Skip to main content

Συνεδριάζει σήμερα η Εθνική Επιτροπή για τον ιό Η1Ν1

Η κατάσταση δεν κρίνεται δραματική και η γρίπη αναμένεται να έχει ήπια συμπτώματα. Χρειάζεται ωστόσο επαγρύπνηση, συντονισμός και ενημέρωση σύμφωνα με τους υπουργούς υγείας της ΕΕ. Δηλώσεις Ξενογιαννα
Συνεδριάζει σήμερα η Εθνική Επιτροπή για τη Γρίπη. Αναμένονται δηλώσεις της υπουργού μετά τη συνεδρίαση.

Υπουργοί Υγείας

Το χρονοδιάγραμμα των μαζικών εμβολιασμών κατά τού ιού H1N1 και η ασφάλεια τού νέου εμβολίου, συζητήθηκαν στην έκτακτη σύσκεψη των Ευρωπαίων υπουργών Υγείας στο Λουξεμβούργο, στην οποία μετείχε και η νέα υπουργός της χώρας μας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Η υπουργός τόνισε οτι ενημέρωσε τους υπουργούς για τις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης στην υγεία και ότι το εθνικό σχέδιο για την πανδημία Γρίπης θα αξιολογείται ανάλογα με τις συγκυρίες.

Οπως τονίστηκε η κατάσταση δεν κρίνεται δραματική και η γρίπη αναμένεται να έχει ήπια συμπτώματα. Χρειάζεται ωστόσο επαγρύπνηση, συντονισμός και ενημέρωση  ενώ το εμβόλιο παραμένει ο πιο αποτελεσματικός τρόπος προστασίας.
Επίσης ο εμβολιασμός προχωρά κανονικά αλλά δεν έχει ληφθεί απόφαση για κοινή παραγγελία. Περίπου 10 χώρες έχουν προβλήματα με το εμβόλιο πλην ωστόσο της Ελλάδας.

Στη Ελλάδα, δεν θα γίνουν μαζικοί εμβολιασμοί πριν από τα τέλη Οκτώβρη κι όπως είπε η νέα υπουργός, χρειάζεται επιτάχυνση των διαδικασιών, στάθμιση των δεδομένων και κατόπιν θα αποφασιστεί πότε θα ανοίξει το πρώτο εμβολιαστικό κέντρο στην Ελλάδα.

Την ανάγκη παραμονής σε επαγρύπνηση έναντι της νέας γρίπης, παρά το ότι ο ιός δεν δείχνει προς το παρόν να έχει δραματική εξάπλωση, υπογράμμισε η σουηδική προεδρία της ΕΕ. Παράλληλα, συνέστησε στους Ευρωπαίους να εμβολιασθούν για λόγους πρόληψης και αλληλεγγύης.

«Μολονότι η κατάσταση της πανδημίας δεν είναι αυτή τη στιγμή ιδιαίτερα δραματική, θα πρέπει να ακούμε τους ειδικούς που λένε: δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να χαλαρώσουμε την επαγρύπνιση» δήλωσε η Μαρία Λάρσον, υπουργός Υγείας της Σουηδίας.

«Ο εμβολιασμός είναι ο καλύτερος τρόπος για να προστατευθούμε και να είμαστε αλληλέγγυοι με τους άλλους» πρόσθεσε. «Είναι επίσης σημαντικό να προστατεύσουμε την κοινωνία μας ώστε και οι υγειονομικές υπηρεσίες να είναι σε θέση να συνεχίσουν να λειτουργούν ικανοποιητικά» συμπλήρωσε.

«Ο εμβολιασμός είναι εθελοντικός. Εμείς είμαστε εδώ για να συμβουλεύουμε τον κόσμο» ανέφερε από την πλευρά της η επίτροπος Υγείας Αντρούλα Βασιλείου.

«Ευτυχώς η επιδημία δεν είναι μέχρι τώρα σοβαρή. Δεν ξέρουμε όμως πώς θα εξελιχθεί με την αλλαγή του καιρού. Πρέπει λοιπόν να είμαστε προετοιμασμένοι για το χειρότερο, ελπίζοντας ότι το χειρότερο δεν θα έλθει» πρόσθεσε.

Η Αυστραλία και η Κίνα έχουν αρχίσει ήδη τους εμβολιασμούς στις ευπαθείς ομάδες.
Σε λίγες ημέρες ξεκινούν και οι Ηνωμένες Πολιτείες, με περίπου τους μισούς Αμερικανούς να δηλώνουν ότι δεν θα κάνουν το εμβόλιο, καθώς θεωρούν ότι δεν έχουν γίνει αρκετές κλινικές μελέτες.