Skip to main content

Συνέντευξη της Ντόρας Μπακογιάννη στη Voria.gr

Για τα διλήμματα των εκλογών, την τακτική του ΠΑΣΟΚ αλλά και τα εθνικά θέματα μιλά στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στη voria.gr η Ντόρα Μπακογιάννη.

Για τα διλήμματα των εκλογών, την τακτική του ΠΑΣΟΚ αλλά και τα εθνικά θέματα μιλά στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στη voria.gr η Ντόρα Μπακογιάννη.
Το κείμενο της συνέντευξης έχει ως εξής:

Ντόρα Μπακογιάννη: Πριν αρχίσουμε τη συνέντευξη θα ήθελα να σας ευχαριστήσω που με φιλοξενείτε σήμερα στη διαδικτυακή σας σελίδα και να σας ευχηθώ καλή επιτυχία.

Πιστεύετε πραγματικά πως μπορούν να ανατραπούν τα πράγματα υπέρ της Νέας Δημοκρατίας;

Ναι, το πιστεύω. Προφανώς και είναι δύσκολη αυτή η αναμέτρηση. Και περιμένω ότι μετά από πεντέμισι χρόνια διακυβέρνησης, οι πολίτες θα μας κρίνουν αυστηρά. Όμως εμείς τολμάμε τη σύγκριση. Μιλάμε τη γλώσσα της ευθύνης, τη γλώσσα της αλήθειας. Και στις 4 Οκτωβρίου θα δώσουμε μια ηχηρή απάντηση στο λαϊκισμό του ΠΑΣΟΚ.  

Γιατί οι πολίτες να επιλέξουν το δύσκολο δρόμο της Νέας Δημοκρατίας και όχι τον πιο εύκολο του ΠΑΣΟΚ; Ποιες οι συνέπειες για την ελληνική οικονομία;

Είναι αλήθεια ότι η Νέα Δημοκρατία προτείνει ένα δρόμο απαραίτητων μεταρρυθμίσεων για τα επόμενα δύο χρόνια. Κάνουμε υπεύθυνα μια δύσκολη πρόταση πολιτικής που όμως εγγυάται την αναθέρμανση της οικονομίας μας, την προσέλκυση νέων επενδύσεων και την αυτοτροφοδοτούμενη ανάπτυξη. Αντίθετα, το ΠΑΣΟΚ μοιράζει ανέφικτες προεκλογικές υποσχέσεις που με ένα συντηρητικό υπολογισμό φτάνουν τα 10,3 δις ευρώ. Συνεπώς, αν υλοποιήσει ο κύριος Παπανδρέου τις υποσχέσεις του, το έλλειμμα θα υπερδιπλασιαστεί και οι συνέπειες για την οικονομία μας θα είναι καταστροφικές. 

Πιστεύετε ότι η επιχείρηση «καθαρά ψηφοδέλτια» που επιχείρησε ο Κώστας Καραμανλής πέτυχε πραγματικά;

Επιτρέψτε μου να μη μπω σε μια διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης που αφορά συνάδελφους και συναγωνιστές. Αυτή η συζήτηση είναι δυσάρεστη και αντιπαραγωγική, ιδιαίτερα αυτή την ώρα. Τώρα είναι ώρα μάχης. Ώρα συμπόρευσης και αγώνα για τη νίκη στις 4 Οκτωβρίου. 

Εσείς θα θέσετε υποψηφιότητα στην κούρσα της διαδοχής αν το θέμα αυτό τεθεί την επόμενη μέρα;

Θέμα διαδοχής δεν θα τεθεί την επόμενη μέρα των εκλογών. Το έχει πει επανειλημμένα ο Πρωθυπουργός, το επαναλαμβάνω και εγώ σήμερα. Η Νέα Δημοκρατία έχει αρχηγό τον οποίο κανένας βουλευτής και κανένα στέλεχος δεν αμφισβητεί. Τελεία και παύλα. 

