Skip to main content

Συνεργασία Ελλάδας-Ισραήλ στον τουρισμό

Τις προσπάθειες για την διαφοροποίηση και ανάπτυξη του μοντέλου τουρισμού που προσφέρει το Ισραήλ ανέλυσε σήμερα υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου τουρισμού της χώρας, στην πρεσβεία του Ισραήλ σ
Τις προσπάθειες για τη διαφοροποίηση και ανάπτυξη του μοντέλου τουρισμού που προσφέρει το Ισραήλ, πέραν του καθιερωμένου «προσκυνηματικού τουρισμού» που φέρνει εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες στους Αγίους Τόπους κάθεχρόνο, ανέλυσε σήμερα υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείουτουρισμού της χώρας, στην πρεσβεία του Ισραήλ στην Αθήνα.

Ο κ. Γεχούδα Σεν είπε ότι το ισραηλινό υπουργείο τουρισμού προωθεί δυναμικά πλέον τη συνεργασία με ξένους τουριστικούς πράκτορες και μεγάλα γραφεία ταξιδιών, έχοντας κύριο στόχο «να έρχονται περισσότεροι επισκέπτες στο Ισραήλ».

Η ανάδειξη των θέρετρων του Ισραήλ «των 4 θαλασσών» - Μεσόγειος, Ερυθρά Θάλασσα, Νεκρά Θάλασσα και Γαλιλαία - του Τελ-Αβίβ ως όλο και πιο δημοφιλή προορισμό τύπου «city break» και ο σημαντικός τομέας του συνεδριακού τουρισμού είναι μερικοί μόνο από τους άξονες της νέα τουριστικής πολιτικής της χώρας που ο κ. Σεν περιέγραψε αργότερα σε ομιλία του σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας για επιχειρηματίες του κλάδου.

Κατά το 2008 πάνω από 22.000 Έλληνες επισκέφτηκαν το Ισραήλ, ενώ ο αριθμός έπεσε στις 16.000 το 2009 σε μια ομολογουμένως κακή χρονιά για την παγκόσμια τουριστική βιομηχανία. Παρόλα αυτά ο αριθμός κατά το πρώτο τρίμηνο του 2010 είναι ενθαρρυντικός, με πάνω από 5.200 επισκέπτες, μιας και το Πάσχα γιορτάστηκε το Μάρτιο φέτος.

Επί 10 πολλαπλασιάζουν τον αριθμό αυτό οι Ισραηλινοί για να εκμαιεύσουν τον αριθμό αφίξεων Ισραηλινών στην Ελλάδα, δηλαδή κυμαίνεται σε επίπεδο άνω των 200.000 επισκεπτών σε ετήσια βάση.

Βέβαια, ο κ. Σεν, ο οποίος είναι διευθυντής της διεύθυνσης κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης στο υπουργείο τουρισμού του Ισραήλ, υπενθύμισε κάτι που γνωρίζουν, δυστυχώς, πολύ καλά οι τουριστικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα, το γεγονός ότι οι τιμές στην Ελλάδα της «ευρωζώνης» εκτοξεύτηκαν τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα δεκάδες χιλιάδες Ισραηλινοί να προτιμήσουν Μεσογειακούς προορισμούς εκτός ευρωζώνης, κυρίως στη γειτονική Τουρκία.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι δεν κρύβουν το γεγονός ότι αναμένεται σημαντική αύξηση αφίξεων Ισραηλινών στην Ελλάδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον απόηχο της επιδείνωσης των πολιτικών σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ, καθώς υπάρχει επίσης η αίσθηση ότι η Ελλάδα αποτελεί το πιο κοντινό Δυτικοευρωπαϊκό κράτος στην Μέση Ανατολή.