Skip to main content

Συνάντηση Πούτιν-Αχμαντινετζάντ στην Κωνσταντινούπολη

Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ στην Κωνσταντινούπολη πριν από την ψηφοφορία του Συμβουλίου Ασφαλείας για την ενίσχ
Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ στην Κωνσταντινούπολη πριν από την ψηφοφορία του Συμβουλίου Ασφαλείας για την ενίσχυση του καθεστώτος των κυρώσεων κατά της Τεχεράνης.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος συμμετέχει σε περιφερειακή διάσκεψη που διεξάγεται στην Κωνσταντινούπολη, δήλωσε ότι οι κυρώσεις δεν πρέπει να είναι «υπερβολικές». Ο ρώσος πρωθυπουργός δήλωσε επίσης ότι ο ιρανικός πυρηνικός σταθμός του Μπουσέρ θα τεθεί σε λειτουργία τον Αύγουστο.

Στη Μόσχα, ο διευθυντής της ρωσικής υπηρεσίας ατομικής ενεργείας Rosatom Σεργκέι Κιριένκο δήλωσε ότι η Ρωσία και το Ιράν θα εκμεταλλευθούν από κοινού τον πυρηνικό σταθμό του Μπουσέρ.

«Καθώς η χώρα αυτή (το Ιράν) μόλις αρχίζει να χρησιμοποιεί πυρηνική ενέργεια, δεν έχει ακόμη την εμπειρία για να εκμεταλλευθεί έναν τέτοιο σταθμό. Συμφωνήσαμε για τη συνεργασία των ειδικών μας στο πλαίσιο μιας συνεκμετάλλευσης. Για ορισμένα χρόνια ο πυρηνικός σταθμός θα λειτουργεί με προσωπικό και των δύο χωρών», είπε.

Η κατασκευή του πυρηνικού σταθμού του Μπουσέρ ολοκληρώθηκε επισήμως τον Φεβρουάριο και η Ρωσία έχει ήδη παραδώσει το απαραίτητο για τη λειτουργία του πυρηνικό καύσιμο.

Αλλά μένει η «τεχνική» εκκίνησή του με την δοκιμή του εξοπλισμού του. Το στάδιο αυτό προηγείται της έναρξης λειτουργίας του σταθμού. Η Ρωσία έχει ήδη ανακοινώσει ότι η εκκίνηση του σταθμού του Μπουσέρ θα πραγματοποιηθεί, ακόμη και σε περίπτωση ενίσχυσης του καθεστώτος των κυρώσεων του ΟΗΕ εναντίον της Τεχεράνης.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας θα συνέλθει σήμερα για να συζητήσει σχετικό σχέδιο απόφασης.

Η κατασκευή του πυρηνικού σταθμού του Μπουσέρ είχε αρχίσει από την εταιρεία Siemens πριν ακόμη την επανάσταση του 1979 και στη συνέχεια διακόπηκε εξαιτίας του πολέμου Ιράν-Ιράκ το 1980. Η Ρωσία επανέλαβε τις εργασίες το 1994 και η ολοκλήρωσή τους είναι αρχικά προγραμματισθεί για το 1999.