μέτρα σαν αυτά που αποφασίσαμε».

Ο Θ. Καράογλου (ΝΔ), απορρίπτοντας τις ευθύνες που καταλογίζει η κυβέρνηση στη ΝΔ, υπενθύμισε τα στατιστικά στοιχεία της Eurostat του 2007 και τις δηλώσεις του Χ. Αλμούνια περί «μικρού οικονομικού θαύματος της ελληνικής κυβέρνησης», συμπεραίνοντας πως η τρομερή επιδείνωση των οικονομικών, υπήρξε απόρροια της διεθνούς κρίσης από τα μέσα του 2008.

«Η υπευθυνότητα του Κ. Καραμανλή οδήγησε τη χώρα σε πρόωρες εκλογές, ώστε να μη σέρνεται η χώρα σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο. Μίλησε για δύσκολες αλλά απαραίτητες αποφάσεις, την ίδια ώρα που το ΠΑΣΟΚ μοίραζε εύκολες υποσχέσεις, ενώ είχε ενημερωθεί από τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας», υποστήριξε ο κος Καράογλου.

«Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αφού βάφτισε την απογραφή "καταγραφή" και την πραγματοποίησε με δικά της μέτρα και σταθμά, φρόντισε να ανεβάσει το έλλειμμα στο 12,7 - προϊόν αυθαίρετης λογιστικής και απαράδεκτων αλχημειών. Πίστευε πως θα τα φορτώσει όλα στις κυβερνήσεις της ΝΔ, αλλά δυστυχώς γι’ αυτήν, λογάριαζε χωρίς τον ξενοδόχο που είναι τα αρμόδια όργανα της ΕΕ και οι διεθνείς αγορές. Έτσι, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αναγκάζεται να πάρει επώδυνα μέτρα, που δυστυχώς δε λύνουν το πρόβλημα, αφού κινούνται στη λάθος κατεύθυνση. Τη στιγμή που τώρα θα μπορούσε να πάρει μέτρα μόνιμου χαρακτήρα, ακολουθεί τον εύκολο δρόμο της φοροεπιδρομής σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ενώ στο παρελθόν ο κος Παπακωνσταντίνου, κατηγορούσε την ΝΔ για την αύξηση των έμμεσων φόρων και την αύξηση της φορολογίας στα εισοδήματα των νοικοκυριών», είπε.

«Δε δικαιούνται αυτοί που χρέωσαν τη χώρα να μεταβάλλονται σε τιμητές», απάντησε η Τόνια Αντωνίου (ΠΑΣΟΚ). «Είναι υπόλογοι για τις πράξεις τους και οφείλουν συγγνώμη στον ελληνικό λαό γι’ αυτά που άφησαν πίσω τους, αντί να ανατρέχουν σε περασμένες δεκαετίες - και μάλιστα ξεχνώντας την τριετία Μητσοτάκη».

Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε πως «για πρώτη φορά επιτυγχάνεται μείωση 3,2 δισ. ευρώ στις πρωτογενείς δαπάνες του τακτικού Προϋπολογισμού», με τις λειτουργικές δαπάνες να περιστέλλονται κατά 10,8%, «ενώ η κυβέρνηση της ΝΔ που υποσχόταν περιορισμό του σπάταλου κράτους και εξοικονόμηση 10 δισ. τις αύξησε. Παρά τη μείωση αυτή, ωστόσο, διαθέτουμε αυξημένα κονδύλια για επιχορηγήσεις σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, στον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων, τον ΕΛΓΑ, τον ΟΑΕΔ και Ιδρύματα υγείας και κοινωνικής προστασίας».

Η κα Αντωνίου αναγνώρισε πως οι δαπάνες για την ασφάλιση, την περίθαλψη και την κοινωνική προστασία εμφανίζονται μειωμένες - «αλλά αυτό δε συνιστά μείωση δαπανών κοινωνικής πολιτικής. Γιατί οι δαπάνες αυτές εκτροχιάστηκαν εντελώς το 2009, λόγω της κατάρρευσης του συστήματος είσπραξης ασφαλιστικών εισφορών και την εκτόξευση των δαπανών για φάρμακο, παρουσιάζοντας μια πρωτοφανή υπέρβαση 2,7 δισ. ευρώ - ένα γεγονός χωρίς προηγούμενο».

Ο Νίκος Νικολόπουλος (ΝΔ) επέμεινε πως ο Προϋπολογισμός συνιστά «φοροκαταιγίδα ενάντια στους αδυνάτους - επώδυνες πολιτικές που θα οδηγήσουν τις ασθενείς κοινωνικές τάξεις σε μανιακές εξεγέρσεις εναντίον του κράτους. Ας εξετάσουμε το δημοσιονομικό να είναι αποτέλεσμα και όχι αιτία: Από τις στρεβλώσεις, τις μονοπωλιακές καταστάσεις στην αγορά, τον τελείως αντιπαραγωγικό δημόσιο τομέα που αποτελεί τροχοπέδη για τον ιδιωτικό».

