Skip to main content

Συνεδριάζει η ΚΟ της ΝΔ

Συγκαλείται στις 13:30 η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, με αντικείμενο τις τελευταίες εξελίξεις, έπειτα από την απόφαση της κυβέρνησης να επισπεύσει την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Συγκαλείται στις 13:30 η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, με αντικείμενο τις τελευταίες εξελίξεις, έπειτα από την απόφαση της κυβέρνησης να επισπεύσει την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Την Τετάρτη ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, έστειλε το δικό του μήνυμα σχετικά με την προεδρική εκλογή, λέγοντας ότι οι πολίτες δεν θέλουν εκλογές και θα τιμωρήσουν εκείνον που θα προσπαθήσει να τις επιβάλλει, συμπληρώνοντας: «Τώρα είναι η ώρα της ευθύνης των βουλευτών».

Παράλληλα, έκλεισε τη συζήτηση που είχε ανοίξει λίγο νωρίτερα σχετικά με αλλαγή του υποψηφίου Προέδρου στην τελευταία ψηφοφορία, λέγοντας: «Τώρα διαδίδουν ότι δεν θα είναι υποψήφιος ο Σταύρος Δήμας μέχρι το τέλος. Ο Σταύρος Δήμας θα είναι υποψήφιος για τρεις ψηφοφορίες. Ο κόσμος θα τιμωρήσει εκείνον που εκβιάζει πρόωρες εκλογές».

Τι λένε γαλάζια στελέχη για την υποψηφιότητα Δήμα

Αναφορικά με το όνομα του Σταύρου Δήμα ως υποψηφίου για την Προεδρία της Δημοκρατίας, η εκπρόσωπος της ΝΔ, Άννα Ασημακοπούλου, είπε: «Εξαιρετικός ο κ. Δήμας, μόνο καλά λόγια έχω να πω γι αυτόν. Νομίζω ότι για τον θεσμό και το αξίωμα είναι ένας άνθρωπος απολύτως κατάλληλος».

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, χαρακτήρισε «σωστή» την απόφαση της κυβέρνησης να φέρει κατά λίγες εβδομάδες μπροστά την προεδρική εκλογή «γιατί ξεκαθαρίζει το πολιτικό τοπίο. Υπήρχε μια πολιτική αβεβαιότητα, που επηρέαζε και τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα» είπε, μιλώντας στον ραδιοσταθμό Real.

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης πρόσθεσε: «Τα διλήμματα είναι πολύ απλά: Ή εκλέγουμε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η κυβέρνηση συνεχίζει και ολοκληρώνει τη διαπραγμάτευση και γίνεται με ομαλό τρόπο η μετάβαση από τη μνημονιακή εποχή στην εποχή της πλήρους ανεξαρτησίας ή οδηγούμαστε σε εκλογές με άγνωστες συνέπειες».

«Ασφαλώς και υπάρχει, και θεωρητικά και επί της ουσίας, το ενδεχόμενο να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας» δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Βήμα FM» ο υπουργός Εσωτερικών Αργύρης Ντινόπουλος.

Απέρριψε το περί αποστασίας επιχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας: «Η κουβέντα περί αποστασίας, για να δείτε το γελοίο του επιχειρήματος αυτού, δεν υπάρχει σε μια φανερή ψηφοφορία. Είναι αυτό που λένε οι Άγγλοι contradiction interni. Ακυρώνει η μία την άλλη. Η ψηφοφορία του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν είναι μυστική, όπως γινόταν μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του '80. Είναι φανερή, και σε μια φανερή ψηφοφορία, τι συνδιαλλαγή και αποστασία μπορεί να γίνει;».

Αναφερόμενος στην επίσπευση της προεδρικής εκλογής είπε πως «στην πολιτική δεν πρέπει ποτέ να αιφνιδιάζεται κανείς» και σημείωσε: «Είναι φανερό ότι τις τελευταίες ώρες και ημέρες, μετά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, η πολιτική που ακολουθούσε ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ακραίες θέσεις που υιοθετούσε -όπως μας έλεγε στη Βουλή ότι αν ψηφίσουμε για Πρόεδρο της Δημοκρατίας είμαστε κάτι σαν προδότες και αποστάτες- δεν μπορούσαν παρά να οδηγήσουν σε μια συγκεκριμένη απόφαση. Είναι μια απόφαση ευθύνης και εγώ και όλοι οι συνάδελφοί μου στο Κοινοβούλιο μπαίνουμε μπροστά σε μια καθοριστική απόφαση. Θέλουμε σταθερότητα, ομαλότητα; Την οριστική έξοδο από το Μνημόνιο; Ή την περιπέτεια; Η χώρα βγαίνει οριστικά από το Μνημόνιο. Αν θα βγει τον Δεκέμβρη ή στις αρχές Φλεβάρη, δεν έχει ιδιαίτερη σημασία. Αυτό που θέλουν οι Έλληνες είναι ομαλότητα και σταθερά βήματα εξόδου από το Μνημόνιο».