Skip to main content

Συνεργασία ξενοδόχων με το Μουσείο Καπνού Καβάλας

Eιδικές μειωμένες τιμές στους επισκέπτες του Μουσείου Καπνού Καβάλας θα προσφέρουν τα ξενοδοχεία της πόλης.
Η συνεργασία μεταξύ δύο σημαντικών φορέων της Καβάλας, που θεμελιώθηκε  προχθές, θα ωφελήσει αρκετές χιλιάδες επισκέπτες της πόλης, αφού θα μπορούν να κλείσουν δωμάτιο στα καβαλιώτικα ξενοδοχεία σε ειδικές τιμές, με σημαντική έκπτωση.

Συγκεκριμένα, η Ένωση Ξενοδόχων Καβάλας και το Μουσείο Καπνού Καβάλας (που έχει συσταθεί από το δήμο Καβάλας) ανακοίνωσαν την έναρξη συνεργασίας μεταξύ τους, ύστερα από τη συνάντηση των διοικήσεών τους. Οι υπεύθυνοι του Μουσείου Καπνού ενημέρωσαν την Ένωση Ξενοδόχων για την αντιστρεψιμότητα που ανεβαίνει χρόνο με το χρόνο και φέτος αναμένεται να ξεπεράσει –για πρώτη φορά- τις 10.000 άτομα. Ερευνητές, μελετητές, αλλά και απλοί επισκέπτες της Καβάλας επιδεικνύουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το Μουσείο Καπνού, που καταγράφει με μοναδικό τρόπο την περίοδο ακμής της περιοχής, κατά το δεύτερο μισό του 19ου και το πρώτο μισό του 20ού αιώνα.

«Η συνεργασία μας με το Μουσείο Καπνού πιστεύουμε ότι είναι γενικότερα επωφελής για το νομό μας, καθώς προσφέρει επιπλέον κίνητρα για να μας επισκεφθεί κάποιος, αυξάνοντας το ενδιαφέρον για την περιοχή μας», δήλωσε στη Voria.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Καβάλας, Απόστολος Αθιανάς.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Αθιανάς, δεν θεσπίσθηκε κάποιο συγκεκριμένο επίπεδο έκπτωσης στις τιμές δωματίων, που θα παρέχεται στους επισκέπτες του Μουσείου, αφήνοντας σε κάθε ιδιοκτήτη καταλύματος την ευχέρεια να προσφέρει τη μεγαλύτερη δυνατή έκπτωση –ανάλογα με την εποχή.

Ακόμα, στο πλαίσιο της συνεργασίας που συμφωνήθηκε, θα τοποθετηθούν ειδικά stands με έντυπο υλικό του Μουσείου Καπνού στους χώρους υποδοχής των ξενοδοχείων της Καβάλας, ενώ η ιστοσελίδα του Μουσείου θα φιλοξενεί σύνδεση (link) της Ένωσης Ξενοδόχων Καβάλας, απ’ όπου κάθε ενδιαφερόμενος θα μπορεί να αντλεί τις απαραίτητες πληροφορίες για την ξενοδοχειακή υποδομή του νομού και να προβαίνει ακόμα και σε ηλεκτρονική κράτηση.

Το Μουσείο Καπνού

Το Μουσείο Καπνού του δήμου Καβάλας, που ιδρύθηκε με την καταλυτική προσωπική συμβολή του προέδρου του Γιάννη Βύζικα, αποτελεί ένα θεματικό μουσείο και φιλοξενεί σπάνια αντικείμενα κι αρχειακό υλικό για την καλλιέργεια και την παραγωγή του καπνού (ιδίως ανατολικού τύπου), την αγροτική κι εμπορική επεξεργασία του, τα βιομηχανικά καπνικά προϊόντα και τα εκθεσιακά καπνοδείγματα. 

Στο Μουσείο Καπνού (που στεγάζεται από ιδρύσεώς του στο κτίριο του Εθνικού Οργανισμού Καπνού, κοντά στο Δημαρχείο Καβάλας, αλλά πρόκειται να εγκατασταθεί  μόνιμα στη Δημοτική Καπναποθήκη Καβάλας), προβάλλεται η κοινωνική και οικονομική ιστορία όχι μόνο της περιοχής της Καβάλας, αλλά και ευρύτερα της καπνοπαραγωγού Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης από τα μέσα του 19ου αιώνα έως τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια (τέλη της δεκαετίας του 1940) –οπότε η Καβάλα από «Μέκκα του Καπνού» μεταμορφώθηκε σε μία μικροαστική πόλη.

Πρόκειται για ένα πρότυπο θεματικό, βιωματικό και τεχνολογικό Μουσείο, που διαφυλάσσει τη σπουδαία  -αλλά λησμονημένη σήμερα- ιστορία του ελληνικού καπνού με την Καβάλα να γνωρίζει τη χρυσή εποχή της, χάρη στο καπνεμπόριο που άνθιζε με επίκεντρο την πόλη και το λιμάνι της. Οι μεγαλύτεροι καπνεμπορικοί οίκοι της Ευρώπης και της Αμερικής, αλλά και χώρες (όπως η Αυστρία, η Ιταλία, η Σουηδία κ.α.) διατηρούσαν την εποχή εκείνη αντιπροσωπείες και προξενεία στην Καβάλα, η οποία –παράλληλα- αναδείχθηκε και σε κέντρο του εργατικού κινήματος στη χώρα μας (με την πρώτη απεργία του εργατικού δυναμικού στα δεκάδες καπνεργοστάσιά της να σημειώνεται ήδη το 1879, επί οθωμανικής κυριαρχίας).

Στο Μουσείο Καπνού γίνεται σύγχρονη βιωματική παρουσίαση, σε επτά θεματικές ενότητες, με σπάνια δείγματα της τεχνολογίας επεξεργασίας του καπνού ανά εποχή, αλλά και του …μάρκετινγκ των αρχών του 20ού αιώνα, με παρουσίαση των ετικετών, των πακέτων και των διαφημιστικών απεικονίσεων των προϊόντων καπνού στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Εντός του έτους, μάλιστα, αναμένεται να ολοκληρωθεί η ψηφιοποίηση του αρχείου του Μουσείου (που αποτελεί πολύτιμο εργαλείο για τους ερευνητές), χάρη στη συνεργασία του Ινστιτούτου Κοινωνικών Κινημάτων Καβάλας και του Επιμελητηρίου Καβάλας.