Skip to main content

Συνάντηση της αντιπροέδρου της Βουλής με υφυπουργούς ΥΠΕΞ Γαλλίας- Γερμανίας

Η αντιπρόεδρος της Βουλής και πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κυρία Ροδούλα Ζήση συναντήθηκε σήμερα με το Γάλλο υφυπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, κ. Lellouche, και με το Γερμανό Αναπληρωτή υ
Η αντιπρόεδρος της Βουλής και πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κυρία Ροδούλα Ζήση, επικεφαλής αντιπροσωπείας της Επιτροπής, στην οποία μετείχαν οι κ.κ. Ηλίας Μόσιαλος, Κωστής Χατζηδάκης και Ιωάννης Κοραντής, συναντήθηκε σήμερα, στο Μέγαρο της Βουλής των Ελλήνων, με το Γάλλο υφυπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, κ. Pierre Lellouche, και με το Γερμανό Αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, κ. Werner Hoyer.

Κατά τη συνάντηση, η κυρία Ζήση έθεσε στους δύο υπουργούς όλα τα τρέχοντα ζητήματα της διμερούς και ευρωπαϊκής ατζέντας, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, την ανάγκη για μία κοινή ευρωπαϊκή πολιτική δράση όσον αφορά στον αντίκτυπο της δημοσιονομικής κρίσης, που πλήττει πλέον όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά ολόκληρη την Ευρωζώνη. Επιπλέον, η κυρία Ζήση χαιρέτισε την κοινή πρωτοβουλία Γαλλίας και Γερμανίας για την επιβολή φόρου στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, ενόψει της Συνόδου G20 στο Τορόντο του Καναδά.

Τονίζοντας ότι οι αναγκαίες θυσίες που έχει ήδη υποστεί ο ελληνικός λαός οφείλουν να έχουν αντίκρισμα στη μελλοντική αναπτυξιακή προοπτική της χώρας, η κυρία Ζήση χαρακτήρισε θετικό βήμα την κατάρτιση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος για την αναπτυξιακή στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης με ορίζοντα δεκαετίας, το οποίο θα πρέπει να είναι προσανατολισμένο στην πράσινη, βιώσιμη ανάπτυξη, ώστε η οικονομική ανάκαμψη να συμβαδίσει με την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και την ενσωμάτωση ενός νέου ενεργειακού μοντέλου στην Ευρώπη, με έμφαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στην επιστημονική έρευνα και στην καινοτομία.

Τέλος, αναφερόμενη στις άριστες διμερείς σχέσεις της Ελλάδας με τις δύο χώρες, η κυρία Ζήση τόνισε ότι δεν θα πρέπει να αφήσουμε τις υπερβολές ορισμένων ΜΜΕ να αλλοιώσουν την παραδοσιακή φιλία και συνεργασία σε πολιτικό, οικονομικό, πολιτιστικό και τουριστικό επίπεδο.

Από την πλευρά τους, οι κ.κ. Lellouche και Hoyer επιβεβαίωσαν την ανάγκη ευρωπαϊκής αλληλεγγύης έναντι προβλημάτων, όπως η οικονομική κρίση, που πλήττουν όλες τις χώρες-μέλη, συμφώνησαν δε με την τοποθέτηση της κυρίας Ζήση για την αναπόδραστη ανάγκη ενότητας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μεταφραζόμενης σε συγκεκριμένες πράξεις και όχι λόγια, δεδομένου ότι μόνο μια ενωμένη Ευρώπη μπορεί να σταθεί στις μεγάλες οικονομικές, πολιτικές και δημογραφικές προκλήσεις του μέλλοντος.

Ο κύριος Μόσιαλος, στην τοποθέτησή του, επεσήμανε την απουσία ηγεσίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η οποία είχε σαν αποτέλεσμα μια μεγάλη καθυστέρηση στη λήψη των αναγκαίων αποφάσεων, κάτι που τελικά αύξησε το κόστος τους. Ο κύριος Χατζηδάκης δήλωσε ότι τη στιγμή της κρίσης χρειαζόμαστε «περισσότερη Ευρώπη», υπογραμμίζοντας ότι μπροστά στην ανάγκη εξόδου από την κρίση, η συντριπτική πλειοψηφία του πολιτικού κόσμου έχει τη διάθεση διακομματικής, από κοινού αντιμετώπισης. Τέλος, ο κύριος Κοραντής ζήτησε όχι «περισσότερη», αλλά μια «άλλη Ευρώπη», μια Ευρώπη με γενναία πολιτική ηγεσία και θεσμική εμβάθυνση σε ουσιαστικούς τομείς πολιτικής.