Ο βουλευτής κατηγόρησε την κυβέρνηση πως «κατέστησε την χώρα στόχο της διεθνούς κερδοσκοπίας: Η δημόσια δήλωση του Γεωργίου Παπανδρέου ότι «αγωνιζόμαστε να σώσουμε τη χώρα απ’ την χρεοκοπία», ακολουθήθηκε από σχόλια του διεθνούς Τύπου ότι η Ελλάδα γίνεται η νέα Ισλανδία του Αιγαίου. Δε γνώριζαν οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι ότι τους ακούν οι ξένες αγορές;».

Ο Ν. Νικολόπουλος διερωτήθηκε «πώς θα γίνει η πράσινη ανάπτυξη με την στενότητα πόρων του Προϋπολογισμού για τη γεωργία και την αλιεία, ή με τους αμελητέους πόρους για την έρευνα».

Στο ίδιο πλαίσιο ο Μαργαρίτης Τζήμας (ΝΔ), κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για την διόγκωση του δημοσίου χρέους, «σε εποχές που δεν υπήρχε διεθνής κρίση, αλλά ανάπτυξη: Διαχειριστήκατε τρία ΚΠΣ και τώρα ζητάτε και τα ρέστα!».

Ο βουλευτής παρατήρησε ότι υπολογίζονται μειωμένες οι εισροές από το ΕΣΠΑ για το έτος 2009 - κάτι που σημαίνει πως «είτε είστε ανίκανοι να φέρετε κονδύλια για έργα στην Περιφέρεια ή θέλετε να αυξήσετε το έλλειμμα του 2009».

«Προσπαθήσατε να δημιουργήσετε άλλοθι για την αθέτηση των προεκλογικών σας εξαγγελιών, διογκώνοντας το έλλειμμα με συνέπεια να το πληρώσει η χώρα» υποστήριξε και ο Θ. Μπούρας (ΝΔ).

«Αξιώνετε απ’ την κυβέρνηση μέσα σε δυο μήνες να διορθώσει ό,τι συσσώρευσε η πενταετία σας», απάντησε ο Α. Μακρυπίδης (ΠΑΣΟΚ).

«Τα δάκρυά σας για το φόρο στα τσιγάρα και τα ποτά είναι κροκοδείλια, όταν εσείς είχατε αυξήσει εφτά φορές τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα και πέντε φορές τους άμεσους φόρους», είπε.

«Παρατηρούμε το 2009 να μειώνονται οι εισπράξεις από ΦΠΑ και να αυξάνονται οι επιστροφές φόρου για ΦΠΑ. Αυτό επιβεβαιώνει ότι ο φορολογικός μηχανισμός έχει διαλυθεί πλήρως. Ανεπίτρεπτο!» σχολίασε ο Νάσος Αλευράς (ΠΑΣΟΚ), ενώ ο Κώστας Γείτονας (ΠΑΣΟΚ) θεώρησε ευκρινείς τους στόχους του Προϋπολογισμού και τα εργαλεία επίτευξής τους, αξιόπιστα: «Το ζητούμενο είναι να πετύχουμε το 100% στους στόχους που βάλαμε και στα έσοδα και στα έξοδα - και όχι να πάμε σε συμπληρωματικά μέτρα. Μπορεί να πετύχει ο Προϋπολογισμός, με βασικό παράγοντα επιτυχίας τη συμμετοχή της κοινωνίας».

Βέβαιος πως «θα αντέξουμε και θα βάλουμε τις βάσεις για έξοδο απ’ την κρίση» εμφανίστηκε ο Δημήτρης Κουσελάς (ΠΑΣΟΚ), κρίνοντας πως «τακτικές σοκ στον τομέα των δαπανών, θα βύθιζαν τη χώρα στην ύφεση, συρρικνώνοντας και το ελλιπές κοινωνικό κράτος που διαθέτουμε».

Απαντώντας στις αιτιάσεις της ΝΔ περί κυβερνητικής ευθύνης στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, ο υφυπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης, επέστρεψε τις κατηγορίες, διαβάζοντας απόσπασμα της χθεσινής ανακοίνωσης του οίκου Fitsch, σύμφωνα με την οποία, «η Ελλάδα έχει κακό ιστορικό στη μείωση του χρέους και των ελλειμμάτων, όπως προκύπτει και απ’ την εμπειρία 2003-8, όπου παρά το γεγονός ότι είχε υψηλούς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης, δεν κατάφερε, ούτε τα ελλείμματα να συγκρατήσει ούτε και το χρέος να μειώσει».

«Θα περίμενε κανείς κύριοι της ΝΔ, να αναλάβετε τις ευθύνες σας για επαύξηση των ελλειμμάτων και την κατάρρευση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών. Στις ομιλίες σας, όμως, συμπεριφέρεστε λες και δεν ήταν η κυβέρνησή σας που έφερε τη χώρα σ’ αυτήν την κατάσταση», κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ο κος Σαχινίδης.

«Φέρατε τη χώρα στις εκλογές, γιατί θέλατε να παραδώσετε το κλειδί του Μαξίμου στο ΠΑΣΟΚ, για να διαχειριστεί αυτό την κρίση. Δεν χτυπάμε εμείς τη μεσαία τάξη. Εσείς την χτυπούσατε. Γιατί τα στελέχη των επιχειρήσεων, ακριβώς επειδή δεν μπορούσαν να κρύψουν τις αμοιβές τους, ήταν τα μόνιμα φορολογικά υποζύγια - και όλοι οι άλλοι φοροδιέφευγαν», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Οικονομικών.