Skip to main content

Συνεχίζει την πτωτική της πορεία η χαρτοβιομηχανία

Σε δεινή θέση παραμένει η βιομηχανία χάρτου στη χώρα μας, καθώς το επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου 2010 η παραγωγή παρουσίασε κάμψη 2,2%, σε ετήσια βάση, συνεχίζοντας τις αρνητικές επιδώσεις των δύο προ
Σε δεινή θέση παραμένει η βιομηχανία χάρτου στη χώρα μας, καθώς το επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου 2010 η παραγωγή παρουσίασε κάμψη της τάξης του 2,2%, σε ετήσια βάση, συνεχίζοντας τις αρνητικές επιδώσεις των δύο προηγούμενων ετών.

Οι μεταβολές που σημειώνονται στην εγχώρια παραγωγή προϊόντων χάρτου αντανακλούν αφενός την περιστολή των εγχώριων καταναλωτικών δαπανών σε συνδυασμό με τη μείωση της ζήτησης ειδών συσκευασίας σειράς βιομηχανικών προϊόντων και της γενικότερης οικονομικής δραστηριότητας και, αφετέρου, τη διεύρυνση της εξαγωγικής δραστηριότητας ορισμένων επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι 12 από τις 14 κατηγορίες προϊόντων του κλάδου καταγράφουν απώλειες. Δεδομένου ότι η μείωση αφορά στη συντριπτική πλειονότητα των υποκλάδων, η συνολική παραγωγή προϊόντων χάρτου στη χώρα μας το επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου 2010 διαμορφώθηκε σε επίπεδα τα οποία είναι κατώτερα ακόμη και από τα αντίστοιχα του έτους 2005, κατά 2,8%. Την ίδια περίοδο του 2009 είχε καταγραφεί μείωση της τάξεως του 6,5%, σε σχέση με το 2008.

Η πτωτική πορεία κατά το τρέχον έτος εκδηλώθηκε με απότομο ρυθμό μετά το πρώτο τετράμηνο, καθώς σε αυτό το διάστημα η παραγωγή ήταν αυξημένη κατά 1,5% σε ετήσια βάση. Ειδικότερα τον Ιούλιο 2010, η παραγωγή ήταν μειωμένη κατά 15,7%, σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2009.

Κατά την εξεταζόμενη περίοδο η παραγωγή αυξήθηκε στον υποκλάδο των χαρτοκιβωτίων και κουτιών από κυματοειδές χαρτί ή χαρτόνι, στον οποίο δραστηριοποιούνται κυρίως οι επιχειρήσεις SCA Packaging, El Pack, ΠΑΚΟ, ΒΙΣ και Αγροπάκ, κατά 11,8%. Επίσης, στον υποκλάδο που παράγει απορροφητικές πάνες για βρέφη και παρόμοια είδη υγιεινής από χαρτί και στον οποίο δραστηριοποιείται κατά κύριο λόγο η εταιρεία ΜΕΓΑ, κατεγράφη αύξηση 73,6%, προφανώς λόγω διψήφιας ποσοστιαίας ανόδου των εξαγωγών και παράλληλης υποκατάστασης εισαγομένων από εγχωρίως παραγόμενα προϊόντα.

Ταυτόχρονα, όμως, μειώθηκε η παραγωγή του πρωτογενούς χαρτιού για χαρτί υγείας και άλλα προϊόντα κατά 5,1%, του πολύπτυχου χαρτιού χωρίς επίχριση κατά 47,9% και του μη επιχρισμένου χαρτιού κατά 1,1%, των πτυσσόμενων χαρτοκιβωτίων από μη κυματοειδές χαρτί ή χαρτόνι κατά 15,7%, των χάρτινων σάκων κατά 7,1%, των μαντιλιών και πετσετών για τον καθαρισμό από παρασκευάσματα καλλωπισμού κατά 32% και των βιβλίων μητρώων, λογιστικών βιβλίων, κλασέρ, εντύπων προς συμπλήρωση και άλλων ειδών γραφικής ύλης κατά 13%.

Παράλληλα, η μείωση ήταν 4,2% στο χαρτί υγείας και 32,4% στις χαρτοπετσέτες και τα ρολά κουζίνας στον τομέα των καταναλωτικών προϊόντων tissue όπου δραστηριοποιούνται κυρίως οι επιχειρήσεις Αθηναϊκή Χαρτοποιία, Georgia Pacific, Χαρτοποιία Θράκης, Πατραϊκή Χαρτοποιία και Χαρτοποιία Κομοτηνής.

Επίσης, κατεγράφησαν μειώσεις 24,2% στον τομέα των φακέλων και 7,3% στην παραγωγή σερβιετών και ταμπόν υγείας από χαρτί και χαρτοβάμβακα, ενώ έπαυσε ολοκληρωτικά η παραγωγή λοιπών ειδών από χαρτί για οικιακή ή νοσοκομειακή χρήση, που αποτελούσαν ξεχωριστή κατηγορία.