Skip to main content

Συνεργασία ελληνικών και βουλγαρικών επιχειρήσεων για το φυσικό αέριο

Με μνημόνια κατανόησης επισημοποιήθηκε η συνεργασία ελληνικών και βουλγαρικών επιχειρήσεων για τη μεταφορά φυσικού αερίου.

Μνημόνιο κατανόησηςυπογράφηκε μεταξύ της ΔΕΣΦΑ (ΔιαχειριστήΕθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου) καιτης βουλγαρικής εταιρίας Bulgarian EnergyHolding (BEH) στη Σόφια στις 14 Ιουλίου 2009, μεαντικείμενο τη μεταφορά φυσικού αερίουαπό την Ελλάδα στη Βουλγαρία μέσω του Σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίουτης Ρεβυθούσας και του εθνικού συστήματοςφυσικού αερίου. Στο μνημόνιο προβλέπεταιεπίσης η διοχέτευση στη Βουλγαρία 1 δισ.κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως.


Επίσηςμνημόνιο κατανόησης υπεγράφη και απότις εταιρίες ΔΕΠΑ, Edisonκαι BulgarianEnergyHoldingμεστόχο την κατασκευή και την εμπορικήεκμετάλλευση αγωγού φυσικού αερίου πουθα φέρει την επωνυμία IGBκαιο οποίος θα συνδέσει τα συστήματα αερίουΕλλάδας και Βουλγαρίας.


Ο αγωγός IGBθαείναι διπλής ροής και θα έχει μήκος 160χιλιόμετρα, ενώ θα συνδέει την Κομοτηνήμε την Στάρα Ζαγκόρα μέσω Ντιμίτροφγκραντκαι θα είναι δυναμικότητας ετησίως 3-5δισ. κυβικών μέτρων με δυνατότηταεπέκτασης σε περίπτωση πρόσθετωνδιαθέσιμων πηγών προμήθειας αερίου στομέλλον.


Όπωςπρογραμματίζεται η έναρξη των εργασιώντοποθετείται στα μέσα του 2010, ενώ ηέναρξη της λειτουργίας υπολογίζεταιστο τέλος του 2009 ή στις αρχές του 2013. Τοέργο προϋπολογίζεται στα 120 εκατ. ευρώκαι έχει ενταχθεί στο Σχέδιο Ανάκαμψηςτης Ευρωπαϊκής Οικονομίας της Ε.Ε. μεχρηματοδότηση η οποία προβλέπεται στα45 εκατ. ευρώ.


Φ.Λ.