Skip to main content

Συνέδριο ΠΑΣΟΚ πριν... τον Σεπτέμβριο

Αυξάνονται οι φωνές στο εσωτερικό του Κινήματος μετά την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος και του εφαρμοστικού νόμου.

Του Σπύρου Νάννου

Η ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος και του εφαρμοστικού νόμου αλλάζουν τα δεδομένα στο ΠΑΣΟΚ, καθώς τα σκληρά μέτρα αντιτίθενται στο καταστατικό και στις ιδρυτικές αρχές του Κινήματος. Και ήδη, αρκετά μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, τις επόμενες ημέρες, θα ζητήσουν την άμεση διεξαγωγή Συνεδρίου του Κόμματος, κάτι που σημειωτέον έχει ζητήσει επανειλημμένα η Αριστερή Πρωτοβουλία του Γιώργου Παναγιωτακόπουλου.

Ειδικότερα και σύμφωνα με πληροφορίες της voria.gr, οι εκλογικές ζυμώσεις στα επιτελεία των κομμάτων είναι έντονες (ανακοινώθηκε σήμερα πως και ο Αντώνης Σαμαράς θα κάνει... περιοδείες), με αποτέλεσμα η εκλογική βάση του ΠΑΣΟΚ να είναι σε συναγερμό, κάτι που αποδεικνύεται και από το γεγονός πως η Ιπποκράτους έχει ζητήσει από τις νομαρχιακές επιτροπές να είναι σε εκλογική ετοιμότητα.

Ωστόσο, στο Κίνημα οι φωνές εκείνες που ζητούν έκτακτο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ ώστε να επανακαθοριστεί η φυσιογνωμία του κόμματος αυξάνονται, ιδιαίτερα τώρα που «πέρασαν» από τη Βουλή το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα και ο εφαρμοστικός νόμος.

Μάλιστα, αρκετά μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, μαζεύουν υπογραφές ώστε να αναγκάσουν τον Γιώργο Παπανδρέου να αποφασίσει για έκτακτο Συνέδριο και μάλιστα αυτό να γίνει πριν το... Σεπτέμβριο.

Και το δικαιολογούν φέροντας στο προσκήνιο άρθρα του καταστατικού του ΠΑΣΟΚ που είναι σε πλήρη αντίθεση με όσα συμβαίνουν σήμερα στην πολιτική σκηνή. Για παράδειγμα στο άρθρο 4, παράγραφος 6 του Καταστατικού επισημαίνεται πως το ΠΑΣΟΚ έχει σταθερούς στόχους, όπως την κατοχύρωση της εθνικής ομοψυχίας για την υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων, τη διασφάλιση και διεύρυνση των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων των πολιτών, τη δίκαιη κατανομή του εθνικού πλούτου, την υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος και την εγγύηση της καθολικής πρόσβασης στα δημόσια αγαθά, του δημόσιου ελέγχου των υποδομών και των επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας κοκ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Μιχάλης Καρχιμάκης έχει ενημερώσει σχετικά το Μέγαρο Μαξίμου και απομένει πλέον η απάντηση του Γιώργου Παπανδρέου.