Ως Υπουργός Εξωτερικών, τι απαντάτε σήμερα στα Σκόπια για το θέμα της ονομασίας;

Απαντώ ότι η Ελλάδα θέλει να δει την ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει με εκπτώσεις στα κριτήρια εισόδου. Το ζήτημα της ονομασίας είναι πάνω από όλα ζήτημα καλής γειτονίας και στο πλαίσιο αυτό οι παρελκυστικές τακτικές της πολίτικης ηγεσίας των Σκοπίων δε βοηθούν. Από κοινού οφείλουμε να βρούμε μια λύση χωρίς νικητές και ηττημένους. Μια λύση στη βάση μιας σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό που θα ισχύει έναντι όλων.  Αυτός είναι ο μόνος δρόμος μετά τις ομόφωνες αποφάσεις που πέτυχε η κυβέρνηση μας στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι το Μάρτιο του ΄08 και στις Συνόδους της Ε.Ε.

Πιστεύετε ότι η Ελλάδα, ασκώντας μια συνολική περιφερειακή πολιτική στη γειτονιά της μπορεί να εντάξει ομαλά και τα Σκόπια; Το εκκρεμές ζήτημα της ονομασίας δεν θέτει εμπόδια;

Κοιτάξτε, πρόκειται για δύο διαφορετικά θέματα. Εμείς ακολουθούμε σταθερή περιφερειακή πολιτική ανάπτυξης  με στόχο να στηρίξουμε την ευρωατλαντική πορεία των γειτόνων μας. Στο πλαίσιο αυτό, μέσω του Ελληνικού Σχεδίου για την Οικονομική Ανασυγκρότηση των Βαλκανίων (ΕΣΟΑΒ) χρηματοδοτούμε με 550 εκ. ευρώ έργα, επενδύσεις και δράσεις σε επτά βαλκανικές χώρες μέχρι το 2011. Επίσης, σε συνέχεια της Ατζέντας της Θεσσαλονίκης, η Ελλάδα παρουσίασε στις Βρυξέλλες το Νοέμβριο του 2007 το σχέδιο των πέντε σημείων που επιχείρησε να βγάλει από το «ψυγείο» την ενταξιακή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων. Τα τελευταία πεντέμισι χρόνια, μετά από μεγάλο διάστημα απουσίας, η Ελλάδα επαναδιεκδικεί την ηγετική της θέση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ενώ η Θεσσαλονίκη γίνεται πύλη εισόδου και επικοινωνίας, γίνεται ουσιαστικά το πολιτιστικό και εμπορικό κέντρο ολόκληρης της Χερσονήσου του Αίμου. 

Όσον αφορά τώρα στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ, πιστεύετε ενόψει και της Έκθεσης Αξιολόγησης το Δεκέμβριο ότι χρειάζεται η Ελλάδα να αναθεωρήσει τη στρατηγική της;

Όχι, εμείς έχουμε μια ξεκάθαρη θέση έναντι της Τουρκίας. Και είναι άποψη μου, ότι η θέση αυτή δεν πρέπει να αλλάξει. Η πολιτική που ακολουθούμε εκφράζει το μεγαλύτερο μέρος του πολιτικού κόσμου στην Ελλάδα  και στηρίζει με ουσιαστικό τρόπο την ενταξιακή πορεία της γειτονικής μας χώρας στην ΕΕ. Εμείς είμαστε ίσως οι πιο συνεπείς και ειλικρινείς υποστηρικτές της ενταξιακής προοπτικής της Τουρκίας. Όχι όμως άνευ όρων. Λέμε ξεκάθαρα στην Τουρκία ότι Ευρώπη α λα καρτ δεν υπάρχει. Υπάρχουν κριτήρια και προϋποθέσεις για όλους που πρέπει να τηρούνται. Και η θέση μας παραμένει: πλήρης συμμόρφωση – πλήρης ένταξη.

Στη δήλωση του Γιώργου Παπανδρέου ότι προτίθεται να επανεξετάσει τη συμφωνία για τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη τι απαντάτε;

Μέχρι σήμερα το σύνολο σχεδόν του πολιτικού κόσμου στην Ελλάδα συμφωνούσε στα εξωτερικά θέματα. Εύχομαι λοιπόν οι τελευταίες άστοχες τοποθετήσεις εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ πάνω σε αυτό το θέμα να μην τραυματίσουν τη συνέχεια και συνέπεια της εξωτερικής πολιτικής της χώρας μας. Στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής οφείλουμε να διατηρήσουμε το εθνικό μέτωπο αρραγές. 

 

Business Story
Off