Skip to main content

Συνάντηση Παπανδρέου-Μπαρνιέ με την ελληνική κρίση στο επίκεντρο

Τα προβλήματα που αντιμετώπισε η χώρα, αλλά και οι αντιδράσεις της κυβέρνησης και του ελληνικού λαού ήταν το κύριο θέμα της συζήτησης που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου οι δύο άντρες.
Τα προβλήματα που αντιμετώπισε η χώρα, αλλά και οι αντιδράσεις της κυβέρνησης και του ελληνικού λαού ήταν το κύριο θέμα της συζήτησης που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, με τον επίτροπο, αρμόδιο για την Εσωτερική Αγορά, Μισέλ Μπαρνιέ.

Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως «βρεθήκαμε στο χείλος του γκρεμού, αλλά με κόπους και τη στήριξη της ΕΕ αναλάβαμε μια πρωτοφανή προσπάθεια που έχει επιτυχή αποτελέσματα» και συμπλήρωσε πως τη χρονιά που ξεκίνησε στις άμεσες προτεραιότητες είναι η προώθηση των μεγάλων μεταρρυθμίσεων «που αγγίζουν εγγενή και χρόνια προβλήματα». Αυτό το έργο πρέπει να ολοκληρωθεί, σημείωσε ο κ. Παπανδρέου, για να γίνει η Ελλάδα ένα σύγχρονο κράτος, μια ανταγωνιστική οικονομία, μια πολιτεία που θα περιβάλλεται από την εμπιστοσύνη των πολιτών της.

Στη συζήτηση με τον κ. Μπαρνιέ, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως εξετάσθηκαν τα θέματα των χρηματοπιστωτικών αγορών, των παραγώγων και της προσπάθειας να θεσπιστούν διαδικασίες διαφάνειας για να αποτρέπεται η κερδοσκοπία. Επίσης, όπως είπε ο κ. Παπανδρέου, συζητήθηκαν τα σχέδια που αφορούν τους φορείς αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας, τονίζοντας πως η Ελλάδα στηρίζει τις σχετικές πρωτοβουλίες του επιτρόπου. Τέλος, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα θέματα της «πραγματικής οικονομίας», την πράσινη ανάπτυξη, την καινοτομία και την «κοινωνική οικονομία» που επίσης συζητήθηκαν με τον Γάλλο επίτροπο.

Στην ανάγκη «ανάκαμψης της εσωτερικής αγοράς» αναφέρθηκε από πλευράς του ο κ. Μπαρνιέ, τονίζοντας πως στο πλαίσιο των καθηκόντων του διαβεβαιώνει ότι «τίποτα δεν θα ξεφύγει από τις διαδικασίες της εποπτείας» που θέσπισε το G20 και που υποστηρίζεται από τα 27 κράτη-μέλη, την Επιτροπή και την Ευρωβουλή. Ο κ. Μπαρνιέ ανέφερε ακόμη ότι η Επιτροπή ολοκληρώνει την απαιτούμενη προεργασία για τη «διαφάνεια που απαιτείται στην λειτουργία των οργανισμών αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας», ενώ τέλος με ιδιαίτερη έμφαση «χαιρέτισε τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης.

Η Ελλάδα αντιμετώπισε με πολύ θάρρος, με παρρησία και αποφασιστικότητα ένα σοκ άνευ προηγουμένου» τόνισε ο επίτροπος και συμπλήρωσε πως οι «θυσίες» του ελληνικού λαού «είναι απαραίτητες» για να ανακτήσει η Ελλάδα τη θέση της στην ευρωπαϊκή σκηνή. «Η Ελλάδα έχει πλεονεκτήματα, έχει σημαντική θέση στην εσωτερική αγορά και πιστεύω ότι οι Έλληνες έχουν κάθε λόγο να έχουν αυτοπεποίθηση για τον κόπο που καταβάλλουν», κατέληξε.