Skip to main content

Συνεδριάζει την άλλη εβδομάδα η Ιερά Σύνοδος

Συνέρχεται από την Δευτέρα 12 ως και την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2009 στην τακτική της Συνέλευση η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.Περουσία της εκκλησίας και αποτέφρωση τα θέματα.
Συνέρχεται από την Δευτέρα 12 ως και την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2009 στην τακτική της Συνέλευση η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Πιο συγκεκριμένα, το πρωί της Δευτέρας, 12 Οκτωβρίου, θα τελεσθεί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στο Συνοδικό Παρεκκλήσιο των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, Καθολικό της Ιεράς Μονής Πετράκη, ιερουργούντος του νεωτέρου τη τάξει Μητροπολίτη Παροναξίας Καλλινίκου. Στις 9:00 θα αρχίσουν οι εργασίες των Συνεδριάσεων με Εναρκτήρια Ιερά Ακολουθία στο Μέγα Συνοδικό.

Κατόπιν θα παρουσιασθούν οι εισηγήσεις του Μητροπολίτη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου Προκοπίου με θέμα α) «Ο περί Εκκλησιαστικών Δικαστηρίων Νόμος. Πρότασις, β) Η διάταξις της παραγράφου 8 (περί διαθεσιμότητος Μητροπολιτών) του άρθρου 34 του Ν. 590/1977 "Περί Καταστατικού Χάρτου της Εκκλησίας της Ελλάδος», και του Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιεροθέου με θέμα: «Η λειτουργία του Συνοδικού Πολιτεύματος στην Εκκλησία της Ελλάδος».
Μετά το τέλος των εισηγήσεων θα γίνει η συμπλήρωση του Καταλόγου των προς Αρχιερατείαν Εκλογίμων Κληρικών.

Την επομένη, Τρίτη 13 Οκτωβρίου, θα παρουσιασθούν οι ακόλουθες εισηγήσεις του Μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικολάου με θέμα: «Αποτέφρωση νεκρών. Πρόκληση Ποιμαντικής ευθύνης και μαρτυρίας» και του Μητροπολίτη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως Ιερεμίου με θέμα «Τρόποι κατηχήσεως του πληρώματος της Εκκλησίας στο σύγχρονο γίγνεσθαι».

Την Τετάρτη 14 Οκτωβρίου, θα παρουσιαστεί η εισήγηση του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου με θέμα «Εκκλησιαστική Περιουσία. Ιστορική Αναδρομή. Νέα πρόταση», και του Μητροπολίτη Ιωαννίνων Θεοκλήτου με θέμα «Η σημερινή κατάσταση της εκκλησιαστικής περιουσίας».

Την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου, ώρα 9:00 θα παρουσιασθούν οι ακόλουθες εισηγήσεις του Μητροπολίτη Φθιώτιδος Νικολάου με θέμα: «Ενδογενή και Εξωγενή Προβλήματα της Ιερατικής διακονίας στην σημερινή Κοινωνία» και του Μητροπολίτη Σάμου και Ικαρίας Ευσεβίου με θέμα «Εικόνα του φιλανθρωπικού και κοινωνικού έργου της Εκκλησίας σήμερα».

Την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου, θα ακολουθήσουν οι εισηγήσεις του Μητροπολίτη Ηλείας Γερμανού με θέμα «Περί των εξ (6) θέσεων Βοηθών Επισκόπων του Ν. 1951/ 1991» και του Μητροπολίτη Ζακύνθου Χρυσοστόμου με θέμα «Περί της άρσεως του επιτιμίου ακοινωνησίας εις τον Σεβασμιώτατον Μητροπολίτην κ. Νικόδημον Γκατζιρούλην».