Skip to main content

Συνάντηση Σουλεϊμάν - αντιπολίτευσης στην Αίγυπτο

Ο Σουλεϊμάν θα έχει σήμερα στις 11:00 το πρωί συνομιλίες με την αντιπολίτευση, στις οποίες θα συμμετάσχουν για πρώτη φορά και οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, για να δουν «μέχρι ποιο σημείο είναι έτοιμη η ηγε

Οι ταραχές στην Αίγυπτο θα μπορούσαν να γίνουν εξαιρετικά σκληρές και επικίνδυνες, προειδοποίησε ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, μετά την 12η ημέρα των διαδηλώσεων κατά του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ.

Ο Μουμπάρακ προχώρησε σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης και η ηγεσία του κόμματός του παραιτήθηκε, όμως ο 82χρονος ηγέτης επιμένει ότι θα παραμείνει στην εξουσία μέχρι τις εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Ο αιγύπτιος πρόεδρος διόρισε τον Χόσαμ Μπαρντάουι γενικό γραμματέα του κόμματος και ο γιος του Μουμπάρακ, Γκαμάλ, παραιτήθηκε από την προεδρία της πολιτικής επιτροπής υπέρ του Μπαρντάουι, ο οποίος διατηρεί καλές σχέσεις με την αντιπολίτευση.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επανέλαβαν ότι απαιτείται σταδιακή αλλαγή της πολιτικής κατάστασης και πως είναι αναγκαίος ο διάλογος ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση. Η Ουάσινγκτον χαρακτήρισε «θετικό βήμα» την αλλαγή στην ηγεσία του Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος, αλλά πρόσθεσε πως πρέπει να υπάρξουν επιπλέον κινήσεις.

Ο Ελ Μπαραντέι, ηγετική μορφή της αιγυπτιακής αντιπολίτευσης, επισήμανε πως θα είναι «σημαντικό πλήγμα» αν οι ΗΠΑ στηρίξουν τον Μουμπάρακ ή τον αντιπρόεδρο Ομάρ Σουλεϊμάν για να ηγηθούν της μεταβατικής κυβέρνησης με στόχο τις πολιτικές αλλαγές.

Ο Σουλεϊμάν θα έχει σήμερα στις 11:00 το πρωί συνομιλίες με την αντιπολίτευση, στις οποίες θα συμμετάσχουν για πρώτη φορά και οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, για να δουν «μέχρι ποιο σημείο είναι έτοιμη η ηγεσία να δεχτεί τα αιτήματα του λαού», επισημαίνεται σε ανακοίνωσή τους.

Οι διαδηλώσεις στο Κάιρο χθες Σάββατο ήταν μικρότερες σε σχέση με την μεγάλη κινητοποίηση της Παρασκευής. Σήμερα, πρώτη ημέρα της εργάσιμης εβδομάδας στην Αίγυπτο θα διαπιστωθεί αν οι διαδηλωτές διατηρούν την αποφασιστικότητά τους.

Ο Ελ Μπαραντέι δήλωσε πως δεν πιστεύει ότι θα μειωθεί η ένταση των διαδηλώσεων, αλλά εξέφρασε την ανησυχία του για την πιθανότητα να γίνουν «σκληρότερες και αιματηρές».

«Φυσικά και υπάρχει κούραση», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως «ένας βασικός πυρήνας των διαδηλωτών παραμένει και δεν θα παραιτηθεί μέχρι να φύγει ο Μουμπάρακ».

«Το θέμα είναι ότι (οι διαδηλωτές) μπορούν να γίνουν πιο σκληροί και οργισμένοι. Δεν θέλω να δω για όμορφη, ειρηνική επανάσταση να μετατρέπεται σε αιματηρή», τόνισε.